.

Η ανακοίνωση και το ψήφισμα της ΠΟΑΣΥ για το 23ο συνέδριο ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Η ανακοίνωση και το ψήφισμα της ΠΟΑΣΥ για το 23ο συνέδριο





Η ανακοίνωση και το ψήφισμα από το σάιτ της ΠΟΑΣΥ ( poasy.gr )


"Ενώπιον των ιστορικών του ευθυνών βρέθηκε το 23ο ετήσιο τακτικό συνέδριο, το οποίο ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες του με την κατάρτιση και ψήφιση του ψηφίσματος-πλαισίου αιτημάτων και θέσεων
της Ομοσπονδίας μας.
  Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών, στις οποίες συμμετείχαν 462 αντιπρόσωποι από τις 58 Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις της Ομοσπονδίας, επιβεβαιώθηκε η ορθότητα της αγωνιστικής πορείας του συνδικαλιστικού μας κινήματος για την απόκρουση των δυσμενών επιπτώσεων των μνημονίων, ενώ επισημάνθηκε για άλλη μια φορά η αναγκαιότητα της ενδυνάμωσης του αγώνα μας με νέες - πιο αποτελεσματικές μορφές πίεσης προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, λαμβάνοντας υπόψη τις αναξιοποίητες σε μεγάλο βαθμό δυνάμεις της νέας γενιάς των αστυνομικών, στις πλάτες των οποίων πέφτουν και τα μεγαλύτερα βάρη των συνεπειών των κυβερνητικών αποφάσεων.
 Αναδεικνύοντας τις παθογένειες του συνδικαλιστικού μας κινήματος και αναζητώντας εκ των ένδον ελπιδοφόρες λύσεις, προκρίνεται σκόπιμο να συσταθεί και να λειτουργήσει άμεσα ως αρωγός των προσπαθειών του Διοικητικού Συμβουλίου, πέραν των υπαρχουσών Ομάδων Εργασίας για τα θεσμικά, οικονομικά, εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα, και μια Ομάδα Εργασίας Νέας Γενιάς Αστυνομικών, με κυρίαρχο στόχο την προώθηση προς επίλυση ειδικότερων θεμάτων και προβλημάτων, όπως αυτά βιώνονται από τους νέους συναδέλφους μας, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι δημιουργείται ένα ξεκομμένο και διαφορετικό από το υπόλοιπο, συνδικαλιστικό πλαίσιο δράσης. Η κατά περίπτωση ορμή και ενθουσιασμός των νέων συνέδρων, όπως διαφάνηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών, είναι επιτακτική ανάγκη να μεταλαμπαδευτούν σε όλα τα σωματεία και όλες τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, κόντρα στην εσωστρέφεια και τη μιζέρια, που αποτελούν συνοδευτικά-παράγωγα στοιχεία της φτωχοποίησης και περιθωριοποίησής μας, δεδομένου ότι η αγωνιστική συμμετοχή και δράση σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας μας δεν έρχονται δια μαγείας.
  Τόσο ο διοικητικός όσο και ο οικονομικός απολογισμός του Διοικητικού Συμβουλίου εγκρίθηκαν με συντριπτικά ποσοστά θετικών ψήφων, γεγονός που μας οπλίζει με δύναμη να εργαστούμε ακόμα πιο ενωτικά και πιο παραγωγικά, ώστε να πιέσουμε από καλύτερες θέσεις και με τα διαθέσιμα αγωνιστικά «αντισώματά» μας για την εξάλειψη των υπηρεσιακών προβλημάτων και τη στήριξη του συναδέλφου σε υπηρεσιακό, προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο.
  Σε αυτήν την κατεύθυνση έγινε δε έκκληση προς την Ηγεσία να σταθεί αρωγός και όχι διώκτης των προσπαθειών μας, θεωρώντας τον συνδικαλισμό των ενστόλων «αναγκαίο κακό»... Το ίδιο σαφές ήταν το μήνυμα του συνεδρίου και προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, που καλούνται να αντιμετωπίσουν το αγαθό της ασφάλειας και την θωράκιση του Έλληνα Αστυνομικού με πνεύμα εθνικής συνεννόησης, μακριά από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες. Μονομερείς ενέργειες εις βάρος των συμφερόντων του Έλληνα Αστυνομικού δεν θα περάσουν.
