Όλες οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις έχουν σφιχτοδεθεί σε έναν κόμπο. Η ύφεση σαρώνει την κοινωνία και επιδεινώνει την κρίση πολιτικής νομιμοποίησης της δικομματικής κυβέρνησης.
Η κυβερνητική αισιοδοξία, ότι αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές η Μέρκελ θα έδειχνε μεγαλύτερη κατανόηση, διαψεύστηκε. Ο Σαμαράς βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες, αφενός στις πολιτικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των πιστωτών, ερήμην του λαού, και αφετέρου στη λαϊκή απόγνωση, που τροφοδοτεί την πολιτική αποσάθρωση του μνημονιακού μπλοκ.
Η κοινωνική πόλωση μεταφέρεται στο πολιτικό πεδίο. Τα σχήματα του "ενδιάμεσου χώρου", ιδιαίτερα τα προσδεδεμένα στο Μνημόνιο και στην κυβέρνηση, διαλύονται και διαμοιράζονται... Ακόμη και η Νέα Δημοκρατία, που πρόβαλε ως η συνεκτική κυβερνητική δύναμη, αναγκάζεται να εσωτερικεύσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, όπως δείχνουν οι αντιδράσεις δεκάδων βουλευτών της για τα νέα φορολογικά μέτρα.
Σ' αυτή τη σφόδρα επιβαρυμένη πραγματικότητα προστίθεται από προχθές η βαριά σκιά εγκληματικών γεγονότων που λειτουργούν ως προβοκάτσια και το πιθανότερο είναι να συνιστούν επανεμφάνιση της τρομοκρατίας. Δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό για τις δολοφονίες νέων παιδιών, ανεξάρτητα σε ποια οργάνωση ανήκουν. Πρόκειται για εγκληματική δραστηριότητα που αν δεν ανακοπεί, μπορεί να βυθίσει στο εμφύλιο αίμα μια ολόκληρη γενιά και να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής αποσταθεροποίησης. Η τρομοκρατική δραστηριότητα εξ αντικειμένου εντάσσεται στο παιχνίδι της αδίστακτης έντασης, με το οποίο η κυρίαρχη ελίτ θέλει να ανακόψει τις δημοκρατικές πολιτικές-κοινωνικές εξελίξεις.
Η τρομοκρατική δράση δημιουργεί άλλον έναν πολιτικό κόμπο. Η Χρυσή Αυγή θα επιχειρήσει να μεταμφιεστεί από θύτης σε θύμα και να διαπραγματευθεί με την κυβέρνηση να πέσει στα μαλακά η επιχείρηση εξάρθρωσής της. Πώς να εξηγήσουμε άραγε ότι, λίγο πριν τα προχθεσινά γεγονότα, το πόρισμα Δένδια δεν διαπίστωνε ουσιαστικές διασυνδέσεις της Χρυσής Αυγής με την αστυνομία; Να θυμηθούμε επίσης ότι ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Χρ. Λαζαρίδης, πριν καλά - καλά ενταφιαστεί ο Π. Φύσσας, είχε "προβλέψει" νέους νεκρούς και πόλεμο συμμοριών στους δρόμους; Με πρωταγωνιστές, άραγε, φανατικούς και ανεγκέφαλους ή βαλτούς και παρακινούμενους; Ποιος ωφελείται από την πολιτική κερδοσκοπία πάνω στο αίμα και από την ανακατασκευή του στερεότυπου της "αριστερής βίας" που τεχνηέντως τη συμψηφίζουν με τη φασιστική θηριωδία;

Η κοινωνία ασφυκτιά από τις ακολουθούμενες πολιτικές. Η διασφάλιση της λαϊκής ενότητας είναι προϋπόθεση ώστε να ξαναβγεί στο προσκήνιο. Η πολιτική, αφού αφυδατώθηκε από τις λαϊκές ανάγκες ελέω μονοδρόμου, τώρα κινδυνεύει να μετατραπεί σε υπόθεση αντιπαράθεσης μηχανισμών στρατιωτικού τύπου. Η επιβολή μέτρων εκτάκτου ανάγκης, η επιβράβευση της αδιαφάνειας, η υποβάθμιση της Βουλής σε διακοσμητικό όργανο, η υπεξαίρεση του ανταγωνιστικού χαρακτήρα των πολιτικών επιλογών, η καταβαράθρωση της εθνικής αξιοπρέπειας, η βίαιη επικράτηση πολιτικών ακραίας λιτότητας, ανεργίας και φτώχειας, συνιστούν παραμέτρους που επισημειώνουν το πολιτικό αδιέξοδο και καθιστούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά επιτακτική την ανάγκη να αναζητηθεί σταθερά δημοκρατική διέξοδος για την οικονομία, την πολιτική και την κοινωνία. Αυτός ο κόμπος θα λυθεί μόνο με την καταλυτική παρουσία του λαϊκού παράγοντα και την ανάδειξη μιας κυβέρνησης με κορμό την Αριστερά.


avgi