.

Ζωές απελπισμένες ... ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Ζωές απελπισμένες ...




Συγκλονίζει η ιστορία των μεταναστών-υπήρχαν ασθενείς και εγκυμονούσα 

Συγκλονιστικές εικόνες εκτυλίχθησαν το απόγευμα στο λιμάνι Ιεράπετρας όπου έφτασαν οι πρώτοι 46 μετανάστες που μεταφέρθηκαν από το δεξαμενόπλοιο όπου είχαν οδηγηθεί μετά την εισροή υδάτων στο ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν, στο λιμάνι της Ιεράπετρας. Πρόκειται κυρίως για γυναίκες και μικρά παιδιά τα οποία μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Κλειστό σχολικό γυμναστήριο Ιεράπετρας όπου θα φιλοξενηθούν .
Η εικόνα κυρίως των μικρών παιδιών συγκλόνισε τους λιμενικούς αλλά κι όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση μεταφοράς καθώς βίωσαν μια πραγματική περιπέτεια για να φτάσουν στην Κρήτη. Συνολικά 38 παιδιά επέβαιναν στο ιστιοφόρο με προορισμό την Κρήτη όπου ήλπιζαν ότι θα βρουν ένα καλύτερο μέλλον με τις οικογένειές τους. Αντικρίζοντας αυτούς τους ανθρώπους που βίωσαν μια πραγματική περιπέτεια, δεν μπορούσε κανείς παρα να συγκινηθεί για το ανθρώπινο δράμα που ζουν .
WWW.NEAKRITI.GR ΑΝΑΔΗΜΟΣΔΙΕΥΣΗ

Μια γυναίκα στο νοσοκομείο
Εκτος από το γεγονός ότι  «ναυάγησαν» τα όνειρά τους, πολλοί από τους μετανάστες τελικά αντιμετώπιζουν και προβλήματα υγείας .Μάχη έδωσαν από την πρώτη στιγμή οι γιατροί του Ερυθρού σταυρού για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας και να αμβλύνουν το ανθρώπινο δράμα των μεταναστών .Μια γυναίκα που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού και θα έπρεπε να λαμβάνει ειδικό σκεύασμα για να μη να μην απορριφθεί το μόσχευμα ,δεν έπαιρνε όπως δήλωσε η ίδια το φάρμακο για 4 μήνες, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε νοσοκομείο με κίνδυνο να χάσει το νεφρό.
Ανάμεσα στους μετανάστες και μια εγκυμονούσα η οποία ονειρευόταν ένα καλύτερο μέλλον για το παιδί της. Από τις πρώτες εξετάσεις που έγιναν, το έμβρυό της δεν κινδυνεύει και κατάφερε με ψυχραιμία να αντιμετωπίσει αυτή την περιπέτεια στα ανοιχτά.
Υπήρχαν ακόμη μετανάστες με στομαχικές διαταραχές και γαστρεντερίτιδα στους οποίους παρασχέθηκε βοήθεια.
Η επιχείρηση μεταφοράς
Με καθυστέρηση έδεσε ανοιχτά της Ιεράπετρας το δεξαμενόπλοιο που μετέφερε 139 αλλοδαπούς επιβάτες ιστιοφόρου που τα ξημερώματα εξέπεμψε SOS λόγω εισροής υδάτων 30 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από το Κουφονήσι Κρήτης. Άμεσα ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης των επιβατών, ενώ στο σημείο προσέγγισε ένα δεξαμενόπλοιο που έπλεε στην περιοχή.


Οι 77 άνδρες, 24 γυναίκες και 38 παιδιά -που δήλωσαν ότι ήταν συριακής και αφγανικής υπηκοότητας και έψαχναν για ένα καλύτερο μέλλον, όμως το ταξίδι τους δεν είχε την κατάληξη που περίμεναν- επιβιβάστηκαν στο πλοίο που έχει προορισμό τη Μάλτα και μεταφέρθηκαν με σκάφη του Λιμενικού, με τη βοήθεια ανδρών της ΟΕΑ, στην παραλία της Ιεράπετρας και από εκεί με το λεωφορείο του Δήμου στο κλειστό γυμναστήριο. Το ιστιοφόρο μήκους 20 μέτρων  θα παραμέινει στο λιμάνι Ιεράπετρας όπου φυλάσσεται από λιμενικούς.
 
