.

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΙΕ! του Νίκου Μπογιόπουλου ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΙΕ! του Νίκου Μπογιόπουλου

Του Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ* «Οι ζευγάδες φεύγουν, μωρέ! Η σπορά μένει. Και φουντώνει. Και μεγαλώνει. Και καρπίζει. Και ρίχνει νέους σπόρους στη γη.
Και οι κύκλοι επαναλαμβάνονται. Ετσι νόμιζε και η γενιά του 1912-1913 ότι είναι η τελευταία ηρωική γενιά. Και τι θα γίνει ο τόπος μόλις φύγει. Μα ήρθε η γενιά του '40, η νέα σπορά, και ανέβασε πιο ψηλά τη σημαία του αγώνα. Ετσι λέει κάθε γενιά - ταυτίζοντας τον εαυτό της με την ιστορία. Και λησμονά τη σπορά. Που έρχεται πολύ βαθιά από το παρελθόν και πηγαίνει πολύ βαθιά στο μέλλον. Βλέπεις, μωρέ, αυτά τα νιάτα γύρω σου, που νομίζεις πως είναι ξεστρατισμένα και συμβιβασμένα; Κούνια που σε κούναγε. Μόλις υπάρξει μια σπίθα, αυτά τα νιάτα θα γίνουν πυρκαγιά, θα γίνουν ηφαίστειο. Και θα αποδειχθούν καλύτερα από τη γενιά των πατεράδων τους και των παππούδων τους. Και θα σηκώσουν τη σημαία του αγώνα μέχρι τον ήλιο. Είναι η σπορά, σου λέω...».
(«ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ - Ο Λαϊκός Ηγέτης», τόμος Β΄, Χρήστου Θεοχαράτου).

Σήμερα συμπληρώνονται 8 χρόνια από το «πέταγμα» του Χαρίλαου Φλωράκη στο τελευταίο του αγνάντιο, στον Αη-Λιά. Ο Χαρίλαος λείπει. Αλλά είναι πάντα εδώ. Ζωντανός στις μνήμες και στις καρδιές μας. Στο πρόσωπό του σκύβουμε ευλαβικά το κεφάλι. Τιμάμε μια ολόκληρη γενιά κομμουνιστών, των ζευγάδων, που με τη σπορά τους σφράγισαν ανεξίτηλα την ιστορία του ΚΚΕ και του τόπου.
ΠΑΛΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΑΝ ΥΕΝΕΔ
Δυο γερμανικές εφημερίδες έγραψαν την περασμένη βδομάδα για τον «νικητή» Σαμαρά και για τα «κότσια» του Σαμαρά. Ε, αυτό ήταν! Από εκεί και μετά ανέλαβε η ΕΡΤ, που στα παλιά χρόνια λεγόταν ΥΕΝΕΔ..
Ο κατακλυσμός για το «κοσμοϊστορικό» γεγονός κράτησε όλο το Σαββατοκύριακο. «Λίγωσαν» τα δελτία ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης με τις «τιμές» των γερμανικών εφημερίδων και με την «αναγνώριση» που επεφύλαξαν στον (καλό μας) πρωθυπουργό. Που - σημειωτέον - πήρε μια χώρα στον γκρεμό και την έσωσε...
Αυτονόητο είναι ότι υποκλινόμαστε βαθιά τόσο στη διοίκηση της ΕΡΤ όσο και στη δημοσιογραφική δεοντολογία, το αισθητήριο και την αντικειμενικότητα των επιφορτισμένων να υλοποιήσουν τις εντολές της. Η ενημέρωση του κοινού για το πόσο σπουδαίο βρίσκουν τον κ. Σαμαρά οι δυο γερμανικές εφημερίδες ήταν... διαρκής, επαναλαμβανόμενη και υπερπλήρης.
Δυο παρατηρήσεις μόνο:
Πρώτον, για το πώς «έσωσε» την Ελλάδα και το λαό της ο Σαμαράς, ας ρίξουν μια ματιά οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ στα ρεπορτάζ των τίμια εργαζόμενων δημοσιογράφων και τεχνικών της κρατικής τηλεόρασης. Ιδιαίτερα ας ρίξουν μια ματιά στα ρεπορτάζ για τους ανέργους και για τα συσσίτια στις γειτονιές της Αθήνας...
Δεύτερον, πριν τον Σαμαρά, οι Γερμανοί είχαν τιμήσει και τον Παπανδρέου. Μάλιστα αυτόν, τον καιρό που ήταν πρωθυπουργός, τον είχαν βραβεύσει κιόλας. Επομένως, να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.
Τουτέστιν: Στην περίπτωση του Σαμαρά, αν είναι δυο εφημερίδες όλες κι όλες που ανακάλυψαν πόσο σπουδαίος είναι, στην περίπτωση του Παπανδρέου, η σπουδαιότητά του είναι τέτοια, που παρούσα όταν του παρέδιδαν το βραβείο οι Γερμανοί, ήταν σύσσωμη η πολιτική και οικονομική ηγεσία της φίλης χώρας.
Μήπως, λοιπόν, οι διοικούντες την ΕΡΤ, που γοητεύονται τόσο από τα συχαρίκια των Γερμανών προς τους Ελληνες πολιτικούς, να ζητήσουν την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού στο πόστο του; Το λέμε γιατί, αφού ο κ. Παπανδρέου έχει λάβει μεγαλύτερες τιμές από τους Γερμανούς συγκριτικά με τον Σαμαρά, τότε μάλλον θα μπορεί να τη «σώσει» καλύτερα τη χώρα. Ε;...
*Δημοσιεύθηκε στον "Ριζοσπάστη" την Τετάρτη 22 Μαίου 2013

1 σχόλια:

Παναγιώτης Πολίτης είπε...

Οι εξουσιαστές πάντοτε στηρίζονται στην άγνοια, την αδιαφορία, την αδράνεια και τον ατομισμό των πολιτών. Σήμερα χωρίς ακούγονται κροταλίσματα όπλων υπάρχει πόλεμος και θύματα. Το ποιο σύγχρονο και αποτελεσματικό όπλο το έχουμε βάλει μέσα στο σπίτι μας, το χρηματοδοτούμε, μας σημαδεύει στο κεφάλι και σπανίως αστοχεί αυτό είναι η τηλεόραση. Ο στρατός είναι οι πλειονότητα των δημοσιογράφων που, από ιδιοτέλεια στηρίζουν την εκάστοτε εξουσία εκτελούν τις εντολές της και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων. Ας μην κοροϊδευόμαστε και αυτοϊκανοποιούμαστε με διαπιστώσεις τέτοιοι άνθρωποι πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Για να φυτρώσει κάτι θα πρέπει να βρει το κατάλληλο έδαφος, για να έχουν αποτέλεσμα αυτοί οι πυροβολισμοί, πρέπει να μην υπάρχει προκάλυψη αμυντική ομπρέλα, για την ανυπαρξία της άμυνας υπάρχει ατομική ευθύνη. Η ζωή δεν τελειώνει εδώ και ο πόλεμος θα συνεχίζεται αθόρυβα καταστροφικά, αν δεν βγάλουμε τα πραγματικά συμπεράσματα να κάνουμε αυτοκριτική, όσο επώδυνη κι’ αν είναι, τα ίδια θα λέμε κάθε φορά. Η έλλειψη παιδείας, και κριτικής σκέψης, στην πλειονότητα των πολιτών είναι όπλα στα χέρια των πονηρών.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.