.

Στη βουλή για τα έγγραφα του Λιμενικού που εγίναν αφίσες της Χ.Α. ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Στη βουλή για τα έγγραφα του Λιμενικού που εγίναν αφίσες της Χ.Α.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Θέμα: Χρήση υπηρεσιακών εγγράφων του Λιμενικού σε αφισοκόλληση της Χρυσής Αυγής


Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο και το Διαδίκτυο, στις 4 Απριλίου 2013, μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων, που επιχείρησαν να αφαιρέσουν από τον χώρο του ΤΕΙ Πειραιά αφίσες της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, ανακάλυψαν ότι οι αφίσες αυτές είχαν τυπωθεί στην λευκή πλευρά υπηρεσιακών εγγράφων μεγέθους Α4 του Λιμενικού Σώματος.
Συγκεκριμένα, επρόκειτο για μη διαβαθμισμένα έγγραφα που αφορούν τη διακίνηση αναλώσιμων, και τα οποία φέρουν αριθμούς πρωτοκόλλου του 1993. Πρόκειται, δηλαδή, για υλικό στο οποίο δεν μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση παρά μόνο ως εκ της εργασίας του στη συγκεκριμένη υπηρεσία.
Το γεγονός προκάλεσε τις αντιδράσεις κομμάτων τόσο της συγκυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, ενώ το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής ανέθεσε σε ανώτατο αξιωματικό τη διοικητική διερεύνηση της υπόθεσης.
Επειδή είναι η πολλοστή φορά που έρχονται στη δημοσιότητα στοιχεία που καταδεικνύουν τη διασύνδεση τμημάτων των Σωμάτων Ασφαλείας με τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, και αντίστοιχα, τη διείσδυση της τελευταίας σε κρατικούς μηχανισμούς με ιδιαίτερη σημασία για τη λειτουργία του πολιτεύματος.
Επειδή η διεκπεραιωτική ανταπόκριση στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και η πολιτική και υπηρεσιακή συγκάλυψη τέτοιων περιστατικών αποτελούν πλέον παράδοση, και «θεσμοποιούν» μια επικίνδυνη, παρακρατικού τύπου λειτουργία των κρατικών μηχανισμών, εκφάνσεις της οποίας πληθαίνουν (βλ. ενδεικτικά, από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο τις ερωτήσεις: με αρ. πρ. 6600/1.2.2013 για τη συγκάλυψη της ρατσιστικής βίας, με αρ. πρ. 7077/12.2.2013 για την άσκηση βασανιστηρίων, με αρ. πρ. 5423/21.12.2012 για την άσκηση δίωξης σε πολίτες που άσκησαν κριτική σε όργανα για παράνομη χρήση βίας, με αρ. πρ. 4373/26.11.2012 για άσκηση ρατσιστικής βίας και με αρ. πρ. 2441/3/10/2012 για κακοποίηση αντιφασιστών διαδηλωτών).
Επειδή η διασύνδεση αυτή έχει καταγραφεί με αδιάσειστα στοιχεία εδώ και τουλάχιστον μια δεκαπενταετία, έχει δε καταγγελθεί από τον ευρωπαϊκό Τύπο και διεθνείς οργανισμούς, και πιο πρόσφατα από τον επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Ν. Μούιζνιεκς.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την αποτροπή της ώσμωσης τμημάτων του κρατικού μηχανισμού με νεοναζιστικές οργανώσεις;
Τι προτίθεται να πράξει για την αποτροπή των πρακτικών συγκάλυψης, εν είδει (κακώς εννοούμενης) συναδελφικής αλληλεγγύης που έχουν αποκαλύψει κατά το παρελθόν οι διαδικασίες των ΕΔΕ;
Με ποιον τρόπο προτίθεται να αξιοποιήσει την πλούσια σχετική εμπειρία από την Ευρώπη;


Οι ερωτώντες βουλευτές
Βασιλική Κατριβάνου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.