.

Η 'παρρησία' σε καιρούς 'δημοκρατίας' της Μπέττυ Σκούφα ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Η 'παρρησία' σε καιρούς 'δημοκρατίας' της Μπέττυ Σκούφα



Έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι οι τωρινοί «κυβερνώντες» δεν έχουν εντρυφήσει στα κείμενα αρχαιοελληνικής λογοτεχνίας και πολύ περισσότερο ουδόλως έχουν μελετήσει και διαποτιστεί από τα ιδεώδη του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.
Δεν έχουν διδαχθεί έννοιες όπως αληθινή δημοκρατία (καθεστώς το οποίο απορρέει από τη νομιμοποίηση που δίνει ο κυρίαρχος λαός κι εξυπηρετεί ακριβώς τα συμφέροντα του λαού). Έχουν ξεχάσει πως τις όποιες δημόσιες θέσεις κατέχουν, τις έχουν ακριβώς λόγω της ψήφου του λαού, τον οποίο θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να σέβονται, αν όχι να υπηρετούν.
Τετριμμένες αλήθειες, θα πουν κάποιοι. Εδώ έχουν υπογράψει μνημόνια, έχουν θέσει σε υποθήκη την ίδια την Ελλάδα και το μέλλον των επερχόμενων γενεών, δεν έχουν πει ούτε ένα αξιοπρεπές «ΟΧΙ» στην ιμπεριαλιστική πολιτική του μερκελισμού και των κάθε λογής τοκογλύφων, και θα περίμενες κάτι διαφορετικό;
Η αλήθεια είναι πως όχι. Όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες έχουν πλέον εννοήσει στο πετσί τους πως οι κυβερνήσεις και οι άρχοντες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, αποτελούν απλά «ανδρείκελα» (με την έννοια του υποκειμένου στο οποίο δεν προσιδιάζει ο πραγματικός όρος «υποκείμενο» μιας και του λείπει η πραγματική ελεύθερη βούληση) που έχουν τάξει τις υπηρεσίες τους στην εξυπηρέτηση ενός από την κορυφή μέχρι τα νύχια διεφθαρμένου καθεστώτος και στη συγκάλυψη άνομων και παράνομων συμφερόντων, τα οποία έχουν πλουτίσει, έχουν φτιάξει τις βίλες και τις καταθέσεις τους στην Ελβετία ή όπου αλλού. Κι όλα αυτά –πάλι- σε βάρος του λαού.
Αφορμή για την αναζωπύρωση των συγκεκριμένων σκέψεών μου υπήρξε ένα περιστατικό κατά τη διάρκεια της σημερινής παρέλασης. Πολίτις, η οποία φαίνεται να εξέφρασε λεκτικά την αγανάκτησή της απέναντι στις τοπικές –δημοτικές και αντιπεριφερειακές- αρχές, έφτασε στο σημείο να οδηγείται επ αυτοφόρω στην ασφάλεια, απλά και μόνο επειδή «τόλμησε» να εκφράσει δημοσίως αυτή της την απέχθεια και αγανάκτηση.
Δεν θα περιγράψω με λεπτομέρειες την προσαγωγή της στην ασφάλεια, ούτε και το γεγονός ότι το να ζητάς τα στοιχεία κάποιου μη γνωρίζοντας ότι απευθύνεσαι σε μη επίσημες αστυνομικές αρχές (μη αναγνωρισμένες δηλαδή από κάποιο επίσημο έμβλημα ή στολή) ασφαλώς και δε συνιστά παράπτωμα.
Θα σταθώ μόνο στο ερώτημα που εξέθεσε η ίδια: Τελικά η αστυνομία τι ρόλο πρέπει να παίζει σε μια πραγματική δημο-κρατία; Πρέπει να προστατεύει τους πολίτες ή τους «προεστούς»; Γιατί φοβούνται οι προύχοντες την οργή και την αγανάκτηση του λαού; Γιατί έχουν ξεχάσει τον πραγματικό κοινωνικό ρόλο που υπαγορεύει η θέση τους;
Ρητορικά ερωτήματα, τα οποία κάθε σκεπτόμενος πολίτης πρέπει να έχει καλά μέσα στο κεφάλι του, να τα επεξεργαστεί, να κρίνει, πριν πάει να κρυφτεί στις επόμενες τοπικές και εθνικές εκλογές πίσω από το παραβάν.


Σκούφα Μπέττυ
Κατερίνη 25.3.2013

υγ: Τελικά η πολίτις ευτυχώς αφέθηκε ελεύθερη, χωρίς περαιτέρω παρατράγουδα. Τέλος καλό, όλα καλά;

1 σχόλια:

miltosss είπε...

Όχι απλά δεν έχουν εντρυφήσει, ούτε απ΄έξω δεν πέρασαν. Αυτοί όμως ξέρουν καλά ποιά συμφέροντα εξυπηρετούν. Οι υπόλοιποι να τα βλέπουμε...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.