.

ΧΑ εν δράσει: Ο μαύρος χάρτης των ρατσιστικών επιθέσεων ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

ΧΑ εν δράσει: Ο μαύρος χάρτης των ρατσιστικών επιθέσεων





"Τρομάζουν τα νούμερα των ρατσιστικών και φασιστικών επιθέσεων που έχουν καταγραφεί τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα. Από τον Αύγουστο του 2012 έως και το Σεπτέμβριο του 2013 τα καταγεγραμμένα περιστατικά δείχνουν μεγάλη άνοδο της ρατσιστικής βίας. Αντιπροσωπευτικός είναι ο χάρτης που παρουσίασε ο Δημήτρης Ιωάννου συνεργάτης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα δικαιωμάτων του κόμματος.


Της Νικολέττας Ρούσσου
Ο κ. Ιωάννου συγκέντρωσε λεπτομερή στοιχεία των ρατσιστικών επιθέσεων, που έχουν καταγραφεί τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα όπως ο ακριβής χρόνος και τόπος των κρουσμάτων, τα ονόματα των θυτών και των θυμάτων, καθώς και το είδος και η σοβαρότητα των περιστατικών. Στην παρουσίαση του τόνισε ότι αίσθηση προκαλεί το ότι τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής είναι σχεδόν τα ίδια στην Λακωνία και στην Αθήνα, γεγονός που οφείλεται στην ακροδεξιά παράδοση της Λακωνίας.


Επίσης υπογράμμισε το γεγονός ότι στην Κρήτη παρά την μειωμένη εκλογική απήχηση της Χρυσής Αυγής, έχει καταγραφεί ένας αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ρατσιστικής βίας, που είναι περίπου ίσος με τον αντίστοιχο στην Θεσσαλονίκη, κάτι που έχει προκαλέσει εντύπωση στους αρμόδιους φορείς. Επιπλέον ανέφερε ότι 20 περιστατικά έχουν αποδοθεί σε αστυνομικούς, ενώ η απουσία καταγραφής στοιχείων σε ορισμένες περιοχές οφείλεται ενδεχομένως στον φόβο των θυμάτων αλλά και στην έλλειψη αρμόδιων οργανώσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, όπως τόνισε ο κ. Ιωάννου, οι επιθέσεις στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, η οποία συγκεντρώνει το ¼ των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, δεν έχουν μειωθεί ιδιαίτερα μέχρι αυτή τη στιγμή για τη χρονιά του 2013.  

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε γραφεία της ΕΣΗΕΑ, μίλησαν ο Νίκος Βούτσης, βουλευτής και γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο Δημήτρης Ψαρράς, δημοσιογράφος και συγγραφέας, καθώς και η Ζωή Κωνσταντοπούλου βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Βασικός άξονας των δηλώσεων των ομιλητών ήταν η καθυστερημένη πολιτική αντίδραση της κυβέρνησης, όσον αφορά τη ρατσιστική και φασιστική δράση της Χρυσής Αυγής, καθώς και οι ακροδεξιές πολιτικές πρακτικές που αυτή ακολούθησε, ως βασικοί παράγοντες της ενδυνάμωσης του νεοναζιστικού κόμματος.
Ο Νίκος Βούτσης υποστήριξε ότι εντοπίζεται μια σύζευξη βάθους ανάμεσα στο ηγετικό κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας και τη Χρυσή Αυγή, καθώς έχουν παρόμοια πολιτική ατζέντα, στοχοθεσία και αφήγηση στη Βουλή, προσθέτοντας ότι το κράτος του μνημονίου αποτέλεσε θερμοκήπιο για το σύγχρονο παρακράτος. Επίσης τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης της εξάρθρωσης των μελών της Χρυσής Αυγής, της συντριβής της πολιτικής των δύο άκρων αλλά και της ανασυγκρότησης του κοινωνικού ιστού για την εξάλειψη του φαινομένου της ρατσιστικής βίας στη χώρα.
Στη συνέχεια ο Δημήτρης Χριστόπουλος υπογράμμισε την διαφθορά της δικαιοσύνης ως κύρια αιτία της έξαρσης της πολιτικής βίας του νεοναζισμού, λέγοντας ότι η δικαιοσύνη έχει μεγάλο θεσμικό εκτόπισμα, όντας εγκέφαλος και όχι απλώς βραχίονας της εξουσίας, όπως είναι η Αστυνομία. Έπειτα ο Δημήτρης Ψαρράς ανέφερε πως η ολιγωρία προηγούμενων κυβερνήσεων ήδη από τη δεκαετία του ’90 έναντι της έξαρσης του φασισμού, με την δικαιολογία ότι το φρόνημα δεν διώκεται ποινικά, έδωσε το περιθώριο στη Χρυσή Αυγή να διευρύνει την δράση της. Επιπλέον υποστήριξε ότι δεν ήταν η δολοφονία του Φύσσα η κύρια αιτία της αλλαγής της κυβερνητικής πολιτικής προς τη Χρυσή Αυγή, αλλά τα επεισόδια στο Μελιγαλά και οι επιθέσεις χρυσαυγιτών εναντίον αριστερών αφισοκολλητών, καθώς όπως ανέφερε τότε αντιλήφθηκαν οι κυβερνητικοί τη δύναμη του φασιστικού κόμματος. Στόχος της Χρυσής Αυγής σύμφωνα με τον κ. Ψαρρά είναι η πρόκληση εμφυλίου χαμηλής έντασης, όπως είχε δηλώσει ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος, και όχι η ανατροπή της εξουσίας με τη μορφή πραξικοπήματος.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτηρίζοντας τους κυβερνητικούς υποθάλπτες του φαινομένου της Χρυσής Αυγής ανέφερε, ότι η ανοχή της κυβέρνησης συνεπάγεται ουσιαστικά τη συνενοχή της και κατά συνέπεια τη συστηματική καλλιέργεια του φασισμού. Επιπλέον τόνισε ότι μέτρα της κυβέρνησης, όπως ο Ξένιος Δίας είναι πρακτικές καθεστωτικού φασισμού και μισαλλοδοξίας, που προσομοιάζουν ιδιαίτερα σε αυτές της Χρυσής Αυγής.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τσουκαλάς Δημήτρης, Κουρουμπλής Παναγιώτης, Χαρά Καφαντάρη, Θεανώ Φωτίου και ο Ξανθός Αντρέας.


tvxs

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.