.

Παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για τα «πόθεν έσχες» ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για τα «πόθεν έσχες»


Αφορά περισσότερους από 50.000 υπόχρεους

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, επέλεξε τελικά η κυβέρνηση να «λύσει» το πρόβλημα με τις δηλώσεις «Πόθεν Έσχες». Με εντολή της γραμματείας του υπουργικού συμβουλίου, δόθηκε παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου για τη υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Η κυβέρνηση επέλεξε τελικά την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, καθώς δεν ήταν δυνατόν να ψηφιστεί νέα ρύθμιση από τη Βουλή για την παράταση της προθεσμίας, που λήγει την προσεχή Κυριακή, 30 Ιουνίου.

Η υποβολή των δηλώσεων «Πόθεν Έσχες» αφορά περισσότερους από 50.000 υπόχρεους, και συγκεκριμένα δημόσιους υπαλλήλους, αστυνομικούς, εφοριακούς, ελεγκτές, δικαστικούς, πολεοδόμους, δημοσιογράφους, αιρετούς κλπ.

Το υπουργείο Οικονομικών ζητούσε από τους εφοριακούς το ακατόρθωτο: να υποβάλουν τις δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» έως την Παρασκευή 28 Ιουνίου, ενώ θα ενημερωθούν για αυτό στις 2 Ιουλίου!

Στην πράξη όμως, ειδικά φέτος, δεν μπορούν να καταθέσουν τη δήλωση «Πόθεν Έσχες» χωρίς να έχουν υποβάλει πρώτα τις δηλώσεις Ε1 και Ε9 της χρονιάς, αφού είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν συνημμένες και αυτές! Λόγω όμως των προβλημάτων και των αλλαγών στη φορολογία που προέκυψαν φέτος, μόλις 850.000 από τα 6 εκατομμύρια φορολογουμένους ασχολήθηκαν ως τώρα με την φορολογική τους δήλωση, αν και η διορία υποβολής τους έληγε «τυπικά» στις 30 Ιουνίου. Και με την νέα παράταση όμως, έως τέλος Αυγούστου, δεν μπορεί να αλλάξει η διορία που προβλέπει από το 2003 ο νόμος (δηλ. έως 30.6 κάθε έτους), αν δεν αλλάξει… ο νόμος!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Γενική Διεύθυνση Προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών έστειλε μία εγκύκλιο με φαξ στις υπηρεσίες την Τετάρτη 26 Ιουνίου -αργά το μεσημέρι μάλιστα και αφού οι περισσότερες είχαν κλείσει- ζητώντας να λάβουν γνώση («επί αποδείξει» μάλιστα) όλοι οι εφοριακοί που πρέπει να καταθέσουν δήλωση, ότι πρέπει να την καταθέσουν ως την Παρασκευή 28 Ιουνίου! Και αυτό ενώ την Πέμπτη και Παρασκευή 27 και 28 Ιουνίου οι εφορίες δεν θα είχαν πλήρες προσωπικό, λόγω απεργίας της ΠΟΕ-ΔΟΥ. Άρα οι περισσότεροι "άμεσα ενδιαφερόμενοι" θα βρουν στα γραφεία τους την σχετική ειδοποίηση… την Δευτέρα 1η Ιουλίου.

Όλοι αυτοί, αλλά και οι δεκάδες χιλιάδες άλλοι υπόχρεοι που δεν έχουν τρόπο να στείλουν τη δήλωση «Πόθεν Έσχες» πριν δηλώσουν στην εφορία «τι Έσχον», απειλούνται με βαριά πρόστιμα και φυλάκιση. 



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.