  Οι κόκκινες γραμμές για την αναχαίτιση των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης στην Ελληνική Αστυνομία και στον Έλληνα Αστυνομικό, καθορίζονται στο επισυναπτόμενο ψήφισμα αιτημάτων και θέσεων του 23ου συνεδρίου, ενώ ενδελεχής αποτίμηση των εργασιών του συνεδρίου θα γίνει στην προσεχή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
  Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, αναπτύχθηκαν επίκαιρα ζητήματα από:
- τον Διευθυντή του Κέντρου Πρόληψης Αυτοκτονίας «ΚΛΙΜΑΚΑ» κ. Κατσαδώρο Κυριάκο, με θέμα: Η πρόληψη των αυτοκτονιών και ο χειρισμός του φαινομένου εκ μέρους των υπαλλήλων των Σωμάτων Ασφαλείας, σχετικό δε εγχειρίδιο διανεμήθηκε σε όλους τους συνέδρους.
- τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ιατρικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Κωνσταντινίδη Θεόδωρο, με θέμα: Επικινδυνότητα της εργασίας – Υγιεινή και Ασφάλεια
- την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αστυνομικού Δικαίου Νομικής Σχολής Αθηνών κα Παπαϊωάννου Ζωή, με θέμα: Μεταρρύθμιση της ΕΛ.ΑΣ.
- τον Καθηγητή Ποινικού Δικαίου Νομικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Κωστάρα Αλέξανδρο, με θέμα: Αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης και
- την Πρόεδρο του Δ.Σ. του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. Ταξίαρχο κα Ιωάννα Συνοδινού, με θέμα: Ασφαλιστικά Ταμεία.
  Χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, ο Προϊστάμενος Κλάδου Οικονομικοτεχνικών και Πληροφορικής, Υποστράτηγος κ. Αναστάσιος Λάσκαρης, ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΞΙ.Α., Ταξίαρχος κ. Δημήτρης Γεωργατζής, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεώργιος Στύλιος, η Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Χαρά Καφαντάρη, ο Υπεύθυνος Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Γιώργος Παπακωνσταντής, ο Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Βασίλειος Καπερνάρος, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης, ο Βουλευτής του Κ.Κ.Ε. κ. Χρήστος Κατσώτης, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Χρήστος Κασιμάτης, ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. κ. Γρηγόριος Αναγνώστου, ο Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κιούλος και ο Πρόεδρος του Εθνικού Τμήματος Ι.Ρ.Α. κ. Ιωάννης Καραπατάκης.
  Μήνυμα συμπαράστασης απέστειλε λόγω απουσίας του στο εξωτερικό ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ενώ τίμησαν επίσης με την παρουσία τους το συνέδριό μας ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Τάσος Μαυρόπουλος, ο Διευθυντής του Ιδρύματος «Εξοχές Ελληνικής Αστυνομίας» Ταξίαρχος πατήρ Ιωάννης Κοκκώνης, ο Γενικός Γραμματέας της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. κ. Ιωάννης Κατσιαμάκας, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. κ. Γιώργος Δριβάκος, ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Α.ΕΤ.Δ.Ε.Α.Π.Λ. κ. Νικόλαος Μαρούντας και ο Νομικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Χαράλαμπος Μπουκουβάλας με τους συνεργάτες του.
ypografes-poasy
poasy
ΨΗΦΙΣΜΑ 23ου ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Π.Ο.ΑΣ.Υ.
