.

Στατιστική που… ανάβει φωτιές ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Στατιστική που… ανάβει φωτιές

του Μάνου Τσαλδάρη
Στον εισαγγελέα ύποπτος για εμπρησμό, που πιάστηκε σε παράδρομο της Αθηνών-Λαμίας - Δύο φωτιές απείλησαν χθες οικισμούς
- Στοιχεία της Πυροσβεστικής δείχνουν ότι το 2013 οι συλλήψεις αυξήθηκαν κατά 57% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Μια επιτυχία των διωκτικών αρχών, η παροχή στατιστικών στοιχείων στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης και δυο φωτιές που απείλησαν οικισμούς, είναι οι νεότερες εξελίξεις στο θέμα των δασικών πυρκαγιών. Μέσα σε λίγες ώρες, αστυνομικοί της Ασφάλειας συνέλαβαν έναν 60χρονο για απόπειρα εμπρησμού, το γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής έδωσε στοιχεία που από τη μια αναδείκνυαν την κατακόρυφη αύξηση στις συλλήψεις υπαιτίων για δασικές πυρκαγιές και από την άλλη «επιβεβαίωναν» τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, ότι οι μισές δικογραφίες αφορούσαν εμπρησμούς από πρόθεση, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας ξέσπασαν πυρκαγιές σε Ερμιονίδα και Γέρακα που απείλησαν σπίτια.

Ο πρώην αυτοκινητιστής και νυν άνεργος συνελήφθη στις 10.30 το βράδυ της Τρίτης στον παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος του 18ου χιλιομέτρου από κλιμάκιο της Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής που πραγματοποιούσε περιπολία στο σημείο. Ο συλληφθείς είχε βγει έξω από το χωρίς πινακίδες αυτοκίνητό του, πέρασε την περίφραξη του δάσους, έφτιαξε ένα πρόχειρο βουναλάκι με κλαδιά και ξερά φύλλα και, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ετοιμαζόταν να βάλει φωτιά, ενώ στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν μπιτόνια με βενζίνη.

Δεν έπεισε

Ως αργά κανείς δεν γνώριζε τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόπειρα εμπρησμού, ενώ ο ίδιος αρνούνταν ότι ήθελε να βάλει φωτιά και ισχυριζόταν ότι κατέβηκε για να μαζέψει πέτρες. «Ετοιμες», εξάλλου, χαρακτήριζαν οι αστυνομικοί και τις απαντήσεις του για το θέμα της έλλειψης πινακίδων -ισχυριζόταν ότι το αυτοκίνητο το πήρε από παλιατζή και ανήκε πριν σε εταιρεία που κατέθεσε τις πινακίδες του- αλλά και των μπιτονιών με βενζίνη -υποστήριζε ότι υπήρχε μικρή τρύπα στο ρεζερβουάρ και χρειαζόταν συχνή αναπλήρωση καυσίμου.

Παρ’ όλα αυτά οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής, που ανέλαβαν την υπόθεση, τον θεωρούσαν ύποπτο για τη φωτιά που πριν από περίπου ένα μήνα εκδηλώθηκε στο Μαρκόπουλο Ωρωπού. Ο 60χρονος είχε προσαχθεί ως ύποπτος αλλά, καθώς δεν είχαν προκύψει σε βάρος του επιβαρυντικά στοιχεία, αφέθηκε ελεύθερος. Παράλληλα ο συλληφθείς θεωρείται ύποπτος για ακόμη δυο εμπρησμούς. Χθες οδηγήθηκε στην Εισαγγελία, όπου του ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα εμπρησμού σε βαθμό κακουργήματος και παραπέμφθηκε να απολογηθεί σε ανακριτή.

Στο μεταξύ δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την Πυροσβεστική στοιχεία, τα οποία από τη μια «επιβεβαιώνουν» τον υπουργό, αλλά από την άλλη δείχνουν και το μικρό ποσοστό δικογραφιών σε σχέση με τον αριθμό του συνόλου των αγροτοδασικών πυρκαγιών.

Σημειώθηκε αύξηση των συλλήψεων κατά 57% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι και οι δικογραφίες που σχηματίζονται τα τελευταία χρόνια αφορούν κατά περίπου 50% εμπρησμούς από πρόθεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2009 για 4.916 πυρκαγιές συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου 41 άτομα το 2010 για 6.147 πυρκαγιές, υπήρξαν 45 αυτόφωρα (0,73%) και 196 δικογραφίες (3,19%). Το 2011 καταγράφηκαν 4.876 πυρκαγιές, τα αυτόφωρα ήταν 79. Τον επόμενο χρόνο οι φωτιές ήταν 6.434, έγιναν 73 αυτόφωρες συλλήψεις, ενώ φέτος σημειώθηκαν 3.622 πυρκαγιές και υπήρξαν 115 αυτόφωρες συλλήψεις.

Διασώθηκαν οι οικισμοί

Τέλος, στο μέτωπο των πυρκαγιών, δύο ήταν οι σημαντικές: αυτή που ξέσπασε στις 11.45 στην περιοχή Πηγάδια του Δήμου Ερμιόνης και αρχικά κατευθυνόταν προς τρεις οικισμούς -διεσώθησαν χάρη στην αλλαγή του ανέμου- και εκείνη που ξεκίνησε γύρω στις 4.00 σε ξερά χόρτα σε οικόπεδο στην οδό Μενάνδρου 17 στον Γέρακα.

Η φωτιά επεκτάθηκε σε γειτονικά οικόπεδα, αλλά χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών τέθηκε υπό έλεγχο μέσα σε μία ώρα χωρίς να σημειωθούν ζημιές στα σπίτια.
 Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.