.

Επέμβαση στη ΣΥΡΙΑ ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Επέμβαση στη ΣΥΡΙΑ

Περισσότερες φωτογραφίες:  








Ενημερώθηκε 04/09/13

Ο Ομπάμα φέρεται να πείθει το Κογκρέσο για επίθεση στη Συρία - Αποφασίζει σήμερα η Γαλλία  

Η αμερικανική κυβέρνηση κέρδισε πόντους στην εκστρατεία της με στόχο να πείσει το Κογκρέσο ότι πρέπει να γίνει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, επισημαίνοντας την ιρανική απειλή λίγο πριν αρχίσει σήμερα μια συζήτηση για τη Συρία στο γαλλικό κοινοβούλιο.


Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε λίγο πριν αναχωρήσει χθες το βράδυ για τη Σουηδία πως πιστεύει ότι οι αμερικανοί κοινοβουλευτικοί θα ψηφίσουν, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα, μια απόφαση που θα του επιτρέπει να πλήξει το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ως αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων.

Για να ικανοποιηθούν οι πιο απρόθυμοι μεταξύ αυτών, εκπονήθηκε από την αμερικανική Γερουσία μια νέα απόφαση που περιορίζει σε 60 ημέρες τη χρονική διάρκεια οποιασδήποτε επέμβασης στη Συρία, με δυνατότητα παράτασης μέχρι τις 90 ημέρες, και απαγορεύει στον πρόεδρο να αναπτύξει αμερικανούς στρατιώτες "με στόχο επιχειρήσεις μάχης" στη Συρία, μια διατύπωση που δίνει, για παράδειγμα, τη δυνατότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων αρωγής προς αμερικανούς πιλότους. Μια επιτροπή της Γερουσίας θα ψηφίσει αυτό το νέο κείμενο σήμερα στις 18:30 (ώρα Ελλάδας).

Η έκβαση των ψηφοφοριών την ερχόμενη εβδομάδα στα δύο σώματα του Κογκρέσου παραμένει εντούτοις αβέβαιη, έστω κι αν ο Μπαράκ Ομπάμα δέχθηκε χθες, Τρίτη, τη σημαντική υποστήριξη του κύριου πολιτικού αντιπάλου του, του ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ.

Ο Ομπάμα υπογράμμισε για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι οποιαδήποτε επέμβαση στη Συρία θα είναι "περιορισμένη" και "αναλογική". "Αυτό δεν σημαίνει αποστολή χερσαίων στρατευμάτων, δεν είναι το Ιράκ, δεν είναι το Αφγανιστάν", τόνισε.
"Δεν είναι ώρα να είναι κανείς απομονωτιστής στην πολυθρόνα του. Δεν είναι ώρα να είναι θεατής μιας σφαγής", δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στη διάρκεια ακρόασής του στην αμερικανική Γερουσία η οποία είχε μεγάλη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης, προειδοποιώντας πως η αδράνεια είναι πολύ πιο επικίνδυνη από μια επέμβαση.

"Το Ιράν ελπίζει ότι κοιτάζετε από την άλλη πλευρά" , προειδοποίησε επικαλούμενος το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Επικαλέσθηκε επίσης τη Χεζμπολάχ και τη Βόρεια Κορέα.
Η αμερικανική κοινή γνώμη, όπως και οι αιρετοί αντιπρόσωποί της, δεν έχει ακόμη πειστεί. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση των ABC/Washington Post που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, 59% των Αμερικανών αντιτίθενται σε πλήγματα με πυραύλους κρουζ στη Συρία ενώ 48% δηλώνουν αντίθετοι στα πλήγματα αυτά (29% τάσσονται υπέρ) σε μια άλλη έρευνα του ινστιτούτου Pew.


Αποφασίζει το Γαλλικό Κοινοβούλιο

Στη Γαλλία, όπου το κοινοβούλιο ετοιμάζεται σήμερα να συζητήσει μια επέμβαση στη Συρία, η κοινή γνώμη είναι επίσης διστακτική. Περίπου 74% των Γάλλων θέλουν να υπάρξει ψηφοφορία πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας. Μετά τη σημερινή συζήτηση δεν θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία.
Το θέμα μιας άλλης συζήτησης, την οποία θα ακολουθήσει μια ψηφοφορία, ενδέχεται πάντως να τεθεί μετά τη συζήτηση στο αμερικανικό Κογκρέσο που θα αρχίσει στις 9 Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό πρόκειται να επιβεβαιώσει ενώπιον των βουλευτών, στη διάρκεια της συνεδρίασης που θα αρχίσει στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), τη γαλλική διπλωματική γραμμή: δημιουργία ενός διεθνούς συνασπισμού για να "τιμωρηθεί" ο Μπασάρ αλ-Άσαντ.


Αντίθετη η Ρωσία στην επίθεση
Στο μεταξύ, την παραμονή της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) που θα διεξαχθεί αύριο, Πέμπτη, στην Αγία Πετρούπολη -και στη διάρκεια της οποίας δεν έχει προγραμματιστεί καμιά ιδιαίτερη συνάντηση ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Μπαράκ Ομπάμα- η Ρωσία επανέλαβε την αντίθεσή της σε πλήγματα εναντίον του σύρου συμμάχου της.

Αντιπολεμικό ψήφισμα καταθέτει αυτή την ώρα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στη βαση της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα


Ψήφισμα διαμαρτυρίας καταθέτει αυτή την ώρα 20.00 - 03.09.13 η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στη βαση της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα.

Αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, Θανάση Πετράκο, Δημήτρη Κοδέλα και το Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα εισήλθαν στο χώρο του Στρατόπεδου, προκειμένου να καταθέσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της επέμβασης στη Συρία και της εμπλοκής της χώρας μας. 

Προηγήθηκε αντιπολεμική πορεία διαμαρτυρίας πολιτών της Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή Βουλευτών και του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μελών των Νομαρχιακών Επιτροπών ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας και Αργολίδος.


Όχι στον πόλεμο λένε οι Βρετανοί – Θα επέμβουμε μόνοι μας στη Συρία λένε οι Αμερικάνοι                                                        
Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχασε για 13 ψήφους την κρίσιμη μάχη στο βρετανικό κοινοβούλιο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέληξε σε Συμφωνία. Οι Η.Π.Α. θα επέμβουν μόνες τους λένε οι Αμερικάνοι.Με 272 ψήφους υπέρ της συμμετοχής της Μεγάλης Βρετανίας σε ένα πολεμικό χτύπημα στη Συρία και 285 κατά ο Ντέιβιντ Κάμερον έγινε ο πρώτος βρετανός πρωθυπουργός που δεν κατάφερε να περάσει ψήφισμα στο κοινοβούλιο προκειμένου να συνταχθεί με τις Η.Π.Α. σε πολεμικό χτύπημα. Η έντονη διαδικασία κράτησε μέχρι αργά το βράδυ και μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος δεν ήταν λίγοι αυτοί που φώναζαν στον Κάμερον να παραιτηθεί. Ο Κάμερον δήλωσε ότι «πήρε το μήνυμα» και ότι θα σεβαστεί την απόφαση της βουλής των αντιπροσώπων.

Η ανακοίνωση της βρετανικής απόφασης δεν χαροποίησε ιδιαίτερα τους Αμερικάνους, οι οποίοι δια της εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Κέιτλιν Χέιντεν, απάντησαν ότι οι Η.Π.Α. θα κινηθούν μόνες εφόσον χρειαστεί. «Η απόφαση του προέδρου Ομπάμα θα βασιστεί στο συμφέρον των Η.Π.Α.» δήλωσε χαρακτηριστικά. Η γρήγορη αντίδραση της Αμερικανικής κυβέρνησης εξέπληξε αρκετούς αναλυτές που πίστευαν ότι ο Μπάρακ Ομπάμα ήθελε να αποφύγει την πολεμική επίθεση και ότι θα χρησιμοποιούσε την απόφαση των Βρετανών ως άλλοθι για την καθυστέρηση της επέμβασης.

Νωρίτερα σε νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιβεβαιώθηκε το αδιέξοδο. Η συνεδρίαση κράτησε μόνο 45 λεπτά και μετά το τέλος της κανένας δεν έκανε δηλώσεις. Ρωσία και Κίνα συνεχίζουν να θέτουν βέτο και να μπλοκάρουν οποιοδήποτε ψήφισμα θα επέτρεπε πολεμικό χτύπημα κατά της Συρίας. Οι Ρώσοι επιμένουν ότι ακόμα δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα χημικά χρησιμοποιήθηκαν από το καθεστώς Άσαντ. 

Πηγή: The Press Project

Ομπάμα: «Δεν έχω λάβει ακόμη απόφαση για τη Συρία»
Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι δεν έχει λάβει απόφαση σχετικά με ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία, αλλά έκανε λόγο για μια "προειδοποιητική βολή" ενώ το Λονδίνο είπε ότι θέλει να περιμένει την έρευνα του ΟΗΕ για τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου.
Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έκαναν από την πλευρά τους φανερές τις διαφωνίες τους όσον αφορά μια απόφαση που να δικαιολογεί μια στρατιωτική επίθεση στη Συρία. Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών, ως το πρωί της Πέμπτης:
Δηλώσεις Ομπάμα
"Δεν έχω λάβει ακόμη απόφαση" για ανάληψη δράσης στη Συρία, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS.
Επί μια εβδομάδα, ενώ αποκαλύπτονταν οι λεπτομέρειες της επίθεσης με χημικά όπλα κοντά στη Δαμασκό που φέρεται ότι στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, οι ΗΠΑ σκλήρυναν σημαντικά τους τόνους εναντίον του συριακου καθεστώτος, σε σημείο μια ένοπλη επέμβαση να μοιάζει πλέον πιθανή βραχυπρόθεσμα.

Διαβεβαιώνοντας πως η χώρα του έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για την επίθεση αυτή ευθύνεται η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέρριψε πάντως μια "άμεση στρατιωτική δέσμευση της χώρας του στο συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Η ιδέα είναι "να λάβει (η συριακή κυβέρνηση) ένα αρκετά ισχυρό μήνυμα ότι θα έκανε καλά να μην ξαναρχίσει" να χρησιμοποιεί χημικά όπλα, εξήγησε.

"Αν ρίξουμε μια προειδοποιητική βολη για να πουμε 'σταματήστε', μπορούμε να έχουμε μακροπρόθεσμα ένα θετικό αντίκτυπο στην εθνική μας ασφάλεια", υποστήριξε επίσης ο πρόεδρος.

