.

Ένας αρουραίος-πυρουτεχνουργός επί το έργο! video ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Ένας αρουραίος-πυρουτεχνουργός επί το έργο! video

Την λένε Μάρθα. Η ειδικότητα της είναι πυροτεχνουργός με έδρα στη ρωσική πόλη Τσελιάμπινσκ στα νότια Ουράλια.
Δεν είναι όμως άνθρωπος, αλλά ...αρουραίος! Ο πρώτος στη Ρωσία αρουραίος, που είναι σε θέση να ανακαλύπτει εκρηκτικά!

 Στην τοπική υπηρεσία Αντιμετώπισης Κινδύνου Εκρήξεων στις αρχές του τρέχοντος έτους ένα μοναδικό πείραμα  άρχισαν  να διεξαγάγουν οι αρμόδιοι με πρωταγωνίστρια την Μάρθα.

Οι ειδικοί από το Τσελιάμπινσκ δανείστηκαν την ιδέα να μετατρέψουν έναν αρουραίο σε πυροτεχνουργό από τους συναδέλφους τους στη Λιβύη, την Τανζανία και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, μετέδωσε η ''Φωνή της Ρωσίας'', από όπου και το σχερικό ρεπορτάζ. Εκεί απελευθερώνουν σε ναρκοπέδια ειδικά εκπαιδευμένους αρουραίους για να αναζητήσουν εκρηκτικά. Λόγω του χαμηλού βάρους των αρουραίων οι νάρκες δεν εκρήγνυνται, ενώ ο κίνδυνος, που εντοπίστηκε από έναν αρουραίο εξουδετερώνεται είτε σηματοδοτείται με ένα ειδικό σημαιάκι.

Ο αρουραίος των Ουραλίων Μάρθα ακολουθεί πρόγραμμα ειδικής εκπαίδευσης, όπως εκείνο των σκύλων – πυροτεχνουργών, λέει ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης κινδύνου εκρήξεων του Τσελιάμπινσκ κ. Ίγκορ Γκάμοφ:
"Τοποθετούμε σε ένα κουτάκι ένα ομοίωμα εκρηκτικής ύλης TNT. Μαζί του εδώ υπάρχει και τροφή και αυτή είναι η αρχική φάση της εκπαίδευσης" είπε.

Καλύτερος από σκυλο -πυροτεχνουργό!

Οι εκπαιδευτές ονομάζουν αυτή τη μέθοδο «εξάρτηση από το φαγητό». Ο αρουραίος θυμάται την οσμή των εκρηκτικών υλών και όταν τη μυρίσει την επόμενη φορά, τότε αρχίζει να περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του ή να σηκώνεται στα πίσω πόδια, παρακαλώντας για τη λιχουδιά του. Όπως πιστεύουν οι εκπαιδευτές σκύλων, οι αρουραίοι έχουν πολύ μεγαλύτερη αντίληψη από τα σκυλιά, αλλά και η όσφρησή τους είναι πολλές τάξεις μεγέθους ανώτερη. Κατά μέσο όρο ένα λαγωνικό για να μάθει να ανακαλύπτει βόμβες, χρειάζεται ένα χρόνο. Ενώ για έναν αρουραίο αρκούν τέσσερις μήνες.

Τώρα ο αρουραίος Μάρθα έχει ηλικία ενός έτους και δύο μηνών. Είναι πολύ έξυπνη και εκπαιδεύεται εύκολα. Η μικρή ερευνήτρια είναι σε θέση με ευκολία να ανακαλύψει εκρηκτικά, διεισδύοντας σε τέτοια σημεία, όπου δεν θα μπορούσε να φτάσει ούτε ένα σκυλί.

Ελεγχοι σε αγωγούς εξαερισμού και δίκτυα θέρμανσης

Η Μάρθα από το Τσελιάμπινσκ δεν θα διακινδυνεύσει σε ναρκοπέδια. Ωστόσο το έργο της δεν θα είναι λιγότερο υπεύθυνο. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Αντιμετώπισης Κινδύνου Εκρήξεων του Τσελιάμπινσκ κ. Ίγκορ Γκάμοφ, ο αρουραίος χρειάζεται για να ελέγχεται τυχόν ύπαρξη εκρηκτικών σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, γήπεδα, αίθουσες συναυλιών. Δηλαδή σημεία, όπου υπάρχουν πάντοτε πολλοί άνθρωποι. Θα αναζητά εκρηκτικά και εκεί, όπου σκύλος δεν πρόκειται ποτέ να διεισδύσει, όπως αγωγούς εξαερισμού και δίκτυα θέρμανσης.

Οι σκύλοι ...ζηλευουν την Μάρθα!


Οι πυροτεχνουργοί του Τσελιάμπινσκ αναγνωρίζουν ότι η Μάρθα ήδη υπερέχει σε πολλά των σκύλων-συναδέλφων της, οι οποίοι μάλιστα αρχίζουν και να δείχνουν στα αφεντικά τους ότι ζηλεύουν τη μικρή ανταγωνίστριά τους. Αν το πρωτοφανές για τη Ρωσία πείραμα στεφθεί με επιτυχία, τότε οι ειδικοί προτίθενται να συγκροτήσουν μια ολόκληρη διμοιρία με αρουραίους - πυροτεχνουργούς.
Σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν αρουραίους και οι ρωσικές υπηρεσίες διάσωσης. Θα εκπαιδεύσουν τους αρουραίους να αναζητούν ανθρώπους κάτω από ερείπια. Έτσι, σύντομα αυτοί οι αρουραίου θα είναι σε θέση να γίνουν πραγματικοί βοηθοί του ανθρώπου και, ενδεχομένως, και ήρωες - διασώστες.
Σε προηγούμενο δημοσίευμα το ΟnAlert είχε παρουσιάσει πώς εκπαιδεύουν τους αρουραίους στην Αφρική, όπου οι νάρκες ειναι ενα κομμάτι της καθημερινότητας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.