.

To λουκέτο στο athens.indymedia και ο καθηγητής του ΕΜΠ ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

To λουκέτο στο athens.indymedia και ο καθηγητής του ΕΜΠ

Της Αφροδίτης Τζιαντζή
Εξέπεμψαν και πάλι χθες, μέσα από την Πολυτεχνειούπολη, η ιστοσελίδα αντιπληροφόρησης athens.indymedia.org και ο 98 FM, δέκα μέρες από τότε που διακόπηκε η παροχή διαδικτύου στα δύο μέσα και στο «Ράδιο Ενταση»,
με απόφαση του πρύτανη του ΕΜΠ Σίμου Σιμόπουλου. Οπως καταγγέλλουν οι φοιτητές, ο πρύτανης αγνόησε το νέο ομόφωνο ψήφισμα του φοιτητικού συλλόγου Χημικών Μηχανικών, με το οποίο ζητάνε την επανασύνδεση των ιστοσελίδων και τη διεξαγωγή ανοιχτής συγκλήτου για το ζήτημα, καταδικάζοντας τη διακοπή τους ως αντιδημοκρατική κατασταλτική κίνηση ενάντια στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών σε χώρο ασύλου.

Σύμφωνα με έγγραφα που έφτασαν στην «Εφ.Συν.», στη λογοκρισία του indymedia φέρεται να συνέβαλε επιστολή του αναπληρωτή καθηγητή Μεταλλουργίας του ΕΜΠ Δημήτρη Πάνια, τον οποίο είχαν επισκεφθεί στις 4 Απριλίου φοιτητές του Πολυτεχνείου, διαμαρτυρόμενοι για τη στάση του υπέρ της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική.

Ο καθηγητής στο παρελθόν συμμετείχε ως κύριος ερευνητής σε πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών στην TVX GOLD, την καναδική εταιρεία που δραστηριοποιούνταν στη Χαλκιδική πριν από την «Eλληνικός Χρυσός» και της οποίας τα σχέδια απέρριψε το ΣτΕ για περιβαλλοντικούς λόγους. Ως ειδικευμένος στην εξαγωγή πολύτιμων μεταλλευμάτων, έχει εκφράσει δημόσια την άποψή του σε επιστημονικές ημερίδες, ομιλίες και στα ΜΜΕ, αξιολογώντας την επένδυση στη Χαλκιδική ως «τεχνολογικά άρτια» και θεωρώντας ότι «αφήνει το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».


Συμμετοχή “καθαρά ερευνητική”

«Δεν έχω υπάρξει ποτέ συνεργάτης ούτε της TVX Gold ούτε άλλης αντίστοιχης εταιρείας εξόρυξης», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Δ. Πάνιας, χαρακτηρίζοντας τη συμμετοχή του στο παλαιότερο πρόγραμμα της TVX Gold «καθαρά ερευνητική».

«Μεταλλειολόγο που συνέβαλε στο σχέδιο καταστροφής της περιοχής και της ζωής των κατοίκων» χαρακτηρίζουν τον Δ. Πάνια τα κείμενα που μοίρασαν οι φοιτητές, τα οποία αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού του Πολυτεχνείου και αναδημοσιεύτηκαν στο indymedia. Ο καθηγητής θεώρησε τις δημοσιεύσεις προσβλητικές και ανακριβείς και ζήτησε από τον πρύτανη του ΕΜΠ «να κάνετε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που είναι δυνατό να γίνουν ώστε να κατέβουν από τους διακομιστές, εφόσον βρίσκονται εντός ΕΜΠ, οι δυσφημιστικές για το πρόσωπό μου αναρτήσεις».


“Δεν ζήτησα να κλείσει”

«Οφειλα ως θιγόμενος να απευθυνθώ στον διοικητικά ανώτερο και να απαιτήσω να γίνουν οι ενέργειες που προβλέπονται από τον εσωτερικό κανονισμό του Πολυτεχνείου. Δεν ζήτησα να κλείσει το indymedia», διευκρίνισε στην «Εφ.Συν.» ο κ. Πάνιας.

Πράγματι, στις 9/11, την επόμενη ημέρα κοινοποίησης της επιστολής Πάνια, το Κέντρο Δικτύων του ΕΜΠ ενημερώνει τον πρύτανη για τον αριθμό και το ακριβές σημείο όπου βρίσκεται η πρίζα από την οποία τροφοδοτείται η ιστοσελίδα, με δικό της server. Σε λιγότερο από 48 ώρες η παροχή ίντερνετ διακόπτεται και το indymedia, όπως και τα άλλα δύο μέσα αντιπληροφόρησης, σταματάνε να εκπέμπουν από το Πολυτεχνείο.

Το αθηναϊκό indymedia, που λειτουργεί εδώ και 11 χρόνια, έχει πολύ υψηλή αναγνωσιμότητα, με εκατομμύρια καθημερινές αναγνώσεις σελίδων, προστατεύει την ανωνυμία των χρηστών του και είναι το πιο πολυδιαβασμένο σε ένα παγκόσμιο δίκτυο με περισσότερα από 100 τοπικά indymedia, που λειτουργούν με οριζόντιες διαδικασίες.

πατήστε επάνω για μεγένθυση



Στο στόχαστρο των ακροδεξιών

Καταλυτική ήταν η λειτουργία του σε κινηματικά γεγονότα, όπως ο Δεκέμβρης του ’08, ενώ αποτελεί πηγή ενημέρωσης, δυστυχώς και λογοκλοπής ή παρερμηνείας για πολλούς δημοσιογράφους. Εχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο ακροδεξιών και νεοναζί βουλευτών, χωρίς όμως να καταφέρουν να το κλείσουν. Εντύπωση κάνει η άμεση κίνηση λογοκρισίας με ευθύνη του πρύτανη, με πιθανή αφορμή μια φοιτητική παρέμβαση για τις Σκουριές, τη στιγμή που οξύνεται η καταστολή ενάντια στους αγώνες των κατοίκων αλλά και η μιντιακή προπαγάνδα. Ηδη από την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιούνται δεκάδες εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο indymedia και τον 98FM, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ την Πέμπτη στις 18.00 διοργανώνεται πορεία στο Μοναστηράκι.

 Εφημερίδα των Συντακτών

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.