.

Κραυγές από την Αμυγδαλέζα: Δεν έχω χαρτιά αλλά είμαι άνθρωπος ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Κραυγές από την Αμυγδαλέζα: Δεν έχω χαρτιά αλλά είμαι άνθρωπος

«Δεν έχω χαρτιά αλλά είμαι άνθρωπος» λέει ο Αμπντούλ Σαφίρ από το Πακιστάν. Πρόκειται για μετανάστη πρώην κρατούμενο στην Αμυγδαλέζα που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας. Τραυματίστηκε πριν από δυο μήνες.
Αποφυλακίστηκε μόλις τώρα μετά από παρέμβαση της ΚΕΕΡΦΑ και της ΟΕΝΓΕ που έκρινε ότι χρίζει επέμβασης. Δεν είναι ο μόνος που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας. «Αυτοί που είναι άρρωστοι δεν έχουν φωνή. Ήθελα να κάνω κάτι για να ακουστεί η φωνή τους» υποστηρίζει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσαν η ΚΕΕΡΦΑ και η
Πακιστανική Κοινότητας Ελλάδος.   
   Ο Αμπντούλ Σαφίρ τραυματίστηκε τυχαία κατά τη διάρκεια ομαδικού παιχνιδιού πριν δυο μήνες στη σπονδυλική στήλη. Αποφυλακίστηκε με παρέμβαση της ΚΕΕΡΦΑ και της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας). Κλιμάκιο γιατρών τον επισκέφτηκαν και αποφάσισαν ότι χρίζει επέμβασης. Του δώθηκε ένα χαρτί που λέει μπορεί να παραμείνει ελεύθερος μέχρι να εξεταστεί το αίτημα του για άσυλο.    
«Είμαι πέντε μήνες στην Αμυγδαλέζα. Γιατί μου έδωσαν το χαρτί τώρα; Γιατί δεν πήγα πιο πριν στο νοσοκομείο; Με έβγαλαν μετά από παρέμβαση των γιατρών και ενώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για να δείξουν ότι σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας έλεγχος προς τους αστυνομικούς» σημειώνει ο ίδιος.    «Οι γιατροί είπαν ότι χρειάζομαι εγχείρηση, όμως τώρα θα κάνω τις εξετάσεις που πρέπει. Στην Αμυγδαλέζα μου έκαναν ένεση χωρίς να ρωτήσουν γιατρό για να κουκουλώσουν την αρρώστια μου. Τέσσερις φορές με πήγαν σε ένα δωμάτιο για να υπογράψω ότι θέλω να απελαθώ. Όταν αρνήθηκα με έβριζαν» εξηγεί ο Αμπντούλ Σαφίρ και υπογραμμίζει ότι η συμπεριφορά των αστυνομικών απέναντι στους μετανάστες είναι ιδιαίτερα ρατσιστική.    «Έπαθα και άσθμα από τις συνθήκες. Δεν είμαι εγώ ο μόνος άρρωστος. Κάθε δεύτερος άνθρωπος είναι άρρωστος» υπογραμμίζει. Σύμφωνα με τον Αμπντούλ Σαφίρ αρκετοί είναι αυτοί που ίσως πάσχουν από φυματίωση ενώ πολλοί αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μέση λόγω των στρωμάτων. Το μόνο φάρμακο που δίδεται σε κρατούμενους αν το ζητήσουν είναι ντεπόν. Επιπλέον υπάρχει ένας γιατρός για 2.000 ανθρώπους που βρίσκονται στην Αμυγδαλέζα.    
«Ο Νταούντ Άχμετ δεν μπορεί να δει από το ένα μάτι. Από το δεύτερο βλέπει πολύ λίγο. Ένα παιδί από το Αφγανιστάν έχει σπασίματα στα δυο του πόδια από χτυπήματα που δέχτηκε όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Τον ξαναχτύπησαν από τότε. Χτυπούν τους πρωτοστάτες της απεργίας κυρίως. Ο Ιμράν Αχμέτ από το δωμάτιο 7 έχει πολύ μεγάλο ψυχολογικό πρόβλημα. Όποτε αναφέρουμε ένα πρόβλημα μας βρίζουν και μας κλωτσούν. Γι’ αυτό αρκετοί δεν μιλούν» διηγείται ο Αμπντούλ. «Παρακάλεσα να φέρουν γιατρό για έναν φίλο μου που είναι άρρωστος. Μου είπαν: εδώ είναι η θέση σας, είτε ζήσετε, είτε πεθάνετε».    
Ο Αμπντούλ περιγράφει και τις συνθήκες κράτησης και υγιεινής. «Στο ίδιο κελί με εμένα ήταν τρία παιδιά από το Μπαγκλαντές περίπου 15 ή 16 χρόνων. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι είναι ενήλικοι. Τα δωμάτια είναι 3x3 και μέσα μένουμε 8 άτομα. Πλένουμε τα ρούχα μας μόνο με νερό γιατί δεν έχουμε σαπούνι. Πολλά άτομα έχουν φαγούρα. Υπάρχουν πλυντήρια αλλά δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Όταν ήρθαν εκπρόσωποι από τα πολιτικά κόμματα τους έδειξαν τα πλυντήρια κι έτσι μάθαμε κι εμείς ότι υπάρχουν. Εμείς πλενόμαστε με κρύο νερό και χωρίς σαπούνι. Θέρμανση άναψαν λίγες φορές με τα χιόνια. Για φαγητό μας δίνουν πουρέ πατάτας κυρίως ή μακαρόνια. Καμιά φορά κοτόπουλο με σάλτσα. Και ¼ της φέτας ψωμί. Γι’ αυτό κάθε δεύτερος άνθρωπος είναι άρρωστος και κανείς δεν είναι αρκετά δυνατός».  

