Πρόκειται για την "ιδεολογική συζήτηση", όπως την χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής (ΣΕΦΕΑΑ), Βασίλης Ντούμας,μιλώντας στην "Αυγή" της Κυριακής στην οποία διατάχθηκαν να παρευρεθούν αστυνομικοί με ομιλητή τον γεν. γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο. Συζήτηση που ξεκίνησε από το βιβλίο του για την Σπάρτη και την αγωγή των Σπαρτιατών, όπως μας λέει ο Β. Ντούμας.

Εκνευρισμός στους διατεταγμένους αστυνομικούς

Ενδιαφέρων είναι και ο τρόπος που επελέγη για να κληθούν οι αστυνομικοί στη ΓΑΔΑ για την ομιλία ή ημερίδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΣΕΦΕΑΑ, αλλά και με την ανακοίνωση του ίδιου του σωματείου, αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. και κυρίως της ΔΕΛΤΑ κλήθηκαν στις 4 Ιουλίου στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ για να τους μιλήσει κάποιος. Όπως δηλώνει ο Β. Ντούμας στην "Αυγή" της Κυριακής, τους είπαν να πάνε από νωρίς για να τους μιλήσει κάποιος αλλά όταν οι ίδιοι ρώτησαν γιατί ακριβώς επρόκειτο ούτε οι προϊστάμενοί τους ήξεραν, πέραν της διαταγής να παρουσιαστούν ένστολοι νωρίς το απόγευμα της 4ης Ιουλίου στη ΓΑΔΑ.
Εκεί βρήκαν, όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση του σωματείου των ειδικών φρουρών τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Τ. Μπαλτάκο και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Ν. Παπαγιαννόπουλο, με τον πρώτο να τους μιλά για το βιβλίο του και την αγωγή των Σπαρτιατών στην αρχαία Ελλάδα και να τους ζητεί να κάνουν ερωτήσεις αν επιθυμούν.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στη συγκεκριμένη ανακοίνωση οι ίδιοι αστυνομικοί: "Οι περισσότεροι εξ αυτών (σ.σ.: των αστυνομικών) μετά το πέρας της εκδήλωσης ανέλαβαν νέα υπηρεσιακά καθήκοντα, αυτή τη φορά αστυνόμευσης". Οι συνδικαλιστές των ειδικών φρουρών χαρακτήρισαν τότε την κίνηση αυτή ως "προσβολή" και "πράξη ύψιστης υποτίμησης της προσωπικότητας εκατοντάδων ένστολων που διατάχθηκαν να παραβρεθούν στο αμφιθέατρο και κατ' επέκταση του συνόλου των υπηρετούντων στην Ελληνική Αστυνομία, ως άβουλα όντα και αντικείμενα μόνο, σύνθεσης ενός σκηνικού. Αποτελεί ενέργεια ευτελισμού της αξιοπρέπειας του συνόλου των παρευρισκομένων, μιας και το αντικείμενο και περιεχόμενο της ημερίδας θεώρησαν ότι δεν είναι απαραίτητο να το γνωρίζουν από πριν, αφού ο 'ρόλος' τους είναι συγκεκριμένος και προκαθορισμένος . Η ελευθερία της επιλογής και η ελευθερία της συμμετοχής σε θέματα πολιτισμικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος ίσως 'θυσιάστηκαν' στον βωμό της εξυπηρέτησης δημοσίων σχέσεων και ιδιοτελών συμφερόντων".

Η κρυπτεία και η αστυνομία

Σημειώνουμε πως και τα δύο βιβλία του Τ. Μπαλτάκου («Το τέλος του Εφιάλτη», εκδ. Libro, Αθήνα 2004 και «Ερμοκοπίδες», εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2006) επικεντρώνονται ουσιαστικά στην κρυπτεία, θεσμό της αρχαίας Σπάρτης με διάφορες ερμηνείες ερευνητών, από τις οποίες άλλες την έχουν συνδυάσει με τρόπο ελέγχου του υπερπληθυσμού των ειλώτων και άλλες με δοκιμασίες ενηλικίωσης των νεαρών Σπαρτιατών. Όλες όμως οι ερμηνείες και εκδοχές συγκλίνουν στο ότι η κρυπτεία αφορά τις δολοφονίες ειλώτων από νεαρούς Σπαρτιάτες. Στα βιβλία του Τάκη Μπαλτάκου υπάρχει μια εξιδανικευμένη παρουσίαση της κρυπτείας. Σύγχρονοι "θαυμαστές" της κρυπτείας συναντώνται και στους κόλπους της Χρυσής Αυγής, όπως παρατηρούμε ακούγοντας ομιλίες του Ηλ. Κασιδιάρη ήδη από το 2008 στις Θερμοπύλες. Η σύγχρονη άλλωστε ερμηνεία παραπέμπει στον "εσωτερικό εχθρό".
Σε κάθε όμως περίπτωση, είναι απορίας άξιο τι είδους "ιδεολογική συζήτηση" μπορεί να προκάλεσε το θέμα αυτό μέσα στη ΓΑΔΑ, ανάμεσα σε αστυνομικούς της δίκυκλης αστυνόμευσης και στον γεν. γραμματέα της κυβέρνησης, και ποιο ακριβώς ιδεολογικό ή εκπαιδευτικό σκοπό εξυπηρετούσε η συγκεκριμένη ομιλία.
Ειδικά δεδομένου ότι ο γενικός γραμματέας, εκτός από την "λογοτεχνική αδυναμία" του στη σπαρτιατική αγωγή και την κρυπτεία, είναι γνωστός ένθερμος υποστηρικτής της θεωρίας των δύο άκρων, την οποία μάλιστα από κοινού με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη θέλησε να διατηρήσει ακόμα και μετά τη δολοφονία Φύσσα. Θυμίζουμε ότι λίγους μήνες πριν, τις ημέρες που ακολούθησαν το κλείσιμο της ΕΡΤ και την αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ. από την κυβέρνηση, ο στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος, σε συζήτηση με δημοσιογράφους στη Βουλή, είχε πει ότι είναι «απευκταίο, αλλά όχι απίθανο το ενδεχόμενο η Ν.Δ. να υποχρεωθεί να κυβερνήσει με τη συνεργασία της Χρυσής Αυγής».


ΠΗΓΗ ΑΥΓΗ