Συριακή αντιπολίτευση: Τιμωρήστε τον Άσαντ
Οι Δυτικοί πρέπει να πλήξουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ και να το οδηγήσουν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικου Δικαστηρίου, υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Συριακής Αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάρμπα σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από τη γαλλική εφημερίδα "Λε Παριζιάν". Σύμφωνα με τον ίδιο, η συριακή αντιπολίτευση περιμένει από τους Δυτικούς "ένα τιμωρητικό πλήγμα εναντίον του καθεστώτος" και στη συνέχεια "μια πολιτική και στρατιωτική στήριξη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού".

Περιμένει την έρευνα του ΟΗΕ η Βρετανία
Η Βρετανία από την πλευρά της δεν θα αρχίσει στρατιωτική δράση στη Συρία πριν λάβει γνώση των αποτελεσμάτων των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που ερευνούν επιτόπου την επίθεση της 21ης Αυγούστου, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης που θα υποβληθεί σε ψηφοφορία σήμερα στο κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, οι εμπειρογνώμονες έχουν ανάγκη τεσσάρων ημερών για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους που άρχισαν τη Δευτέρα, για να προχωρήσουν στη συνέχεια σε αναλύσεις και την παρουσίαση της έκθεσής τους.
Οι εμπειρογνώμονες αυτοί πραγματοποίησαν την Τετάρτη τη δεύτερη επίσκεψή τους στη μία από τις δύο τοποθεσίες όπου έγινε η επίθεση και πραγματοποίησαν δειγματοληψίες αίματος, ούρων και τριχών από θύματα.
Στο πλαίσιο του αναβρασμού που επικρατεί, το Ισραήλ ενέκρινε περιορισμένη επιστράτευση εφέδρων και ανέπτυξε αντιπυραυλικές συστοιχίες στα βόρεια σύνορά του με τη Συρία. Η Τουρκία ενίσχυσε το επίπεδο επιφυλακής της.
Η προοπτική ενός πλήγματος προκάλεσε επίσης την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, η οποία έφθασε χθες στη Νέα Υόρκη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, στα 110,10 δολάρια το βαρέλι.
Ο ιστότοπος της εφημερίδας "Νιού Γιόρκ Τάιμς" δέχθηκε για περισσότερο από 24 ώρες επίθεση από μια ομάδα σύρων χάκερ που υποστηρίζουν το καθεστώς του Άσαντ.
Αποχώρησαν Ρωσία - Κίνα από τις διαβουλεύσεις στο Σ.Α. επί του βρετανικού σχεδίου απόφασης
Στο Συμβουλιο Ασφαλείας, η διαχωριστική γραμμή που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στα πέντε μόνιμα μέλη αντανακλά πιστά τις θέσεις του καθενός αναφορικά με τη σύγκρουση.
Οι πρεσβευτές της Ρωσίας και της Κίνας, υποστηρικτών της Δαμασκου, εγκατέλειψαν την αίθουσα όπου διεξάγονταν οι διαβουλεύσεις πάνω σ' ένα βρετανικό σχέδιο απόφασης έπειτα από μια ώρα και ένα τέταρτο. Οι αντιπρόσωποι των τριών άλλων χωρών (Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ) βγήκαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.
Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, το κείμενο επρόκειτο να εγκρίνει μια προσφυγή στο "κεφάλαιο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ" που προβλέπει κυρίως μέτρα τα οποία μπορούν να φθάσουν μέχρι μια στρατιωτική επιχείρηση.
Το συριακό καθεστώς διέψευσε ότι προχώρησε σε χρήση χημικών όπλων, κατηγόρησε τους αντάρτες και εξήγησε πως οι Δυτικοί "επινοούν" προσχήματα για να επιτεθούν.
Για το ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ένα πλήγμα θα προκαλούσε "επιπλέον αποσταθεροποίηση της κατάστασης", ενώ το Ιράν, άλλος σύμμαχος της Δαμασκου, δήλωσε πως η ανάληψη στρατιωτικής δράσης "θα ήταν καταστροφή για την περιοχή".
Παρόλο που μια άμεση επέμβαση του ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, σύμφωνα με ένα διπλωμάτη, η ατλαντική συμμαχία ανακοίνωσε επίσης πως μια προσφυγή στα χημικά όπλα δεν μπορεί "να μείνει χωρίς απάντηση".
Υπογραμμίζοντας πως είναι πεπεισμένες για την ευθύνη του καθεστώτος στην επίθεση της 21ης Αυγούστου, οι κυβερνήσεις στην Ουάσιγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο δήλωσαν έτοιμες να αναλάβουν δράση, όχι για να το ανατρέψουν, αλλά για να το "αποτρέψουν" να προσφύγει και πάλι σε τοξικά αέρια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ενδεχόμενες επιδρομές θα πραγματοποιηθούν με πυραύλους Τόμαχοκ από πλοία στη Μεσόγειο και/ή με καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά αεροπλάνα που θα επιχειρούν έξω από το συριακό εναέριο χώρο.
Στις ΗΠΑ, ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χθες το βράδυ πως οι ηγέτες του Κογκρέσου και οι πρόεδροι των επιτροπών θα μεταβούν σήμερα στο Λευκό Οίκο, σε ώρα που δεν έχει προσδιοριστεί, για να λάβουν γνώση των διαβαθμισμένων στοιχείων που έχουν συλλέξει οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου.
Αντιμέτωπος με τις δυτικές απειλές, ο συριακός στρατός άρχισε το τελευταίο 48ωρο να αναδιπλώνεται σε νέες θέσεις, κυρίως στη Δαμασκό, τη Χομς και τη Χαμά (κεντρική Συρία), και "δεκάδες έδρες στρατιωτικών διοικήσεων και διοικήσεων ταξιαρχιών να εκκενώνοναι για να μεταφερθούν αλλού", ανακοίνωσε μια συριακή μη κυβερνητική οργάνωση.


