.

Πόλεμος κατά της ελευθερίας συνδικαλιστικής έκφρασης και στους Ούγγρους αστυνομικούς ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Πόλεμος κατά της ελευθερίας συνδικαλιστικής έκφρασης και στους Ούγγρους αστυνομικούς

Στην Ουγγαρία η αστυνομική ένωση TMRSZ, εν μέσω οικονομικής κρίσης, διακρίνει προθέσεις της κυβέρνησης να περιορίσει τον ελεύθερο συνδικαλισμό στη χώρα με την αντικατάσταση της υπάρχουσας ένωσης με φορέα (ΜRK) που είναι απολύτως ελεγχόμενος από αυτήν. Οι νέες συνταγματικές ρυθμίσεις στην Ουγγαρία έχουν υπερ-ενισχύσει τις δικαιοδοσίες της κυβέρνησης και οδηγούν σε περαιτέρω «αυταρχοποίηση» του καθεστώτος.
Η συμμετοχή στην νεοσύστατη συνδικαλιστική ένωση MRK είναι υποχρεωτική για όλους και απαιτεί κάποια συνδρομή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση της ήδη υπάρχουσας ένωσης TMRSZ και των εσόδων της με τα οποία ενίσχυε τόσο τον αγώνα για καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους αστυνομικούς όσο και άπορα μέλη της.
Είναι γνωστό στην ουγγρική κοινή γνώμη ότι οι περισσότεροι αστυνομικοί που εργάζονται στην Βουδαπέστη διαμένουν στην επαρχία και οι καθημερινές μετακινήσεις τους προς το κέντρο είναι ένας Γολγοθάς. Αιτία ο μέσος μισθός του Ούγγρου αστυνομικού που δεν ξεπερνά τα 400 ευρώπου και οποίος καθιστά την εξεύρεση κατοικίας εντός των αστικών κέντρων απαγορευτική για εκείνους. Η λύση της παράλληλης απασχόλησης επιλύει εώς ενός σημείου το οικονομικό πρόβλημα, αλλά δημιουργεί άλλα περισσότερα προβλήματα στους ίδιους (κυρίως υγείας) και τις οικογένειες τους.
Τον Ιανουάριο του 2012 η TMRSZ έχασε το 25% των μέλων της και μέχρι τον Ιούλιο του ίδιου έτους το 80%. Πέρα από μια προσπάθεια φίμωσης της συνδικαλιστικής φωνής, η ουγγρική κυβέρνηση μέσω της MRK προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα και στο εξωτερικό με τις σχέσεις της με την Ευρωπαική Ομοσπονδία Αστυνομίας. Το ζήτημα είνα ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαλόγου με την κυβέρνηση ούτε με την ηγεσία της ουγγρικής αστυνομίας, με αποτέλεσμα οι προσπάθειες να στρέφονται εκτός Ουγγαρίας, μέσω παρεμβάσεων και της EuroCOP στα αρμόδια ευρωπαικά όργανα.
Τέλος, έντονη απογοήτευση υπάρχει στις τάξεις των αστυνομικών ύστερα από τρία χρόνια υποσχέσεων για αυξήσεις στους μισθούς τους, ενώ επισημαίνεται η παλαιότητα και η έλλειψη του αστυνομικού εξοπλισμού, καθώς και πολλά κρούσματα ασθενούντων αστυνομικών λόγω οικονομικής ένδειας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.