Μεθόδους Γκουαντάναμο φαίνεται ότι εζήλωσαν άνδρες των ΕΚΑΜ και σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών στα Γρεβενά.
Στο πλαίσιο του ελέγχου που έκαναν στα κελιά της φυλακής, στις 13 Απριλίου, προχώρησαν σε βιαιότητες και πρωτοφανείς εξευτελισμούς σε βάρος των κρατουμένων, ενώ την ίδια ώρα η διεύθυνση των φυλακών «δεν είδε δεν άκουσε τίποτε» και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, κατά τη συνήθη του πρακτική, μίλησε για νομότυπη έρευνα...
Την περασμένη Παρασκευή αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, στην οποία συμμετείχαν ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής Τάσος Κουράκης, η βουλευτής Κοζάνης Ευγενία Ουζουνίδου και ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μανώλης Λαμτζίδης, επισκέφθηκε τις φυλακές. Εκεί μάλιστα βρισκόταν την ίδια ώρα και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης. Έλληνες και αλλοδαποί κρατούμενοι πλησίασαν τους πολιτικούς και άρχισαν να περιγράφουν τα όσα έζησαν κατά τη διάρκεια του ελέγχου που έγινε στα κελιά τους, στο πλαίσιο της σχετικής εντολής Δένδια.

Εξπρές του μεσονυκτίου

Τα όσα είπαν θύμιζαν σκηνές από την ταινία «Εξπρές του μεσονυκτίου», αλλά και τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τους βασανισμούς των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο από Αμερικανούς στρατιώτες και στρατιωτίνες. «Όρμησαν μέσα, μας υποχρέωσαν να γονατίσουμε, μας βάλανε πισθάγκωνα τις χειροπέδες και μας χτυπούσαν με τα γκλοπς. Όταν φωνάζαμε από τον πόνο μας χτυπούσαν με τα «τέιζερ», μας έκαναν ηλεκτροσόκ στον αυχένα και σε άλλα σημεία του σώματός μας. Όλα αυτά χωρίς κανένας από εμάς να δημιουργήσει νωρίτερα κάποιο πρόβλημα. Δεν μας ζήτησαν καν να βγούμε έξω από τα κελιά», έλεγε ένας από αυτούς.
Στη συνέχεια -σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες τους- τους υποχρέωσαν να μείνουν εντελώς γυμνοί και στη συνέχεια τους είπαν να μπουν στη σειρά για να βγουν έξω έτσι. Ένας κρατούμενος αλβανικής καταγωγής υποστήριξε ότι οι άνδρες των ΕΚΑΜ του τύλιξαν το κεφάλι με την αλβανική σημαία που είχε στο κελί του και τον χτυπούσαν δυνατά με κλόμπς... «Οι κινήσεις τους θύμιζαν άλλες εποχές ναζιστικών και γερμανοφασιστικών βασανιστηρίων, όπου οι ναζί ηδονίζονταν να βασανίζουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους» τονίζουν στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν.
«Μας ξυλοκοπούσαν ασύστολα, έκαναν χρήση ηλεκτροσόκ σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος (χέρια, πόδια, λαιμούς, ακόμη και στα μάτια), αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεών τους» αναφέρουν σε άλλο σημείο και προσθέτουν: «οι βρισιές τους κάθε άλλο παρά σωφρονιστικό υπάλληλο θύμιζαν. Βρίσθηκαν οι οικογένειές μας και οι μητέρες μας που είναι πεθαμένες». Οι κρατούμενοι ζητάνε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να τους προστατέψει από τέτοιες συμπεριφορές «που δυσφημίζουν τις θεμελιώδεις αξίες της Δημοκρατίας».

Οι ιατρικές γνωματεύσεις τους επιβεβαιώνουν

Η διεύθυνση των φυλακών χαρακτήρισε «υπερβολικές» τις σχετικές αφηγήσεις των κρατουμένων, ωστόσο οι γνωματεύσεις από γιατρό των 28 φυλακισμένων της πτέρυγας Α2 επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες τους. Ο γιατρός διαπιστώνει ότι οι κρατούμενοι φέρουν μώλωπες, οιδήματα, κακώσεις, αιματώματα σε διάφορα σημεία του σώματός τους, ακόμη και στα γεννητικά όργανα. Σχεδόν στο σύνολό τους παρουσιάζουν «ίχνη δερματίτιδας από χρήση συσκευής εκκένωσης ρεύματος» είτε στον αυχένα είστε στον μηρό τους, ένας μάλιστα στο σημείο των ματιών. Κατά τη διάρκεια της έρευνας στα κελιά οι δυνάμεις των ΕΚΑΜ φέρεται να έβγαλαν όλη τους μανία. Κατέστρεψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους, από τρόφιμα, απορρυπαντικά, ρούχα, είδη προσωπικής υγιεινής και αυτοσχέδια έπιπλα. Από το μένος τους δεν γλίτωσαν ούτε οι οικογενειακές φωτογραφίες των κρατουμένων, τις οποίες έσκισαν, όπως έσκισαν και διάφορα δικαστικά έγγραφα που είχαν οι κρατούμενοι στην κατοχή τους. Δυστυχώς μέχρι και χθες ουδείς θέλησε να ερευνήσει τις καταγγελίες τους στα σοβαρά.


Η Αυγή