.

Ανησυχία πανεπιστημιακών για τις απειλές της Χρυσής Αυγής ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Ανησυχία πανεπιστημιακών για τις απειλές της Χρυσής Αυγής



               Ανησυχία πανεπιστημιακών για τις απειλές της Χρυσής Αυγής

Την αγωνία τους αλλά και την ανάγκη συντονισμού δράσεων στον χώρο της εκπαίδευσης ενάντια στη Χρυσή Αυγή εκφράζουν πανεπιστημιακοί μέλη Παιδαγωγικών Τμημάτων με αναφορά τους την οποία διαβίβασε στο υπουργείο Παιδείας η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κυρία Μαρία Ρεπούση.

Πρόκειται για αναφορά πανεπιστημιακών δασκάλων του Δικτύου Πρακτικών Ασκήσεων των
Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης και Αγωγής «σχετικά με την αναγκαιότητα άμεσης υλοποίησης δράσεων των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων ενάντια στη μισαλλοδοξία και στον εκκολαπτόμενο φασισμό και ναζισμό με αφορμή τις επιθέσεις της οργάνωσης Χρυσής Αυγή στα παιδιά μεταναστών στους Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς των Δήμων της χώρας» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.

«Περιστατικά όμως που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο μοιάζουν να είναι οι προγραφές των μεταναστόπαιδων στους Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς των δήμων της χώρας στην αρχή της σχολικής χρονιάς, μαζί με το πρόσφατο στη Θεσσαλονίκη όπου χρυσαυγίτες περικύκλωσαν μητέρα λέγοντάς της ότι "μεταφέρουν παράπονα" άλλων γονιών και νηπιαγωγών διότι το παιδί της είναι άλλου θρησκεύματος και δεν επιτρέπει στις νηπιαγωγούς να μιλάνε για τον Χριστό» αναφέρεται στην αναφορά των πανεπιστημιακών.

«Παρόμοια περιστατικά σε όλη τη χώρα μένουν συχνά εκτός δημόσιας έκθεσης καθότι οι απειλούμενοι γονείς, φοβούμενοι για τα χειρότερα, προτιμούν να κρατούν τα παιδιά τους σπίτι, παρά να ζητήσουν υποστήριξη και μέτρα προστασίας από την πολιτεία. Σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό της Θεσσαλονίκης, που η μητέρα δεν σιώπησε αλλά φρόντισε να το δημοσιοποιήσει, αρμόδιοι του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσαν: "Θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν πρέπει να δίνονται τα στοιχεία του παιδιού σε κανέναν. Θα διερευνηθεί η συγκεκριμένη υπόθεση για να αποδοθούν τυχόν ευθύνες", ενώ οι τοπικοί άρχοντες της περιοχής δήλωσαν ότι δεν έχουν καμιά ευθύνη, παραγνωρίζοντας προφανώς την ευθύνη που τους αντιστοιχεί στο βαθμό που ανέχονται τη βία, μη αναπτύσσοντας πολιτικές αντιμετώπισής της, προστασίας των γονέων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών» αναφέρουν ακόμη.

«Το θέμα είναι ότι δεν πρέπει πλέον να θεωρούμε τίποτα αυτονόητο, πόσω δε μάλλον τη σιωπή των κάθε φύσεως υπαλλήλων στους δήμους, οι οποίοι έχουν πρόσβαση στα αρχεία των παιδιών και που με περισσή αφέλεια (επιεικής χαρακτηρισμός!) σχολιάζουν αριστερά και δεξιά την καταγωγή, την εθνικότητα, το θρήσκευμα, τη γλώσσα, … των μικρών παιδιών. Και όμως οι χρυσαυγίτες από κάπου αντλούν πληροφορίες. Κάποιος/α τους τις παρέχει» προσθέτουν.

«Θεωρούμε ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι τα αρμόδια θεσμικά πρόσωπα υποβαθμίζουν τη σημασία αυτών των περιστατικών» τονίζεται στην ίδια αναφορά.

«Ανησυχούμε πολύ που η ΧΑ έχει καταφέρει τελικά να εισχωρήσει στον χώρο της εκπαίδευσης, εκφοβίζοντας, απειλώντας, τρομοκρατώντας, γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι συχνά αισθανόμενοι αβοήθητοι από την Πολιτεία που δεν υπερασπίζεται τις βασικές αρχές λειτουργίας ενός κράτους δικαίου, καταλήγουν να υποκύπτουν στις απειλές τους, σιωπώντας, αντί να αντιδρούν μπροστά σε αυτές τις ενέργειες που βλάπτουν και προσβάλλουν τη δημοκρατία μας».

«Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιου είδους λογικές και πρακτικές και θεωρούμε απαραίτητη την άμεση υλοποίηση δράσεων επιμόρφωσης και ενδυνάμωσης όλων των εκπαιδευτικών (που ασχολούνται με το παιδί) ενάντια στη μισαλλοδοξία και στον εκκολαπτόμενο φασισμό και ναζισμό. Σε μια τέτοια προσπάθεια είναι επιτακτική η ανάγκη να συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (αρμόδια Υπουργεία -το Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, το Εσωτερικών & Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το Υγείας & Πρόνοιας-, Τοπική Αυτοδιοίκηση, πανεπιστήμια, συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών, σύλλογοι γονέων κ.λπ.). Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη συνεργασία όλων των προαναφερθέντων φορέων δεδομένου των πολλών ειδικοτήτων των εργαζομένων στον ευαίσθητο χώρο της προσχολικής αγωγής, που όμως δεν εντάσσονται στο υπουργείο Παιδείας (βρεφοκόμοι, βρεφονηπιαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί κ.λπ.)» τονίζουν.

«Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι του Δικτύου Πρακτικών Ασκήσεων των Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης και Αγωγής, θεωρούμε υποχρέωσή μας την ενημέρωση όλων των δημοκρατικά σκεπτόμενων πολιτών και καλούμε όσους και όσες περισσότερους γίνεται να υπογράψουν το παραπάνω κείμενο, δηλώνοντας με την υπογραφή την υποστήριξη και την άμεση και δυναμική κινητοποίηση όλων μας στον απροκάλυπτο πλέον ρατσισμό με ναζιστικές πρακτικές που απειλούν το δημοκρατικό χαρακτήρα του ελληνικού σχολείου.

»Προτείνουμε ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με το πώς να διαχειρίζονται οι πάσης φύσεως εκπαιδευτικοί τέτοιες ενέργειες είτε αυτές συνδέονται με την πολυπολιτισμική ετερογένεια του σημερινού σχολείου, είτε με τις διαπροσωπικές συγκρούσεις και αντιθέσεις είτε πολιτισμική και κοινωνική ετερότητα στο σχολείο και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης των εισβολέων, προστασίας όλων των παιδιών, αλλά και δυναμικού και συστηματικού αποκλεισμού τέτοιου είδους παρεμβάσεων» καταλήγει το κείμενο.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.