.

Ευθύνες σε αστυνομικούς για το βασανισμό διαδηλωτών στη ΓΑΔΑ ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ευθύνες σε αστυνομικούς για το βασανισμό διαδηλωτών στη ΓΑΔΑ

Υπαιτιότητες στους... προστάτες του πολίτη, που βασάνισαν τους 15 αντιφασίστες στην καρδιά του κτηρίου διοίκησης της Αστυνομίας, διαπιστώνει -σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ.Ε.»- η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από τη βρετανική «Guardian» τον Οκτώβριο του 2012 και αναμεταδόθηκε από πληθώρα ντόπιων και ξένων ΜΜΕ. Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ.Ε.», η υπόθεση αυτή δεν εντάχθηκε ποτέ στην ευρύτερη έρευνα των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. για θυλάκους του νεοναζιστικού μορφώματος στο Σώμα, το πόρισμα της οποίας ανακοινώθηκε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας.
Ακόμη και με τέιζερ
Ωστόσο, έγκυρες αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως η συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία διερευνήθηκε ξεχωριστά, ολοκληρώθηκε και μάλιστα έχουν προσδιοριστεί οι ευθύνες. Τα αποτελέσματά της, αν δεν έχουν ήδη κοινοποιηθεί, αναμένεται να κοινοποιηθούν τις επόμενες ημέρες στον 7ο τακτικό ανακριτή, που «είδε» τις εγκληματικές πράξεις των ενστόλων και ζήτησε την ποινική δίωξη των αστυνομικών της ομάδας «ΔΕΛΤΑ».
Οι 15 αντιφασίστες, που έχουν υποβάλει μήνυση σε βάρος των αστυνομικών, άφησαν σαφείς αιχμές για συντονισμένη επίθεση εναντίον τους από χρυσαυγίτες και δικυκλιστές, οι οποίοι εμβόλισαν τη μηχανοκίνητη πορεία ρίχνοντάς στους στην άσφαλτο με κλοτσιές και κλομπιές. Η συνέχεια διαδραματίστηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όπου προσήχθησαν συνολικά 30 άτομα.
Από αυτούς, οι μισοί συνελήφθησαν και -όπως πιστοποιήθηκε και από τους ιατροδικαστές Γιώργο Ντιλέρνια και Σουλτάνα Μαριανού- βασανίστηκαν ακόμη και με τέιζερ από αστυνομικούς που, τελώντας σε ιδεολογικό παραλήρημα, φώναζαν, όπως καταγγέλθηκε, «Κι εμείς χρυσαυγίτες είμαστε, τι θα μας κάνετε;», «Θα πεθάνετε όπως οι παππούδες σας στον Γράμμο», «Μην τους βαράτε, συνάδελφοι, είναι δεύτερο κόμμα. Οταν βγούμε εμείς πρώτο κόμμα, θα τους δείξουμε» και άλλα πολλά.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των συλληφθέντων περιελάμβανε αρχικά ως μηνυτές και τα ονόματα δύο χρυσαυγιτών. Οι τελευταίοι συνελήφθησαν όμως τον Μάιο του 2013 κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό μπαρ ενός Καμερουνέζου. Στη συνέχεια ο ένας από τους δύο, θέλοντας «να ξεχάσει αυτό που συνέβη», δήλωσε στις αστυνομικές αρχές πως δεν επιθυμεί τη δίωξη των συλληφθέντων αντιφασιστών.
Η συγκεκριμένη υπόθεση, για την οποία ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νικόλαος Δένδιας είχε απειλήσει με μήνυση τη βρετανική εφημερίδα, δεν είναι η μόνη που δεν συμπεριελήφθη στην έκθεση των «αδιάφθορων».
Υπάρχουν αρκετές ακόμη υποθέσεις, που εξακολουθούν να ερευνώνται και οδεύουν προς ολοκλήρωση.
Μία από αυτές είναι εκείνη των ανδρών διμοιρίας των ΜΑΤ στο Κερατσίνι που «συνελήφθησαν» από φωτορεπόρτερ και καμεραμάν να επιτρέπουν σε «αγανακτισμένους πολίτες» να πετούν πέτρες, χωρίς να τους συλλαμβάνουν ή να τους παρεμποδίζουν, την επομένη της δολοφονίας του 34χρονου Παύλου Φύσσα.
Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της συγκεκριμένης διμοιρίας (σε βάρος του οποίου έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία) αντικαταστάθηκε στις 24 του περασμένου Σεπτέμβρη, όταν και δόθηκε η εντολή από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων να διεξαγάγει την έρευνα. Στοιχεία υπάρχουν σε βάρος και άλλων αστυνομικών της εν λόγω διμοιρίας, άνδρες της οποίας τραυμάτισαν σοβαρά διαδηλωτή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.