.

OΧΙ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

OΧΙ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό. Μια σειρά πολιτικοί μύθοισυνοδεύουν τις ευρωεκλογές που θα γίνουν τον Μάιο του 2014. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι ηγετικές χώρες της ΕΕκαι η γραφειοκρατία των Βρυξελλών φοβούνται ότι η περιφρόνηση των ψηφοφόρων προς τις εκλογές του ευρωκοινοβουλίου αφενός θα τις απαξιώσει μέσω της αποχής σε πρωτοφανή βαθμό και αφετέρου θα ενισχύσει θεαματικά τις δυνάμεις που απορρίπτουν το ευρώ και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Για πρώτη φορά το ακροδεξιό και αντι-ΕΕ Εθνικό Μέτωποδιεκδικεί με αξιώσεις την πρώτη θέση στη Γαλλία κατά τις ευρωεκλογές, ενώ και στη Βρετανία αναμένεται σαρωτική επικράτηση των αντιπάλων της ΕΕ. Ενδέχεται ακόμη και στη Γερμανία να υπερβεί το όριο του 5% το μόλις προ εξαμήνου ιδρυθέν ευρωσκεπτικιστικό κόμμα. Στην Ελλάδα τα κόμματα που βρίσκονται σε δύσκολη θέση προσπαθούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να βρουν σανίδα σωτηρίας στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και να προσπαθήσουν αυτό να το αξιοποιήσουν μήπως και μπορέσουν να διασωθούν στις βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές.
Πολλά θα ποντάρει π.χ. η ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές. Και το ΠΑΣΟΚ όμως δεν θα κατεβεί με το όνομά του στις ευρωεκλογές, προσπαθώντας να προσελκύσει κάποιους ψηφοφόρους παραπάνω για να μην είναι το αποτέλεσμα που θα σημειώσει καταστροφικό - δηλαδή μονοψήφιος αριθμός. Η ΝΔ πάλι έχει αντίθετη γραμμή. Οι πιθανότητες να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές είναι ασήμαντες, οπότε όλη η προπαγανδιστική γραμμή της θα επικεντρωθεί στις δημοτικές εκλογές ώστε να «θάψει» το αναμενόμενο ως δυσμενές για τη Δεξιά αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Εννοείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε συμφέρον να κάνει το εντελώς αντίθετο - να προβάλει την πιθανή πρωτιά του στις ευρωεκλογές ως επιχείρημα που αποδεικνύει την ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων.
Στην πραγματικότητα όμως οι ευρωεκλογές δεν θα κρίνουν απολύτως τίποτα σημαντικό. Τα συμπεράσματα των κομμάτων θα είναι τραβηγμένα από τα μαλλιά για προπαγανδιστικούς και μόνο λόγους. Οι Ελληνες ψηφοφόροι γνωρίζουν άριστα ότι οι ευρωεκλογές δεν έχουν απολύτως καμία σημασία και ότι το ευρωκοινοβούλιο είναι «της πλάκας» γι' αυτό και ψηφίζουν ανάλογα! Τα κόμματα της Αριστεράς λατρεύουν τις ευρωεκλογές γιατί πάντα παίρνουν ποσοστά υψηλότερα από τις εθνικές εκλογές. Πάντα! Αντιθέτως, πάντοτε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έπαιρναν ποσοστά στις ευρωεκλογές χαμηλότερα από εκείνα των βουλευτικών εκλογών. Οι αριθμοί είναι διαφωτιστικοί. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚμαζί πήραν 83,94% στις βουλευτικές του 1981 και μόνο 71,46% στις ευρωεκλογές της ίδιας χρονιάς - δηλαδή... 12,48 εκατοστιαίες μονάδες λιγότερο!
Αντιθέτως, το ΚΚΕ και το ΚΚΕ Εσωτερικού στις βουλευτικές του 1981 πήραν 12,27% συνολικά, ενώ στις ευρωεκλογές της ίδιας χρονιάς πήραν 18,13% - δηλαδή 5,86 εκατοστιαίες μονάδες περισσότερο! Τεράστιες οι διαφορές. Πάντα οι διαφορές ήταν μεγάλες και πάντα προς την ίδια κατεύθυνση. Στις βουλευτικές εκλογές του 1993 π.χ. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πήραν μαζί 86,18%, ενώ στις ευρωεκλογές του 1994πήραν μόνο 70,30%, μια διαφορά 15,88 εκατοστιαίων μονάδων. Στις βουλευτικές εκλογές το ΚΚΕ και το ΚΚΕ Εσωτερικών (που πλέον ονομάζεται ΣΥΝ και έμεινε εκτός Βουλής) πήραν συνολικά 7,48%, ενώ στις ευρωεκλογές 12,54%, κέρδος δηλαδή 5 εκατοστιαίων μονάδων, αύξηση κατά 68% των ψήφων τους! Τα ίδια περίπου έγιναν και στις εκλογές του 2004. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πήραν 85,85% αθροιστικά στις βουλευτικές εκλογές και μόνο 77,06% στις ευρωεκλογές.
Αντιθέτως, το άθροισμα ΚΚΕ - ΣΥΝ από 9,16% στις βουλευτικές έγινε 13,63% στις ευρωεκλογές.Μόνο στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2009 είχαμε μεν σαφή πτώση του αθροίσματος ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αλλά μικρά κέρδη της Αριστεράς επειδή είχε σημειώσει καλά αποτελέσματα στις βουλευτικές. Συγκεκριμένα το 77,39% του αθροίσματος ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές έγινε 68,93% στις ευρωεκλογές, ενώ το συνολικό 12,14% της Αριστεράς στις βουλευτικές έγινε μόνο 13,05% στις ευρωεκλογές. Αναφέραμε όλα αυτά τα κουραστικά ίσως αριθμητικά στοιχεία για να αποδείξουμε εκ των προτέρων ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος, το οποίο είναι βέβαιο πως θα είναι άκρως κολακευτικό για την Αριστερά σε πρωτοφανή βαθμό, ότι απολύτως τίποτα δεν θα έχει κριθεί αναφορικά με το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών, το οποίο θα είναι πραγματικά καθοριστικό για την πορεία της χώρας.
*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.