  Εμείς οι σύνεδροι του 23ου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, που έχουμε εκλεγεί με τις πλέον δημοκρατικές διαδικασίες για να εκπροσωπήσουμε το σύνολο των αστυνομικών υπαλλήλων της χώρας μας στον καθημερινό αγώνα για επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση, με πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και των εμποδίων που προβάλλουν μπροστά μας, εξαιτίας της πολύπλευρης κρίσης που έχει πλήξει τη χώρα μας,
  ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ότι:
  Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε αφενός μεν να μη διαψεύσουμε την ελπίδα των συναδέλφων μας για ένα καλύτερο αύριο, αφετέρου δε, για να καταδείξουμε εμπράκτως την σημασία και την χρησιμότητα της θεσμικά κατοχυρωμένης συνδικαλιστικής μας λειτουργίας, σε μια περίοδο κατά την οποία όχι μόνο έχει απαξιωθεί ο συνδικαλισμός των εργαζομένων, αλλά παράλληλα επιχειρείται από διάφορα κέντρα και η περαιτέρω χειραγώγηση και απονεύρωσή του.
  Διδασκόμενοι από την ιστορική, συνδικαλιστική δράση της Ομοσπονδίας και των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεών μας, που κατά γενική ομολογία είχαν καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια να βελτιώσουν σημαντικά τη ζωή του Έλληνα Αστυνομικού, να τον καταστήσουν θεσμικό συνομιλητή της Πολιτείας και να συμβάλλουν άμεσα στην αναβάθμιση της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας και του παρεχόμενου προς την κοινωνία έργου της, έχουμε ιερή υποχρέωση να συνεχίσουμε αυτήν την νικηφόρα πορεία, διεκδικώντας σε όλα τα επίπεδα τη σταδιακή ανάκτηση των κεκτημένων μας εργασιακών, οικονομικών και θεσμικών δικαιωμάτων, ταυτόχρονα δε απαιτώντας τη χάραξη μιας νέας εθνικής πολιτικής στον τομέα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, μακριά από μικροκομματικές και κυβερνητικές σκοπιμότητες.
  Η επίκληση του αναπόδραστου των μνημονιακών υποχρεώσεων, έναντι των ξένων δανειστών, δεν μπορεί να δικαιολογήσει σε καμία περίπτωση τη συνέχιση μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει τον Άνθρωπο όχι ως Άνθρωπο, αλλά ως «αριθμό» σε στατιστικές, πλεονάζουσες της αδικίας και της επικράτησης του «δικαίου» των ισχυρών του χρήματος.
  Γι' αυτό καλούμε την Ομοσπονδία να συνεχίσει να επιζητά την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που θα σέβεται τον άνθρωπο πέρα και πάνω από τα συμφέροντα των αγορών και της ολιγαρχίας του πλούτου. Μόνο έτσι θα δρομολογηθούν οι αναγκαίες συνθήκες για την κατοχύρωση ενός ασφαλούς οικονομικοκοινωνικού περιβάλλοντος, που θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση και στην ανάπτυξη του τόπου μας.
  Γνωρίζοντας ότι ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας είναι καθοριστικός σε αυτό το κρίσιμο «μομέντουμ», απαιτούμε από την ελληνική πολιτεία να θωρακίσει τον Έλληνα Αστυνομικό από τους κινδύνους που τον απειλούν, διότι όσο δεν κατοχυρώνεται το αγαθό της ασφάλειας, άλλο τόσο δεν θα στεριώνει οποιαδήποτε προσπάθεια για έξοδο από το φαύλο κύκλο της βίας που γεννά κάθε ανάλγητη για τους αδυνάτους οικονομική πολιτική.
  Δυστυχώς, γνωρίζουμε επίσης από πρώτο χέρι ότι όσο μια κοινωνία βυθίζεται στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, άλλο τόσο θα αυξάνεται η εγκληματικότητα και θα πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για την ασφάλεια και των ίδιων των συναδέλφων μας. Το μαρτυρούν οι συνάδελφοί μας, θύματα στο βωμό του καθήκοντος, που ζητούν δικαίωση κι εμείς οφείλουμε να τους την προσφέρουμε μέσα από τους ανιδιοτελείς, αδιάκοπους και σθεναρούς αγώνες μας.
