.

Αδειάζει τον Δένδια για άσυλο-μετανάστες η Ευρωπαία επίτροπος για Εσωτερικές Υποθέσεις ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Αδειάζει τον Δένδια για άσυλο-μετανάστες η Ευρωπαία επίτροπος για Εσωτερικές Υποθέσεις

Αναδημοσίευση από την Αυγή
Για απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στα κέντρα κράτησης, για αντιμετώπιση των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο κάτω των ευρωπαϊκών προτύπων,
για την δύσκολη πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και στο πολύ μικρό ποσοστό του αλλά και την μηδανική παροχή προστασίας σε Σύριους πρόσφυγες μίλησε η Ευρωπαΐα Επίτροπος αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρομ κατα την συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά το πέρας των συναντήσεών της με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια, αδειάζοντας τον τελευταίο που μόλις την Παρασκευή δήλωνε πως τα κέντρα κράτησης είναι σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Και το άδεισμα συνεχίστηκε καθώς τόνισε παραπάνω από δύο φορές ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά χρήματα από διάφορα Ταμεία, όπως το Ταμείο Ευρωπαϊκών Συνόρων, για το 2013 που είναι διαθέσιμα αλλά απαιτείται συντονισμός από διάφορα υπουργεία ώστε να γίνει η απαραίτητα και αποτελεσματική απορρόφησή τους ενώ δεν παρέλειψε να πει πως η αδιάκριτη χρήση του μέτρου της κράτησης πρέπει να αντικατασταθεί από εναλλακτικά μέτρα και αναφέρθηκε στην ανάγκη ίδρυσης ανοικτών κέντρων . Όσο για τα περί διανομής των "βαρών της μετανάστευσης" και σε άλλες χώρες η ευρωπαϊα επίτροπος υπήρξε σαφέστατη: δεν υπάρχει καν τέτοια συζήτηση που να αφορά την μεταφορά προσφύγων ή μεταναστών από την μία χώρα στην άλλη.

Οσο για την ανεξάρτητη υπηρεσία Ασύλου που εδώ και 2 χρόνια προβλέπεται από τη νομοθεσία αλλά δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα, η επίτροπος επισκέφθηκε σήμερα τα γραφεία της υπηρεσίας που ακόμα όμως δεν έχει λειτουργήσει και αναμένεται τον επόμενο μήνα, όπως είπε.

Σεσίλια Μάλστρομ: "Παρά την κρίση πρέπει να τηρηθούν οι ευρωπαϊκοί νόμοι και τα πρότυπα"

Νωρίτερα, στις δηλώσεις που ακολούθησαν την συνάντηση που είχαν το πρωί στο υπουργείο Δημόσιας ο Νίκος Δένδιας με την επίτροπο και την ξενάγηση στα γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου, η επίτροπος τόνισε «Είμαστε ενήμεροι φυσικά για τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτή η χώρα, καθώς και για την πίεση των μεταναστευτικών ροών που επίσης αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Ωστόσο, παρά την κρίση, σαφώς υφίστανται ευρωπαϊκοί νόμοι και τα πρότυπα, που πρέπει να τηρηθούν», δείχνοντας έτσι ότι η Κομισιόν δεν είναι ικανοποιημένη από την Ελληνική πολιτική πάνω στο θέμα. Προσέθεσε δε ότι θα συζητήσει αμέσως μετά με τους αρμόδιους υπουργούς των υπόλοιπων κρατών-μελών για την πρόοδο από ελληνικής πλευράς, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, τα κράτη-μέλη, οι υπηρεσίες της, όπως η Frontex και το Γραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο, μπορούν να εργαστούν μαζί με την Ελλάδα σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός ενημέρωσε την επίτροπο για την πρόοδο στο Αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης για το Άσυλο και για τη Διαχείριση της Μετανάστευσης, όπως και για τη λειτουργία των Υπηρεσιών Πρώτης Υποδοχής και Ασύλου. Στη συνέχεια ο υπουργός ξενάγησε την Ευρωπαία επίτροπο στις εγκαταστάσεις της νέας Υπηρεσίας Ασύλου στη λεωφόρο Μεσογείων. Ανέφερε επίσης ότι «η χώρα φιλοδοξεί να έχει το πιο σύγχρονο σύστημα χειρισμού μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, το οποίο να μπορεί με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια να διασφαλίζει τα δικαιώματα των μεταναστών αλλά από την άλλη πλευρά και το δικαίωμα του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κοινωνίας σε μία ομαλή ζωή». Η κ. Μάλμστρομ δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σύντομα η Υπηρεσία Ασύλου θα λειτουργεί, καθώς και ότι οι αιτούντες ασύλου θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις και θα έχουν τα κατάλληλα μέσα για την υποβολή προσφυγών», κάτι που χαρακτήρισε ως επίτευγμα και ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για τη δέσμευσή του στο θέμα αυτό. «Υπάρχει η βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εμπλακούν και οι υπόλοιποι, να βοηθηθεί η Ελλάδα, αν και η καθημερινή δουλειά, βέβαια, πρέπει να γίνει από τους Έλληνες φίλους μας», αντέτεινε η κ. Μάλμστρομ.

Ρεπορτάζ της Έλλης Ζώτου

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ετσι τη βολευει τη κυρια ,ετσι λεει ...για την αποροφυση μεταναστων -προσφυγων ,δε λεει λεξη ! δεν τους συμφερει βεβαιως βεβαιως !!! μας εχουν κανει ανθρωποαποθηκη και τολμανε να εχουν γνωμη κιολα .αλλα δεν φταινε αυτοι ,εμεις φταιμε που δεν τους δειχνουμε το δρομο προς την ευρωπη ... οσο για τους συριους ... ελευθερη μεταφραση ειναι -ΔΩΣΤΕ ιδιωτητα ανθροπιστικη ωστε να μην εχουν τα προνομοια των προσφυγων και μας ερθουν εμας στη βορεια ευρωπη ... ουστ ρε κυρια

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.