Ο Αμπντούλ Σαφίκ στο κέντρο. Αριστερά ο Πέτρος Κωνσταντίνου επικεφαλής  της ΚΕΕΡΦΑ και δεξιά ο Τζαβέντ Ασλάμ επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας  

«Δεν έχουμε χαρτιά, αλλά δεν είμαστε εγκληματίες. Όμως μας αντιμετωπίζουν σα να μην έχουμε κανένα δικαίωμα» καταλήγει ο Αμπντούλ.    Ο επικεφαλής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου, ενημέρωσε πως ο αγώνας της απεργίας πείνας των μεταναστών στα στρατόπεδα κράτησης συνεχίζεται σε πανελλαδικό επίπεδο. Αρκετοί είναι οι απεργοί πείνας στη Βόρειο Ελλάδα ενώ στην Κόρινθο όπου έχουν πραγματοποιηθεί πολλές απόπειρες αυτοκτονίες, ένας απεργός πείνας έχει φτάσει τις 15 ημέρες.    Ο Πέτρος Κωνσταντίνου κατήγγειλε τα «κολαστήρια, τα βασανιστήρια και τους ξυλοδαρμούς» που ακολουθούν τις επιχειρήσεις – σκούπα του Ξένιου Δία αλλά και τη σύλληψη των 47 μεταναστών στο στρατόπεδο κράτησης της Κορίνθου. «Στους 47 μετανάστες προσπαθούν να αποδώσουν κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και εξέγερση. Ποινικοποιούν τη μετανάστευση φυλακίζοντας και τώρα θέλουν να ποινικοποιήσουν και την αντίσταση των μεταναστών».    Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η ΚΕΕΡΦΑ θα ζητήσει άδεια εισόδου για τα ΜΜΕ στην Αμυγδαλέζα κάτι που ως τώρα έχει απαγορευτεί. «Τι θέλουν να κρύψουν; Πόσους σκελετούς θέλουν να κρύψουν στην Αμυγδαλέζα;» τονίζει.    Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε συμπαράσταση υπέρ των μεταναστών απεργών πείνας στα κέντρα κράτησης την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Μαζί με τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τα πρωτοβάθμια σωματεία, θα διαδηλώσουν και οι μετανάστες των οποίων τα εμπορικά καταστήματα θα μείνουν κλειστά. «Τα συνδικάτα πρέπει να στηρίξουν τους μετανάστες» καταλήγει ο Πέτρος Κωνσταντίνου.
tvxs.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.