Επιστολή Τσίπρα σε Μεϊμαράκη για τη Συρία
Έκτακτη σύγκλιση της Ολομέλειας της Βουλής ζητεί με επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την επικείμενη στρατωτική επέμβαση στη Συρία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί απαραίτητη την ενημέρωση των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου όπως και του ελληνικού λαού από τον πρωθυπουργό.
Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή του κ. Τσίπρα
“Προς
τον Αξιότιμο
Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
κύριο Ευάγγελο Μεϊμαράκη
Αθήνα, 28 Αυγούστου 2013
Οι δραματικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και η προετοιμασία στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, καθιστά απαραίτητη την ενημέρωση των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού από τον Πρωθυπουργό.
Η ενημέρωση κρίνεται απολύτως απαραίτητη, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως η χώρα δέχεται πιέσεις και αιτήματα, ώστε να διευκολύνει τη στρατιωτική επέμβαση.
Σας ζητώ να αναλάβετε πρωτοβουλία, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύγκλιση της Ολομέλειας της Βουλής, ώστε ο Πρωθυπουργός να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για τις προθέσεις της κυβέρνησης”.
Χωρίς συμφωνία για τη Συρία η συνάντηση των μόνιμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ
Χωρίς συμφωνία έληξε η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των πέντε χωρών μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ — ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα — για το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία.
Η Μόσχα και το Πεκίνο εξακολούθησαν να απορρίπτουν την στρατιωτική επιλογή που προωθούν η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι.
Ο ρώσος και ο κινέζος πρεσβευτής αποχώρησαν από την αίθουσα όπου διεξάγονταν οι συζητήσεις έπειτα από περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο. Οι εκπρόσωποι των άλλων χωρών παρέμειναν στην αίθουσα για λίγο ακόμα, όμως όταν εξήλθαν δεν έκαναν δηλώσεις.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι Ρώσοι «επανέλαβαν τα επιχειρήματα του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για τους κινδύνους μιας στρατιωτικής επιχείρησης και υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το συριακό καθεστώς βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα.
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε στο βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα πρέπει να εξετάσει ένα σχέδιο ψηφίσματος για να απαντήσει στην επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό προτού οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ανακοινώσουν τα ευρήματα τους.
Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι είναι απαραίτητο «να περιμένουμε τα αποτελέσματα» από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Κίνα από την πλευρά της υπογράμμισε τη «σημασία της Γενεύης II», ώστε να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία.
Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι εκπρόσωποι επεσήμαναν ότι θα συζητήσουν το θέμα με τις κυβερνήσεις τους.
Ο Ουίλιαμ Χέιγκ εκτίμησε σήμερα ότι οι συζητήσεις στον ΟΗΕ θα συνεχιστούν «τις επόμενες ημέρες».
Πάντως οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι το βρετανικό σχέδιο για τη Συρία δεν θα ψηφιστεί, με δεδομένη την συνεχιζόμενη αντίθεση των Ρώσων, όπως δήλωσε η Μαρί Χαρφ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.
«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας θα έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα από τις προηγούμενες προσπάθειες, που όλες απέτυχαν», πρόσθεσε η Χαρφ, αναφερόμενη στα τρία βέτο που έχει ασκήσει η Ρωσία σε προηγούμενα σχέδια ψηφίσματος για τη Συρία.
«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και θα προχωρήσουν στις απαραίτητες κινήσεις ώστε να απαντήσουν τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε η ίδια. «Η απάντησή μας δεν μπορεί να καθυστερήσει εξαιτίας της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας της Ρωσίας στον ΟΗΕ και, ειλικρινά, η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που απαιτεί μια απάντηση».
«Δεν πιστεύουμε ότι το συριακό καθεστώς θα έπρεπε να μπορεί να κρυφτεί πίσω από το γεγονός ότι οι Ρώσοι εξακολουθούν να εμποδίζουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την ανάληψη δράσης για τη Συρία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η Χαρφ.
Την ίδια ώρα η Βρετανία πιστεύει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εξετάσει τα ευρήματα της ομάδας των ειδικών του οργανισμού στα χημικά όπλα προτού υποστηρίξει οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στη Συρία, σύμφωνα με αντίγραφο της πρότασης που θα υποβληθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εξετάσει αυτή την ενημέρωση και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η λήψη μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία θα υποστηρίζει τη στρατιωτική δράση, προτού αυτή αναληφθεί», αναφέρεται στην πρόταση που θα τεθεί σε συζήτηση την Πέμπτη.
Στο μεταξύ, η ομάδα των ειδικών του ΟΗΕ στα χημικά όπλα συνέλεξε σήμερα δείγματα αίματος, ούρων και μαλλιών από τα θύματα της επίθεσης της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, στην οποία καταγγέλλεται ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, σύμφωνα με βίντεο που ανήρτησαν στο Διαδίκτυο σύροι αντάρτες.
«Προχωρήσαμε στη συλλογή δειγμάτων αίματος, ούρων και μαλλιών», εξήγησε ένας από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ σε έναν Σύρο μέσα από ένα νοσοκομείο εκστρατείας που έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Γούτα, ανατολικά της Δαμασκού.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο


Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013.
Ο ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΣΤΗΝΕΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ: «ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ» ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΑΝΤ
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το συριακό καθεστώς έκανε χρήση χημικών όπλων κατά των αμάχων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι όσοι εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.
Οι δηλώσεις Μπάιντεν έρχονται την ώρα που η Δύση εμφανίζεται έτοιμη να εξαπολύσει επίθεση κατά της Συρίας -κατά πάσα πιθανότητα ολιγοήμερη επίθεση ακριβείας– χωρίς να περιμένει την μάλλον πολύ δύσκολη με τις τρέχουσες συνθήκες έγκριση ή την κάλυψη του ΟΗΕ.
«Έχουμε τοποθετήσει τις δυνάμεις μας προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν, όποια κι αν είναι η απόφαση που θα πάρει ο πρόεδρος» δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ.
Η συριακή κυβέρνηση αρνείται σθεναρά τις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων και προειδοποιεί ότι σε περίπτωση αμερικανικής επέμβασης στη Συρία θα αμυνθεί «με κάθε πιθανό μέσο».
Μάλιστα ο αντιπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ κατηγορεί τους αντάρτες ότι έκαναν χρήση χημικών για να προκαλέσουν ξένη στρατιωτική επέμβαση. «Πολλά στοιχεία τείνουν να αποδείξουν την αθωότητα της συριακής κυβέρνησης, η οποία αποτελεί αντικείμενο μιας παραπλανητικής κατηγορίας» δηλώνει.
Και προσθέτει: «Οι δυτικές χώρες και η Τουρκία επέτρεψαν στις τρομοκρατικές ομάδες να δημιουργήσουν ένα εργαστήριο κατασκευής χημικών όπλων στο τουρκικό έδαφος με υλικό από τηνΤουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ και να μεταφέρουν τα όπλα αυτά στη Συρία για να τα χρησιμοποιήσουν».
Στο μεταξύ οι επιθεωρητές του ΟΗΕ συνεχίζουν και σήμερα, Τετάρτη, τις έρευνες στην περιοχή, όπουκαταγγέλλεται ότι το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα.
ΠΥΡΕΤΟΣ» ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ
Ο Ομπάμα εξετάζει όλες τις πιθανές επιλογές σχετικά με το ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ στις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς εναντίον αμάχων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει λάβει μια τελική απόφαση, αλλά πραγματοποιεί συνεχείς διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και το Κογκρέσο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.
 Ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον έκανε στο Κοινοβούλιο πρόταση για ψήφιση σχετικά με την αντίδραση της χώρας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας έχουν συντάξει σχέδιο για ενδεχόμενη στρατιωτική δράση προκειμένου να «αποτρέψουν» την κυβέρνηση αλ-Άσαντ να κάνει χρήση τέτοιου είδους όπλων στο μέλλον.
Ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία, για δεύτερη φορά, με τον Κάμερον, στο πλαίσιο τωνσυνεχών διαβουλεύσεων σχετικά με τη Συρία, κατά την οποία συζήτησαν τις πιθανές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Οι δύο ηγέτες θα έχουν τις επόμενες ημέρες τακτική επικοινωνία.
Τόσο ο Κάμερον όσο και ο Ομπάμα στην δεύτερη τηλεφωνική τους επαφή τόνισαν ότι δεν έχουν καμία αμφιβολία για την ευθύνη του καθεστώτος του Ασαντ στην επίθεση με χημικά όπλα και συζήτησαν περισσότερο για τη σημασία της απάντησης που θα δοθεί στη χημική επίθεση της, όπως ανακοίνωσε ηΝτάουνινγκ Στριτ.
Η Γαλλία, από την πλευρά της είναι «έτοιμη να τιμωρήσει» όσους παίρνουν «την απάνθρωπη απόφαση να δηλητηριάσουν αθώους ανθρώπους» δήλωσε ο πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. «Όλα τα στοιχεία μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το συριακό καθεστώς διέπραξε αυτή την άθλια επίθεση», είπε. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την στρατιωτική της υποστήριξη, εντός των ορίων των δεσμεύσεών της προς την Ευρώπη.
Παρά το γεγονός ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν έχει κάνει λόγο για στρατιωτική δράση, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Συρίας για τις προφανείς επιθέσεις με χημικά όπλα και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι ο στρατός θα αντιδράσει με«πυγμή» εάν το συριακό καθεστώς αντεκδικηθεί κατά του Ισραήλ, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, δήλωσε ότι το Βερολίνο θα υποστηρίξει οποιαδήποτε δράση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στη Συρία.
Ρωσία, Κίνα και Ιράν έχουν προειδοποιήσει για τις «καταστροφικές» συνέπειεες μια επίθεση κατά της Συρίας. Η Μόσχα, μάλιστα, κατηγορεί τη Δύση ότι «συμπεριφέρεται στον ισλαμικό κόσμο σαν μια μαϊμού που κρατά μια χειροβομβίδα».
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε την Τετάρτη ότι μια επέμβαση των ΗΠΑθα αποτελούσε «μια καταστροφή για την περιφέρεια». «Η περιοχή είναι σαν πυριτιδαποθήκη και το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί» είπε.