  Τούτων δοθέντων, καλούμε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, να συνεχίσει με πνεύμα ενότητας και σύμπνοιας να διεκδικεί συντεταγμένα και αποφασιστικά με όλες τις συνδικαλιστικές μας δυνάμεις την άμεση ικανοποίηση των κυρίαρχων αιτημάτων μας, όπως αυτά προέκυψαν μετά από γόνιμο διάλογο και προβληματισμό κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών του 23ου Πανελλαδικού μας Συνεδρίου και μην να πτοείται από κακόβουλες επιθέσεις και αμφισβητήσεις της συνδικαλιστικής εργασίας για όλες τις ημέρες της εβδομάδας και για όλες τις ημέρες του έτους:
Α΄ ΘΕΣΜΙΚΑ
  1. Αναθεώρηση του άρθρου 23 του Συντάγματος και απάλειψη του απόλυτου περιορισμού για το δικαίωμα της απεργίας στους Αστυνομικούς.
  2. Αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος με έμπρακτη διασφάλιση της αβλαβούς για το αστυνομικό προσωπικό εκτέλεσης των καθηκόντων του, με την απαρέγκλιτη εφαρμογή του Π.Δ. 45/2008 περί Υγιεινής και Ασφάλειας, με τον εφοδιασμό και τη διασφάλιση σύγχρονου και λειτουργικού υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Αρνούμαστε να δεχθούμε ηττοπαθείς λογικές περί apriori επικινδυνότητας του επαγγέλματός μας. Όχι δεν έχουμε υπογράψει κανένα συμβόλαιο με το θάνατο!
  3. Άρση της μνημονιακής δέσμευσης για «πάγωμα» των προσλήψεων στην Αστυνομική Ακαδημία έως το 2016 και άμεση λειτουργία των Σχολών με τους ήδη επιτυχόντες.
  Προκήρυξη θέσεων εισαγωγής στην Ελληνική Αστυνομία, ανάλογα με τα μεγάλα κενά και τις ανάγκες του Σώματος, λόγω και της μη αναπλήρωσης του μεγάλου αριθμού των συνταξιοδοτηθέντων από το 2010 και μετά.
  Μοναδικός τρόπος εισαγωγής στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων, με το ισχύον αξιοκρατικό σύστημα. Αναβάθμιση εκπαίδευσης των Δοκίμων των Σχολών της ΕΛ.ΑΣ., ώστε να παρέχεται ουσιαστική εκπαίδευση, με κύριο προσανατολισμό την πλήρη επαγγελματική κατάρτισή τους και όχι να χρησιμοποιούνται για εκτέλεση πραγματικής υπηρεσίας, με μισθό κατά πολύ μικρότερου ακόμα και από αυτού του ανειδίκευτου εργάτη. Αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης με την αναπροσαρμογή του περιεχομένου αυτής στις σύγχρονες αστυνομικές ανάγκες και διαφανές σύστημα αξιολόγησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως π.χ. άρση της στέρησης του δικαιώματος αναβαθμολόγησης των γραπτών.
  Άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας των Αστυνομικών Σχολών Κομοτηνής και της Ξάνθης, με την άμεση μεταφορά σε άλλο χώρο των κρατουμένων, παρανόμων μεταναστών και λειτουργία των Σχολών, ως Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
  Αναγνώριση της Σχολής Αστυφυλάκων, ως Τ.Ε.
  4. Μεταρρύθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας με:
  α) Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών - Ανακατανομή αστυνομικού προσωπικού, με καινούργιο οργανόγραμμα, χωρίς κριτήριο εντοπιότητας, με όρους κοινωνίας και όχι με όρους μνημονίου. Καταγγέλλουμε την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση, η οποία δεν είναι προϊόν διαλόγου με τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς και απορρίπτουμε το Σχέδιο Νόμου που έχει δει το φως της δημοσιότητας.
  β) Αναβάθμιση – Επανακαθορισμό του συστήματος εκπαίδευσης –μετεκπαίδευσης, εξειδίκευσης και δια βίου εκπαίδευσης. Διαβάθμιση – αντιστοίχιση των Σχολών της ΕΛ.ΑΣ. με Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι. και ίδρυση Αστυνομικού Πανεπιστημίου.
  γ) Αναθεώρηση ισχύοντος συστήματος κρίσεων-προαγωγών και υπηρεσιακή εξέλιξη των Αστυνομικών με ένα αξιοκρατικό, αδιάβλητο και δίκαιο σύστημα.
