.

Taser- μερικές πληροφορίες. ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Taser- μερικές πληροφορίες.

Με αφορμή τη δολοφονία του νεαρού 18χρονου καλλιτέχνη γκράφιτι,  Israel Hernandez , με όπλο ηλεκτροσόκ (τέιζερ),  από αστυνομικούς στο Μαϊάμι, μερικές πληροφορίες σχετικά με το τέιζερ.
Επιπλέον φωτογραφίες:

Η ιστορία του Taser
Το πρώτο όπλο "αναισθητοποίησης" εφευρέθηκε το 1974 από τον επιστήμονα της NASA, Jack Cover ο οποίος το ονόμασε TASER, ή αλλιώς " το τυφέκιο Thomas A. Swift Electric", όνομα εμπνευσμένο από ένα σίριαλ της εποχής.

Το όπλο αυτό χρησιμοποιούσε πυρίτιδα και ως εκ τούτου η Διεύθυνση Οινοπνεύματος, Καπνού και Πυροβόλων Όπλων των ΗΠΑ ταξινόμησε τα Tasers ως πυροβόλα όπλα που πρέπει να δηλώνονται. Όταν τα Tasers "ανακατασκευάστηκαν" για να λειτουργούν με ένα προωθητή αζώτου και όχι με πυρίτιδα, το όπλο έπαψε να ταξινομείται ως πυροβόλο και άνοιξε ο δρόμος για μια πιο ευρεία χρήση του.

Οι πρώτοι που εισήγαγαν στο οπλοστάσιό τους το Τaser ήταν το Τμήμα του Σερίφη της Κομητείας του Λος Άντζελες αλλά δεν ακολούθησαν άλλα τμήματα. Μετά από μια ακόμα "βελτίωση" το 2000, το Τaser Μ-26 που μπορούσε να ακινητοποιήσει και τους πιο "σκληρούς" αντιπάλους με μια δόση 50.000 βόλτ, αποτέλεσε το νέο δημοφιλές και μη-θανατηφόρο όπλο στα οπλοστάσια της αστυνομίας των Η.Π.Α.Σήμερα, περισσότεροι από 9.500 φορείς δικαιοσύνης, σωφρονιστικά ιδρύματα και στρατιωτικοί φορείς σε 43 χώρες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό Taser.

 Τα όπλα αυτά λειτουργούν με την διάδοση ενός ηλεκτρικού φορτίου με υψηλή τάσης και χαμηλής συχνότητας, το οποίο επηρρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί ανεξέλεγκτες συσπάσεις μυών, καθιστώντας το άτομο ανίκανο προσωρινά να κινηθεί ή ακόμα και να μιλήσει.

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, στις περισσότερες θανατηφόρες περιπτώσεις ο θάνατος επήλθε από "καρδιο-αναπνευστική ανακοπή"  έπειτα από μια "κατάσταση ηρεμίας". Τέτοιου είδους θάνατοι  έχουν αποδωθεί σε "ντελίριο", όρος που περιλαμβάνει την επιθετική συμπεριφορά, τον γρήγορο καρδιακό παλμό και επιβαρρυντικούς παράγοντες σχετιζόμενους με ψυχική νόσο, φάρμακα ή ναρκωτικά. Ωστόσο τουλάχιστον 40 απόλυτα υγιή άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από το Τaser.

 Η Διεθνής Αμνηστία

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει στην έκθεσή της ότι η χρήση όπλων τέιζερ, αντί να περιορίζεται σε στενά προσδιορισμένες συνθήκες για την αποφυγή θανατηφόρου βίας, αντιθέτως έχει γίνει το κύριο εργαλείο σωματικής βίας σε ορισμένα αστυνομικά τμήματα. Περισσότερες από 5.000 αστυνομικές και σωφρονιστικές υπηρεσίες σε 49 πολιτείες των ΗΠΑ αναφέρεται ότι χρησιμοποιούν τακτικά ή δοκιμαστικά εξοπλισμό τέιζερ, ενώ ο ρυθμός προμήθειάς τους συνεχίζει να αυξάνεται. Στον Καναδά, περίπου 60 αστυνομικά τμήματα έχουν εφοδιαστεί με τέιζερ. Παρ’ όλο που τα όπλα αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως, δεν έχει υπάρξει καμία αυστηρή, ανεξάρτητη και αμερόληπτη μελέτη για τη χρήση και τις επιπτώσεις των όπλων τέιζερ, ιδίως στην περίπτωση ανθρώπων που υποφέρουν από καρδιοπάθειες ή είναι υπό την επήρεια ναρκωτικών. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από χτύπημα με τέιζερ ήταν άοπλοι άνδρες οι οποίοι, αν και εμφάνιζαν ταραγμένη ή μαχητική συμπεριφορά, δεν φαίνεται να αποτελούσαν σοβαρή απειλή για τη ζωή ή την ασφάλεια άλλων ανθρώπων.

 Όπλα τέιζερ έχουν αγοραστεί και από τον στρατό των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων για χρήση στο Ιράκ. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αναφέρεται ότι χρησιμοποιεί όπλα τέιζερ σε αεροσκάφη που μεταφέρουν υπόπτους ως μέλη της αλ Κάιντα στον Κόλπο του Γουαντάναμο. Αν και ελάχιστες λεπτομέρειες έχουν δοθεί για τη χρήση τέιζερ από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, μία από τις μονάδες που τα χρησιμοποιούσαν στο Ιράκ κατά το 2003 ήταν το 800ό Τάγμα Στρατιωτικής Αστυνομίας, που κατηγορείται για κατάφωρες καταπατήσεις στη φυλακή Αμπού Γράιμπ.

