.

Ανακοίνωση της ΕΕΚΕ Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. για την Πυροσβεστική ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Ανακοίνωση της ΕΕΚΕ Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. για την Πυροσβεστική



Αθήνα, 28 Ιουνίου 2013


Ανακοίνωση των βουλευτών Δημήτρη Τσουκαλά, Μαρίας Διακάκη, Χαράς Καφαντάρη και Στάθη Παναγούλη, μελών της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΕΚΕ) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ.


Πριν ένα μήνα δηλώσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης διαβεβαίωναν για ετοιμότητα της πολιτείας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η πραγματικότητα ωστόσο, διαψεύδει τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις.
Οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικά μέσα και προσωπικό εξοπλισμό, ο διαχρονικός οργανωτικός κατακερματισμός, καθώς και η υποτίμηση των ειδικών απαιτήσεων δασοπυρόσβεσης υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα του «επιχειρησιακού σχεδιασμού της πρόληψης και όχι μόνο της καταστολής» του Πυροσβεστικού Σώματος. Τίθεται σε διαρκή κίνδυνο η ασφάλεια και προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος. Ιδιαιτέρως επισημαίνουμε το γεγονός πως τα τεχνικά και οργανωτικά κενά και ελλείμματα θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την ίδια τη ζωή των Πυροσβεστών.
Η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του Πυροσβεστικού Σώματος απαιτεί πρωτίστως, πληρότητα σε ανθρώπινο δυναμικό. Η εσκεμμένη και επιδεικτική καθυστέρηση εν μέσω μάλιστα αντιπυρικής περιόδου της πρόσληψης των 1500 συμβασιούχων πυροσβεστών με μισθούς πείνας και με συμβάσεις που δεν τους επιτρέπουν μετά την τετράμηνη ανάσα εξαθλίωσης τους να μπουν στο ταμείο ανεργίας, αποκαλύπτει τη μεθοδευμένη αποδυνάμωση του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και πυροπροστασίας. Η εμμονή σε πολιτικές επιλογές με μοναδικό στόχο τη λογιστική μείωση του δημοσιονομικού κόστους απαξιώνει κάθε κοινωνική και περιβαλλοντική ανάγκη και προτεραιότητα. Η απαξίωση και η έλλειψη σχεδίου για ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης της Δασοπυρόσβεσης – Δασοπροστασίας βασιζόμενη στο τρίπτυχο ΠΡΟΛΗΨΗ – ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ – ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των δημόσιων λειτουργιών στους τομείς αυτούς, προλειαίνοντας το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση τομέων της δραστηριότητάς τους.
Οι πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης πριμοδοτούν την διαχείριση δημόσιων λειτουργιών με όρους συμβάσεων εργασίας διευρύνοντας το πεδίο της ανασφάλειας και πολιτικής ομηρίας των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Παράλληλα συνεχίζεται ο εμπαιγμός των 725 επιτυχόντων του διαγωνισμού Δοκίμων πυροσβεστών επί διετία, με απόπειρες πελατειακής χειραγώγησής τους, εν αναμονή του προσδιορισμού της ημερομηνίας πρόσληψης τους, ενώ το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ουσιαστικά ακυρώνει τη πρόσληψής τους στη βάση του ΜΠΔΣ. Η πραγματικότητα είναι ότι η άρνηση της πρόσληψής τους είναι καθαρά πολιτική επιλογή. Ο υπουργός κ. Δένδιας αρνείται την κατάθεση εγγράφων σε αίτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σχετικά με τις ενέργειες του Αρχηγείου του Π.Σ. με αστείες δικαιολογίες και κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής.
Οι “αυστηρές” δηλώσεις με απειλές προς το προσωπικό του Π.Σ και εμπλεκόμενων φορέων στην Δασοπυρόσβεση, των κ. Σαμαρά και Δένδια προ μηνός για την φετινή αντιπυρική περίοδο είναι ενδεικτικές των αντικοινωνικών και αντιδημοκρατικών εμμονών τους. Οι προτεραιότητες της πυροπροστασίας δεν υπαγορεύονται πρωτίστως από τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις αλλά από το “success story των ιδιωτικών κερδών της αναμενόμενης “πιο γόνιμης τουριστικής περιόδου”. Αναθέτουν καθήκοντα πυροπροστασίας στον “κάθε πολίτημε την ευτελή δήλωση του Κ. Δένδια: «θέλω δέκα εκατομμύρια πυροφύλακες», σαν να μην υπάρχει οργανωμένη κρατική δομή πυρόσβεσης, αντικαθιστώντας τις υποχρεώσεις της πολιτείας με μια καρικατούρα επικίνδυνου εθελοντισμού. Ο κ. Δένδιας για να θολώσει τα νερά εξαγγέλλει για πολλοστή φορά από την αρχή της θητείας του την αναδιοργάνωση του Π.Σ. με κύριο σκοπό την μείωση των λειτουργικών δομών κατά 40%, με κλείσιμο Υπηρεσιών και Κλιμακίων, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου στην προσπάθεια να πείσει για το “έργο” που επιτελεί.
Εμείς έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε τον Ελληνικό λαό και να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδιά τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει αναδείξει επανειλημμένως όλα αυτά τα ζητήματα με συνεχείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και κοινωνικές παρεμβάσεις. Για άλλη μια φορά τονίζουμε ότι η συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών με το νεοφιλελεύθερο δογματισμό των πολιτικών εκπροσώπων τους, αποδιοργανώνει κάθε κοινωνική λειτουργία του κράτους, απαξιώνει κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, εμπορευματοποιεί κοινωνικά και περιβαλλοντικά αγαθά και θέτει σε κίνδυνο την προστασία και την ασφάλεια του πολίτη και του κράτους
Η αποστολή των πυροσβεστών τη φετινή αντιπυρική περίοδο είναι δυσκολότερη από κάθε άλλη χρονιά. Κατανοούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στηρίζουμε το έργο τους, μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, απαιτώντας την αναβάθμιση του Π.Σ. και την πραγματική ενίσχυση και διασφάλιση του προσωπικού.


Το γραφείο τύπου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.