  δ) Επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας και απαλλαγή αυτής από τα ξένα προς την αποστολή της έργα.
  5. Καταγγέλλουμε την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Πλήρης διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας από αυτές της Ελληνικής Αστυνομίας. Αποκλειστική άσκηση αυτών μόνο από τους πρώην Δημοτικούς Αστυνομικούς και όχι από Αστυνομικούς.
  6. Αναμόρφωση του Κώδικα Μεταθέσεων, ώστε να αντιμετωπιστεί η «επιτηδειότητα», κλείνοντας τα «παραθυράκια» ορισμένων διατάξεων, να απαλειφθούν οι διακρίσεις, να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα και η δικαιοσύνη του θεσμικού πλαισίου κατά την εφαρμογή του και να εξασφαλιστεί η προοπτική μετακίνησης στον τόπο συμφερόντων, για το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού.
  7. Σταδιακή αποδέσμευση των αποσπασμένων δυνάμεων από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ώστε να μην παραμένουν απογυμνωμένες οι περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι δυνάμεις αυτές. Τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά της δολοφονίας των δυο συναδέλφων, ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ Γεωργίου στην Βοιωτία και ΚΩΣΤΕΝΗ Ηλία στη Φλώρινα, δείχνουν ότι χρειάζεται επαναπροσέγγιση του όλου ζητήματος.
  Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στα Κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών και σε ό,τι αφορά τις συνεχείς μετακινήσεις του προσωπικού και την ασφαλή φύλαξή τους.
  Ενίσχυση και θωράκιση των συνόρων με σύγχρονα υλικοτεχνικά μέσα και εξοπλισμό υπό το πρίσμα μιας αποφασιστικής για το θέμα εξωτερικής πολιτικής.
  Καταγγέλλουμε την Συνθήκη «Δουβλίνο III» που επανεπικυρώνει την Συνθήκη «Δουβλίνο II», η οποία εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο στις 11-12 Ιουνίου 2013, χωρίς να λάβει καθόλου υπόψη της τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης.
  8. Άρση της εφαρμογής του μέτρου της αυτοδίκαιης αργίας (Ν.4093/2012) στο αστυνομικό προσωπικό  το οποίο διέπεται από καθεστώς ιδιαίτερης πειθαρχικής διαδικασίας.
  9. Θέσπιση ενός σύγχρονου βαθμολογίου για το αστυνομικό προσωπικό. Άμεση ρύθμιση της αδικίας που υφίστανται Ανθυπαστυνόμοι με προαγωγές νεοτέρων τους στο βαθμό του Υπαστυνόμου Β΄.
  10. Εντατικοποίηση και αύξηση των σεμιναρίων αυτοάμυνας-αυτοπροστασίας, ειδικά σε ό,τι αφορά την ερμηνεία και πρακτική εφαρμογή του Νόμου 3169/2003 «Οπλοφορία, χρήση πυροβόλων όπλων από Αστυνομικούς, εκπαίδευσή τους σε αυτά και άλλες διατάξεις» και ίδρυση- λειτουργία των επιβαλλόμενων απ' αυτόν σκοπευτηρίων, σε κάθε έδρα Αστυνομικής Διεύθυνσης, παράλληλα με την εμπέδωση των διατάξεων του νέου αυτού νομικού πλαισίου σ' ό,τι αφορά τη χρήση των όπλων. Εναρμόνιση και εξορθολογισμός των προτεραιοτήτων και της λειτουργίας των Υπηρεσιών, με τις πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες των μάχιμων Αστυνομικών για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, την πάταξη της γραφειοκρατίας και την εξάλειψη της νοοτροπίας του «μεταθέτειν την ευθύνη αλλού», που αλλοιώνει και φαλκιδεύει την κύρια αποστολή του Σώματος.
  11. Όχι αστυνομικά κρατητήρια – φυλακές.
  Σεβασμός των ανθρωπινών δικαιωμάτων των κρατουμένων με την:
- άμεση εξάλειψη του ανεπίτρεπτου φαινομένου της μακροχρόνιας κράτησης κρατουμένων στα αστυνομικά κρατητήρια. Απαρέγκλιτη εφαρμογή των σχετικών κανονισμών και διαταγμάτων.