Όπλα τέιζερ νέας γενιάς έχουν επίσης αγοραστεί, ή δοκιμάζονται, από αστυνομικές ή στρατιωτικές δυνάμεις σε άλλες χώρες, πολλές από αυτές γνωστές για τις κακές επιδόσεις τους στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανάμεσα στις χώρες που σήμερα χρησιμοποιούν ή δοκιμάζουν τα όπλα τέιζερ συγκαταλέγονται η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ισπανία, το Ισραήλ, ο Καναδάς, η Μαλαισία, το Μεξικό και η Τουρκία.
«Φορητά και εύχρηστα, με τη δυνατότητα να προκαλούν έντονο πόνο με το πάτημα ενός κουμπιού χωρίς να αφήνουν ουσιαστικά σημάδια, τα όπλα ηλεκτροσόκ είναι ιδιαίτερα ανοιχτά σε κατάχρηση», τόνισε η Διεθνής Αμνηστία.  Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία πάνω από 500 άτομα έχασαν τη ζωή τους μετά από το ηλεκτροσόκ που δέχθηκαν από το όπλο αυτό, από το 2001 έως το 2012.

 «Μορφή βασανισμού»

«Μορφή βασανισμού» που ενδεχομένως «προκαλεί τον θάνατο» συνιστά η χρήση του όπλου τέιζερ (taser),  έκρινε την Παρασκευή η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων. Το τέιζερ προκαλεί ηλεκτροσόκ στο άτομο εναντίον του οποίου χρησιμοποιείται. Οι επιπτώσεις των τέιζερ στο διανοητικό και φυσικό επίπεδο «εκ της φύσεώς τους της ίδιας παραβιάζουν τη Συνθήκη του ΟΗΕ εναντίον των βασανιστηρίων», αποφάνθηκαν τα μέλη της επιτροπής.

«Η χρήση παρόμοιων όπλων προκαλεί οξύ πόνο» αναφέρει η Επιτροπή που αποτελείται από 10 μη κυβερνητικούς εμπειρογνώμονες ενώ προσθέτει ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις, με την χρήση αυτών των όπλων προκαλείται και ο θάνατος, όπως προέκυψε από αξιόπιστες μελέτες και πρόσφατα γεγονότα».

Τις διευκρινίσεις αυτές παρέσχε στην Επιτροπή η πορτογαλική κυβέρνηση που προμηθεύτηκε ποσότητες του TaserX26 για τα Σώματα ασφάλειας της Πορτογαλίας.



Το καθόλου "αθώο" όπλο αναισθητοποίησης μέσω ηλεκτροσόκ, Tazer M-26, που έχει κατηγορηθεί για εκατοντάδες θανάτους σε ΗΠΑ και Καναδά υπάρχει και στη χώρα μας (αγοράστηκε για τους Ολυμπιακούς αγώνες)  και η "εξαιρετική περίπτωση"  στην οποία η ΕΛ.ΑΣ. θα τα χρησιμοποιούσε , όπως δήλωνε   ο τότε υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης, Π. Χηνοφώτης, φαίνεται ότι βρέθηκε  στον ληστή της Millenium Bank στο Ρέντη που απειλούσε να αυτοκτονήσει με χειροβομβίδα, στις 13 Μαρτίου 2009.

 Το γεγονός της χρήσης του Taser δεν διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε η ΕΛ.ΑΣ. ενώ σε επικοινωνία που είχε η "Αυγή" με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, Π. Στάθη επισημάνθηκε ότι "δεν απαντάμε και δεν σχολιάζουμε τους τρόπους δράσης των ΕΚΑΜ, σεβόμαστε τη ζωή του ατόμου".

 Η ύπαρξη του συγκεκριμένου όπλου στο οπλοστάσιο της ΕΛ.ΑΣ. είχε αποκαλυφθεί μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή τον Οκτώβριο του 2008 ο   Περικλής Κοροβέσης με την οποία ρωτούσε εάν η ΕΛ.ΑΣ. διέθετε το όπλο αυτό και κατά την οποία γνωστοποιούσε την επικινδυνότητα του. Λίγες ημέρες πριν την αποχώρησή του, ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Χηνοφώτης, είχε παραδεχτεί την προμήθειά του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αλλά είχε υπογραμμίσει ότι τα συγκεκριμένα όπλα που ακινητοποιούν τον ύποπτο υποβάλλοντάς τον σε ηλεκτροσόκ έπειτα από διοχέτευση στο σώμα του ατόμου 50.000 volt χρησιμοποιούνται από "αστυνομίες των ΗΠΑ και ορισμένων χωρών της Ε.Ε. και φέρεται ακόμη και από εκτελούντες πεζή ή εποχούμενη περιπολία και για φύλαξη Αστυνομικών Υπηρεσιών." Καμία αναφορά όμως δεν γίνεται στην απάντηση για το ότι στα τέλη του 2007, η Επιτροπή του ΟΗΕ ενάντια στα βασανιστήρια έκρινε ότι η χρήση του Taser αποτελεί "μορφή βασανιστηρίων".

Επίσης, τη χρήση όπλων τέιζερ από Ισραηλινούς κομάντος έχουν καταθέσει σε μαρτυρίες τους οι Έλληνες ακτιβιστές που επέβαιναν στα πλοία του Στόλου της Ελευθερίας το 2010.

Πηγές: amnesty.org, athens.indymedia.org, tovima.gr ,4 taser-ena-mh
-thanathforo-oplo-poy-skotwnei, electronicvillage, bloko.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.