ΟΗΕ: ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΗΜΕΡΕΣ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ
Τέσσερις μέρες ακόμη χρειάζονται οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για να ολοκληρώσουν την έρευνά τους για την επαλήθευση ή μη των καταγγελιών που αφορούν την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία. Στη συνέχεια θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος για να αναλύσουν τα ευρήματά τους.
Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι μουν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Χάγη.
Όπως είπε, «εργάζονται πάρα πολύ σκληρά, υπό ιδιαίτερα επικίνδυνες περιστάσεις».
«Αφήστε τους να ολοκληρώσουν το έργο τους για τέσσερις ημέρες (ακόμη), στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει επιστημονική ανάλυση με τους ειδικούς και μετά νομίζω ότι θα πρέπει να παρουσιάσουμε μια αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας για (να αποφασιστούν) περαιτέρω ενέργειες», πρόσθεσε.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ψήφισμα, το οποίο θα καταδικάζει «την επίθεση με χημικά όπλα από το καθεστώς Άσαντ» και θα εγκρίνει τα «απαραίτητα μέτρα για την προστασία των αμάχων» στη Συρία, υποβάλλει εντός της Τετάρτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Βρετανία, σε μια προσπάθεια να προκαταβάλει  το έργο και τα πορίσματα των εμπειρογνωμώνων του ΟΗΕ (βλ. παραπάνω).  Ωστόσο, το ψήφισμα αναμένεται να προσκρούσει στο σινο-ρωσικό βέτο.
«Λέγαμε πάντα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όσον αφορά τις ευθύνες του στη Συρία. Σήμερα έχει τη δυνατότητα να κάνει ακριβώς αυτό» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, επισημαίνοντας ότι το ψήφισμα θα καταδικάζει το συριακό καθεστώς για τη χρήση χημικών όπλων.
Πρόωρες χαρακτήρισε η Ρωσία τις βρετανικές ενέργειες, λέγοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείαςπρέπει να αναμείνει την παρουσίαση της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ που ερευνούν τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ έχει ήδη επισημάνει ότι η απάντηση στη Συρία μπορεί να δοθεί δίχως την ομόφωνη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος έχει κινηθεί και ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος έχει δηλώσει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να παρακαμφθεί σε συγκεκριμένες περιστάσεις.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον πρόκειται να προεδρεύσει έκτακτης συνεδρίασης του βρετανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, πριν την προγραμματισμένη για την Πέμπτη σύνοδο της Βουλής των Κοινοτήτων. Η Γαλλία ανακοίνωσε, επίσης, ειδική συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης στις 4 Σεπτεμβρίου.
Η Δύση εμφανίζεται έτοιμη να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές κατά της Συρίας μέσα στις επόμενες ημέρες, χωρίς να περιμένει την πολύ δύσκολη με τις τρέχουσες συνθήκες έγκριση ή την κάλυψη του ΟΗΕ.
Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ στη Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι, δήλωσε από την πλευρά του ότι μια ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος Άσαντ χρειάζεται την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Νομίζω ότι η διεθνής νομοθεσία είναι ξεκάθαρη. Η διεθνής νομοθεσία λέει ότι η στρατιωτική δράση πρέπει να ληφθεί μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό λέει η διεθνής νομοθεσία» είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
«Πρέπει να πω ότι γνωρίζω πως ο πρόεδρος Ομπάμα και η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι πολεμοχαρείς. Δεν ξέρω τι θα αποφασίσουν. Αλλά η διεθνής νομοθεσία είναι ξεκάθαρη» είπε.

Ο Λ.Μπραχίμι είπε, επίσης, ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι έγινε χρήση κάποιας χημικής «ουσίας» που σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Έμμα Μπονίνο, επανέλαβε την Τετάρτη ότι οι ιταλικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται να λάβουν μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία χωρίς την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζοντας όμως ότι δεν είναι δεδομένη η ιταλική ανάμειξη ούτε και με «πράσινο φως» του ΟΗΕ.
Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό η Μπονίνο δήλωσε: «Η Ιταλία δεν θα συμμετάσχει σε επιχείρηση στην Συρία αν δεν υπάρξει σχετική απόφαση του ΟΗΕ και, ακόμη και σε περίπτωση που δοθεί 'πράσινο φως' από το Συμβούλιο Ασφαλείας, η παροχή υποστήριξης από μέρους της Ιταλίας δεν πρέπει να θεωρηθεί αυτόματη» τόνισε η επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.
Το Βερολίνο αφήνει την ίδια στιγμή ανοιχτό το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει σε περίπτωση ανάληψης δράσης εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, καθώς επισημαίνει ότι θα λάμβανε μέρος σε επιχείρηση εάν υπάρχει η εντολή του ΟΗΕ.
Την Τετάρτη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, καλωσόρισε την πρωτοβουλία της Βρετανίας για την κατάθεση ψηφίσματος και κάλεσε όλα τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, κυρίως τη Ρωσία, «να αδράξουν την ευκαιρία και να συμβάλλουν σε μία κοινή στάση της διεθνούς κοινότητας κατά της χρήσης χημικών όπλων μαζικής καταστροφής στη Συρία».
Αν δεν υπάρχει εντολή του ΟΗΕ, αποκλείεται η συμμετοχή της Νορβηγίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, σε πλήγματα εναντίον της Συρίας, υπογράμμισε την ίδια στιγμή ο Nορβηγός υπουργός Εξωτερικών. Συμμετοχή της σε στρατιωτική επέμβαση απέκλεισε και η Πολωνία.
Πάντως, καθώς η προοπτική μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία μοιάζει να συγκεκριμενοποιείται, ο υπουργός Εξωτερικών της Σ.Αραβίας Σαούντ Αλ Φάιζαλ είχε την Τετάρτη συνομιλία στο Ριάντ για τη συριακή κρίση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA μετέδωσε πως ο πρίγκιπας Σαούντ εξέτασε με τον επικεφαλής διπλωματίας της Τουρκίας «τις εξελίξεις στη συριακή σκηνή» χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, χώρες οι οποίες περιλαμβάνονται στους κύριους υποστηρικτές της σουνιτικής συριακής αντιπολίτευσης, επιδιώκουν την εφαρμογή μιας πολιτικής ισχύος έναντι του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.



ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΕ ΒΡΩΜΙΚΟ ΔΥΤΙΚΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΣΥΡΙΑΣ !
Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΡΟΛΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ !
Τίποτα, ίσως, δεν αποκαλύπτει με πιο ωμό και αδίστακτο τρόπο το αποτρόπαιο πρόσωπο του Δυτικού ιμπεριαλισμού της εποχής μας από τον βρώμικο και παράνομο πόλεμο που είναι έτοιμες από μέρα σε μέρα να εξαπολύσουν σε βάρος της Συρίας, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και από κοντά η Γερμανία, με πρόσχημα τη χρήση χημικών όπλων, παρόμοιο, δηλαδή, όσο και διάτρητο πρόσχημα με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε για τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ με τις γνωστές τραγικές συνέπειες.
Το τραγικό είναι ότι τον βρώμικο πόλεμο αυτό παρουσιάζονται, ως έτοιμες από καιρό, να συνδράμουν υποτελώς οι μνημονιακές κυβερνήσεις οικονομικής καταστροφής της Ελλάδας και της Κύπρου: οι κυβερνήσεις του Α. Σαμαρά και του Ν. Αναστασιάδη αντίστοιχα!
Κύκλοι της Αριστεράς τόνιζαν ότι ένας δυτικός πόλεμος κατά της Συρίας μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πολύ χειρότερο και δραματικότερο ως προς τις συνέπειες του από τον άλλο πρόσφατο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά της Λιβύης.
Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι μια δυτική στρατιωτική τυχοδιωκτική δράση κατά της Συρίας μπορεί να εξελιχθεί όχι μόνο σε ένα παρατεταμένο αλλά και σε ένα γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή, που θα εμπλέξει το Λίβανο, την Τουρκία, το Ισραήλ, το Ιράν, την Αίγυπτο και ίσως τη Ρωσία.
Είναι σαφές ότι ΗΠΑ και ΕΕ, γιατί αυτοί είναι οι άθλιοι ιμπεριαλιστικοί αυτουργοί της σχεδιαζόμενης πολεμικής επιχείρησης κατά της Συρίας, παίζουν κυριολεκτικά με τη φωτιά, μπροστά στα ανυπέρβλητα οικονομικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και στον κόσμο.
Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμπλέξει τη χώρα σε περιπέτειες που μπορεί να έχουν τραγικές εθνικές επιπτώσεις και στη χώρα μας και στην Κύπρο.
Αυτήν την ώρα χρειάζεται να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια της Βουλής για να συζητήσει τις εξελίξεις στην περιοχή μας.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει καμία άμεση ή έμμεση εμπλοκή σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Συρίας.
Αυτήν την ώρα απαιτείται να ανασταλεί άμεσα η λειτουργία των αμερικανικών και των Νατοϊκών βάσεων στη χώρα και να ανοίξουν οι διαδικασίες για το οριστικό κλείσιμό τους.
Η Ελλάδα όσο ποτέ χρειάζεται μια εθνικά ανεξάρτητη φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, παράλληλα με μια αντιμνημονιακή προοδευτική οικονομική πολιτική.
ΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΑΣ

Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΠΡΟΓΕΦΥΡΩΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ!
Iskra: ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΦΑΓΕΙΟ
Την ελληνική συμμετοχή στο σχεδιαζόμενο βρώμικο πόλεμο κατά της Συρίας, ζήτησαν, σύμφωνα μεεγκυρότατες πληροφορίες οι ΗΠΑ. Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ ζήτησαν διευκολύνσεις για διέλευση πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων και χρήση τωνστρατιωτικών βάσεων της χώρας, κυρίως τηςΣούδας και της Καλαμάτας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,  στο πλαίσιο κινήσεως στρατιωτικών δυνάμεων, πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων, έχουν "αξιοποιηθεί", ήδη, διάδρομοι διέλευσης εντός του ελληνικού χώρου. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, που έγινε δέκτης των αιτημάτων παροχής διευκολύνσεων και συνδρομής, παρά τις επίσημες διαψεύσεις του που γίνονται για τα μάτια του κόσμου, ενημερώθηκε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο ότι, σε όλα τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται, ο ρόλος της Ελλάδας και των εγκαταστάσεών της είναι κάτι παραπάνω από στρατηγικός. Ηδη, στο κέντρο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑκαταγράφεται αυξημένη συγκέντρωση συμμαχικών σκαφών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ότι οι αποφάσεις για πολεμικές επιχειρήσεις σε βάρος της Συρίας, μάλλον, έχουν αποφασισθεί.
Στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι δυστυχώς, η χώρα μας, εξαιτίας των απαράδεκτων κυβερνητικών δεσμεύσεων, θα βρεθεί σε ρόλο-κλειδί στον προετοιμαζόμενο βρώμικο πόλεμο κατά της Συρίας για δύο λόγους: κατά πρώτον, φαίνεται να επικρατεί μια αυξημένη επιφύλαξη από τη Δύση στην αξιοποίηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και των οδών διέλευσης που διαθέτει η Τουρκία, λόγω της αυξημένης πολιτικής εμπλοκής της Αγκυρας στη συριακή κρίση.
Κατά δεύτερον, η αξιοποίηση των στρατιωτικών βάσεων της Ελλάδας και η συνεργασία με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη δοκιμασθεί στο πρόσφατο παρελθόν κατά την ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και τα αποτελέσματα αποτιμήθηκαν ως εξαιρετικά θετικά από τους Δυτικούς ιμπεριαλιστικούς κύκλους.
Την ίδια ώρα, όπως μας εξηγούν στρατιωτικοί κύκλοι, εξίσου σημαντικό, ίσως και σημαντικότερο, ρόλο στις ιμπεριαλιτικές πολεμικές επιχειρήσεις σε βάρος της Δαμασκού, αναλαμβάνει,δυστυχώς και η προθυμότατηΚύπρος του πειθήνιου Ν. Αναστασιάδη, η οποία, ιδιαίτερα μέσω των "κυρίαρχων" βρεττανικών βάσεων, έχει ήδη μετατραπεί σε πολεμικό προγεφύρωμα και αβύθιστο αεροπλανοφόρο του Δυτικού ιμπεριαλιστικού μετώπου.
Κύκλοι της Αριστεράς τόνιζαν στην Iskra ότι πέραν της ηθικής πλευράς είναι άκρως επιζήμια και βλαπτική για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα να σύρεται η χώρα μας, άμεσα ή έμμεσα αλλά πολύ καθοριστικά, στο άρμα των πολεμικών τυχοδιωκτισμών των ΗΠΑ και του άθλιου δυτικού μετώπου που θα συγκροτηθεί γύρω της, πολύ περισσότερο που μια ενδεχόμενη πολεμική επέμβαση στην Συρίαδεν φαίνεται να έχει και κανένα έρεισμα στη διεθνή νομιμότητα, αφού Ρωσία, ίσως, και Κίνα δεν πρόκειται να δόσουν έγκριση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να καλύψει την επιχείρηση.
Οι ίδιοι κύκλοι της Αριστεράς τόνιζαν ότι η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος δεν έχουν κανένα συμφέρον από τη μετατροπή της περιοχής μας σε πυριτιδαποθήκη και κανένα συμφέρον από ένα πόλεμο διαρκείας στη Συρία, που μπορεί να έχει ως συνέπεια και το διαμελισμό της τελευταίας, με απρόβλεπτες παρενέργειες σε όλη την ευρύτερη περιοχή.
Αντίθετα, η Ελλάδα στη διεθνή οικονομική θέση που βρίσκεται, χρειάζεται όσο ποτέ μια νέα προοδευτική οικονομική πολιτική σε σύγκρουση με την ευρωζώνη και μια νέα ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, μακριά από την "προστασία" της Γερμανίας ή τη δορυφοροποίηση στον αμερικανοισραηλινό άξονα, η οποία θα αναδεικνύει τη χώρα μας σε παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και πολύπλευρων ισότιμων σχέσεων, γέφυρα επίλυσης των διαφορών και δύναμη για την πολιτική και κοινωνική χειραφέτηση των λαών της περιοχής μας σε μια νέα μεσόγειο αλληλοβοήθειας κια συνύπαρξης.
Η μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμπλέξει τη χώρα, στο όνομα τήρησης, τάχα, συμβατικών "συμμαχικών" υποχρεώσεών της, στον άθλιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά της συρίας και πολύ περισσότερο να το πράξει ερήμην της Βουλής και χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού.
Αυτή την ώρα μαζί μ΄ενα κίνημα για να φύγει η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά, χρειάζεται ταυτόχρονα να αναπτυχθεί και ένα μεγάλο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα για την ανεξαρτησία της χώρας μας, την ειρήνη και την προοδευτική αλληλεγγύη των λαών της περιοχής μας.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ
“Προπύργιο σταθερότητας και ασφάλειας” χαρακτήρισε την Ελλάδα ο πρωθυπουργός με αφορμή την κρίση στη Συρία κατά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τρίτης (27/8) στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. 
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε δηλώσεις, κάνωντας λόγο γιαστροφή του κλίματος στη χώρα μας. “Πριν ένα χρόνο, η περιοχή γύρω από την Ελλάδα έδινε μιααίσθηση σταθερότητας ενώ η Ελλάδα ήταν πηγή αστάθειας. Σήμερα αυτό το σκηνικό έχει αλλάξει 180 μοίρες. Η Ελλάδα είναι προπύργιο σταθερότητας και ασφάλειας σε μια περιοχή πουκυριολεκτ
ικά φλέγεται” είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν εκείνος ζήτησε να μάθει πως πήγε το ταξίδι του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ.
“Για αυτά τα θέματα είχαμε μια μακρά ανάλυση με τον Πρόεδρο Ομπάμα”, συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς. “Αυτή η αίσθηση σταθερότητας πρέπει να ενισχυθεί και στο εσωτερικό της χώρας. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε” κατέληξε.
Στην πραγματικότητα, ο Α. Σαμαράς και η μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν έχουν μετατρέψει σε "προπύργιο ασφάλειας" την Ελλάδα, αλλά αντίθετα μεταλλάσσουν την τελευταία σε ένα "προγεφύρωμα βρώμικου πολέμου" σε βάρος της Συρίας και του Συριακού λαού, γεγονός που θα έχει ολέθριες συνέπειες για όλους τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

Πηγές: Iskra, RussiaToday, AlJazeera,










0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.