- άμεση εξάλειψη της κράτησης υπεράριθμων κρατουμένων στα αστυνομικά κρατητήρια και αντιστοίχισή τους με την προβλεπόμενη χωρητικότητα του εκάστοτε χώρου κράτησης.
- άμεση εξάλειψη του φαινομένου κρατητηρίων που δεν πληρούν τους ασφαλείς όρους κράτησης και όρους υγιεινής, σύμφωνα με τους κανονισμούς.
  12. Διασφάλιση των μεταγωγών σύμφωνα με τους κανονισμούς και ιδιαίτερα αυτών που πραγματοποιούνται από και προς τις νησιωτικές περιοχές. Άμεση εξάλειψη των οξύτατων προβλημάτων των μεταγωγών αυτών με την ανυπαρξία ασφαλών χώρων κράτησης στα εμπορικά πλοία και την μη εφαρμογή των κανόνων για τη διασφάλιση των συνοδών Αστυνομικών.
  13. Άμεση κοστολόγηση της μετακίνησης αστυνομικών δυνάμεων για αθλητικά ή άλλα μέτρα και δημόσια ανάρτηση του κόστους στο πρόγραμμα «Διαύγεια», ώστε να σταματήσει η άμετρη κατασπατάληση δυνάμεων σ' αυτόν τον τομέα. Σ' ό,τι αφορά τις αθλητικές συναντήσεις, μετακύλιση αυτού του κόστους στις ιδιωτικές εταιρείες των εμπόρων του αθλητισμού.
  14. Αναμόρφωση του κανονισμού στολής, σύμφωνα με τις ανάγκες του μάχιμου προσωπικού, ώστε ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης υπηρεσίας και των καιρικών συνθηκών, να καταστεί αυτή περισσότερο πρακτική, εύχρηστη και λειτουργική προς όφελος του παραγόμενου έργου.
  15. Κατάργηση της διαδικασίας των ειδικών εκλογικών καταλόγων στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του αστυνομικού προσωπικού στις βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.
  16. Δημιουργία Λεσχών Εστίασης σε κεντρικές υπηρεσίες των Δ/νσεων Αστυνομίας Βορειοανατολικής, Νοτιοανατολικής και Δυτικής Αττικής και σε όλες τις έδρες των Γ.Α.Δ.Π. Επέκταση των ήδη υπαρχόντων ιδίως για την σίτιση νέων συναδέλφων που οι μηνιαίες αποδοχές τους είναι πενιχρές και δεν επαρκούν ούτε για τα αυτονόητα.
Β΄ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
  1. STOP στις συνεχόμενες περικοπές του πενιχρού μισθού μας. Κατάργηση της διάταξης του Ν.4093/2012 (μεσοπρόθεσμο) που προβλέπει νέες μειώσεις μέσω ενός «βαπτιζόμενου» ως νέου, μισθολογίου ύψους 88 εκ. ευρώ στους εν ενεργεία και 162 εκ. ευρώ στους συνταξιούχους.
ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ
  Διεκδικούμε την υλοποίηση της δέσμευσης του κ. Πρωθυπουργού που διατυπώθηκε από το βήμα της Βουλής, για την μερική άρση των αδικιών που επέφεραν οι οριζόντιες μειώσεις, στο πλαίσιο της αναδιανομής του πλεονάσματος του προϋπολογισμού του 2013.
  Οραματιζόμαστε ένα νέο μισθολόγιο δίκαιο, χωρίς ανισότητες που θα δίνει όραμα και προοπτική στην οικονομική αναβάθμιση των Αστυνομικών και ειδικότερα των νέων χαμηλόβαθμων συναδέλφων μας:
  α) με αναγνώριση της εργασίας μας ως επικίνδυνης και την χορήγηση επιδόματος με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις όπου έχει ήδη χορηγηθεί στον Δημόσιο Τομέα.
  β) με αναγνώριση της νυκτερινής μας εργασίας με ωριαία αποζημίωση – αμοιβή μέσω κλαδικής σύμβασης.