Στη θαλάσσια περιοχή του Κουφονησίου από νωρίς βρέθηκε επίσης το ΠΛΣ 138 λιμενικό σκάφος της Ιεράπετρας, ενώ το δεξαμενόπλοιο έδεσε ανοιχτά του κόλπου της Ιεράπετρας σε βαθιά νερά λόγω του εκτοπίσματός του και από εκεί οι επιβάτες μετεπιβιβάστηκαν στο πλωτό του Λιμενικού για να βγουν στη στεριά.

Φιλοξενία στο Κλειστό Σχολικό Γυμναστήριο Ιεράπετρας
Μετά από αυτοψία που έγινε με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιών και του λιμενάρχη Ιεράπετρας κ. Γιάννη Παπαδάκη, αποφασίστηκε ότι ο χώρος είναι κατάλληλος για να καλύψει την προσωρινή διαμονή.
Για το σκοπό έγινε προσπάθεια να μεταφερθούν εκεί στρώματα που διαθέτει ο Δήμος και προετοιμάστηκε ο χώρος.
Μετά από αυτοψία που έγινε με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιών και του λιμενάρχη Ιεράπετρας Γιάννη Παπαδάκη, αποφασίστηκε ότι ο χώρος είναι κατάλληλος για να καλύψει την προσωρινή διαμονή, ενώ καθοριστικός είναι ο ρόλος των Εθελοντών Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού Ιεράπετρας.  
Ήδη τοποθετήθηκαν στρώματα ενώ έχουν ζητηθεί τρόφιμα και ρουχισμός.
«Επικοινωνήσαμε με όλους τους αρμόδιους φορείς αφού ο Δήμος δεν έχει κάποιο κυρίαρχο ρόλο ευθύνης σε τέτοιες περιπτώσεις. Προσπαθούμε να προετοιμαστούμε, παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι απεργία και δεν έχουμε προσωπικό, για να μεταφέρουμε εκεί τα απαραίτητα. Ο χώρος κρίθηκε καλός για την περίσταση και προχωρούμε. Είμαστε σε επαφή με τους Σαμαρείτες, οι οποίοι έχουν εμπειρία και υλικά, όπως κουβέρτες, σεντόνια κ.λπ., και αναμένουμε την άφιξή τους προκειμένου να τους μεταφέρουμε στο χώρο. Ως δημοτική Αρχή προσπαθούμε να συνδράμουμε για συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται και πιστεύω πως η κοινωνία που έχει δείξει την ευαισθησία της και στο παρελθόν θα το πράξει και τώρα. Επισημαίνω ωστόσο πως απαιτείται και η έγκαιρη και ουσιαστική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού που έχει την ευθύνη για να αποφύγουμε παλινωδίες», υπογράμμισε ο δήμαρχος κ. Σήφης Αναστασάκης.

Σύσκεψη για την παροχή πρώτων βοηθειών
Νωρίτερα έγινε και σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου Ιεράπετρας για την παροχή των πρώτων βοηθειών και φιλοξενίας στους λαθρομετανάστες.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι παράγοντες της δημοτικής Αρχής και ο λιμενάρχης Ιεράπετρας κ. Γιάννης Παπαδάκης, ενώ ο δήμαρχος βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με τον επικεφαλής της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Ιεράπετρας, αστυνομικό διευθυντή κ. Κωνσταντίνο Περάκη όσο και με το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γεώργιο Δεικτάκη και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο Καστρινάκη.
«Προσπαθούμε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για να είμαστε έτοιμοι σε τρεις περίπου ώρες που θα φτάσει το σκάφος.(το οποίο έχει πλέον φτάσει). Όπως μαθαίνουμε είναι παρά πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται στο σκάφος και είναι δύσκολο να εξευρεθεί χώρος αφού δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές. Ευελπιστούμε πως η Πολιτεία θα αντιδράσει έγκαιρα και αποτελεσματικά για να αποφύγουμε σοβαρά προβλήματα», επισήμανε ο κ. Αναστασάκης.
Ρεπορτάζ:
Αγγέλα Δουλγεράκη-Νίκος Πετάσης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.