  γ) με πραγματική αμοιβή για την 6η ημέρα εργασίας (πέραν του πενθημέρου) και θεσμοθέτηση για τις Κυριακές, εξαιρέσιμες, αργίες, υπερωρίες, μέσω κλαδικής σύμβασης.
  δ) την χορήγηση επιδόματος παραμεθορίων περιοχών με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που χορηγήθηκε στους Δημοσίους Υπαλλήλους.
  2. Αντιμετώπιση των μετακινήσεων του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, με προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής Αστυνομίας, για να επιτρέπεται – δικαιολογείται η εκτός έδρας διαμονή, οι δαπάνες ταξιδιού και διανυκτέρευσης από την 1-6-2012 και εφεξής, όταν η απόσταση είναι μεγαλύτερη από τα εξήντα (60) χλμ ή 10 ναυτικά μίλια, από την έδρα της Υπηρεσίας του.
  3. Άμεση εξόφληση των οδοιπορικών εξόδων του αστυνομικού προσωπικού που αποσπάται στο πλαίσιο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα της χώρας με εκταμίευση των αναγκαίων χρηματικών κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  4. Προσαρμογή του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στις πραγματικές ανάγκες τόσο για την αμοιβή των πρόσθετων παροχών (νυκτερινή εργασία, κλπ), όσο και των σύνθετων καταναλωτικών δαπανών.
  5. Αναπροσαρμογή από 1-1-2014 στα 20.000€ από τα 12.000€ του ετήσιου εισοδήματος που ισχύει σήμερα, βάσει του οποίου παρακρατείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, για την καταπολέμηση της ανεργίας που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του αρθ. 35 Ν.3986/2011, κατά ποσοστό 1% υπέρ Ο.Α.Ε.Δ.
  6. Χορήγηση βαθμολογικών και μισθολογικών προαγωγών και στους Αστυνομικούς εκείνους που πέτυχαν στη Σχολή Αστυφυλάκων της σειράς του έτους 1995, οι οποίοι για λόγους ανωτέρας βίας -σεισμού στην ευρύτερη περιοχή Γρεβενών-Κοζάνης- εισήχθησαν προς φοίτηση στην Σχολή Αστυφυλάκων Τ.Δ.Α. Γρεβενών μετά την 19-6-1995, αναδρομικά, όπως ίσχυσε και στους συμμετέχοντες στον ίδιο διαγωνισμό και εισήχθησαν στα άλλα Τ.Δ.Α. της χώρας μέχρι την 19-6-1995.
  7. Περικοπή – μείωση του κεφαλαίου των στεγαστικών δανείων, κατά 25% σε συνδυασμό με παράταση του χρόνου εξοφλήσεως και την μείωση του επιτοκίου, για τις συμβάσεις των στεγαστικών δανείων αγοράς πρώτης κατοικίας με τις εμπορικές τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Γ΄ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ
  1. Όχι στην μνημονιακή σύνδεση του ασφαλιστικού των ενστόλων με το προσδόκιμο ζωής.
  2. Χαρακτηρισμός του επαγγέλματος του Αστυνομικού ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού με την χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης εργασίας.
  3. Θεσμοθέτηση των ιδίων προϋποθέσεων χορήγησης και υπολογισμού σύνταξης των Αστυνομικών παθόντων εν ώρα υπηρεσίας ή εξαιτίας αυτής που ασφαλίζονται από 1-1-2011 και μετά στο Ι.Κ.Α. με βάση την ισχύουσα ευμενέστερη νομοθεσία (Π.Δ. 169/2007).
  4. Δικαίωμα πρόσληψης, κατόπιν αιτήσεως, στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ανεξαρτήτως ύπαρξης κενής οργανικής θέσης, των μελών οικογενείας ενστόλου, ο οποίος τυγχάνει ανίκανος σε ποσοστό άνω του 67% συνεπεία της εκτέλεσης διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής.
  5. Δυνατότητα αναγνώρισης ως συντάξιμου χρόνου για τους ένστολους με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που δόθηκε στον Δημόσιο Τομέα, για τα τέκνα και του ελάχιστου χρόνου φοίτησης στις μέσες επαγγελματικές σχολές αποκλειστικά και μόνο για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1-1-2011.
  6. Σταδιακή αύξηση κατά ένα (1) έτος από την 1-1-2011 της συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας που απαιτείται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος νέων και παλαιών ασφαλισμένων και έως την 31-12-2007 χωρίς να επηρεάζεται ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, από τις μεταβολές που επέφερε ο Ν.3865/2010 και εφαρμογή του για όσους θεμελιώνουν το ως άνω δικαίωμα μετά την 1-1-2018.
  7. Την αναπλήρωση – κάλυψη της διαφοράς που επήλθε στα αποθεματικά των ασφαλιστικών – μετοχικών Ταμείων μας από το «κούρεμα» - ανταλλαγή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου το έτος 2012, εν μέρει από το Ταμείο Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος Α.Ε. και εν μέρει από τίτλους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
  8. Σύγκλιση των Τομέων Επικουρικής Σύνταξης και Πρόνοιας του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. για τους νέους ασφαλισμένους και μετά από εκπόνηση ειδικής αναλογιστικής μελέτης. Προσαρμογή του ελάχιστου χρόνου απόδοσης του εφάπαξ βοηθήματος του Τ.Π.ΑΣ. στον ασφαλιστικό χρόνο του Ν.3865/2010.
  9. Καμία περαιτέρω περικοπή του μερίσματος του Μ.Τ.Σ. και αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης ρευστότητας, χωρίς περαιτέρω εξωτερικό δανεισμό, αλλά με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους από το Υπουργείο Οικονομικών. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου. Κατάργηση του αρθ. 27 του Ν.1911/1990 και συμμετοχή στο Δ.Σ. του Ταμείου κατά 50% εκπροσώπων προερχόμενων από την Ελληνική Αστυνομία.
  10. Διασφάλιση του αποθεματικού κεφαλαίου του ειδικού (ερανικού) λογαριασμού αλληλοβοήθειας του Ιδρύματος «Εξοχές της Ελληνικής Αστυνομίας» με κατάργηση της εξαναγκαστικής υποχρέωσης κατάθεσης αυτών, στο κοινό κεφάλαιο ασφαλιστικών Ταμείων της Τράπεζας της Ελλάδας και την αναπλήρωση των απωλειών που υπέστη με την χρηματοδότηση του Κρατικού Προϋπολογισμού.
  11. Δημιουργία ξεχωριστού Ταμείου κύριας ασφάλισης μισθωτών όλων όσων εργάζονται στο Δημόσιο Τομέα και όχι με την ένταξη στο Ι.Κ.Α. των νεοπροσλαμβανομένων από το έτος 2011.
  12. Ενιαίο κλάδο υγείας για όλο το αστυνομικό προσωπικό (ένταξη νέων Αστυνομικών σε βάθος δεκαετίας στον Κ.Υ.Υ.Α.Π.).
  13. Εξομοίωση των συναδέλφων που πέτυχαν στο διαγωνισμό του 1989, αλλά προσελήφθησαν το 1994, με τους υπόλοιπους της ίδιας σειράς, οι οποίοι είχαν καταταγεί από το 1989.
Δ' ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ
  1. Επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000€ για μισθωτούς - συνταξιούχους και καθορισμός νέας φορολογικής κλίμακας με πρόσθετα κλιμάκια.
  2. Επαναφορά όλων των φοροαπαλλαγών που καταργήθηκαν, όπως οι τόκοι στεγαστικών δανείων, οι ιατρικές αποδείξεις, κλπ.
Ε' ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
  1. Λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές παραμέτρους και τα ερείπια που αφήνουν πίσω τους οι μνημονιακές δεσμεύσεις (φτωχοποίηση πλατιών κοινωνικών στρωμάτων, αποδόμηση κοινωνικού κράτους, διάλυση δημοσίων υπηρεσιών Υγείας, Παιδείας, Μεταφορών, κλπ), οφείλουμε να επιδείξουμε τη μέγιστη κοινωνική αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας. Ο αλτρουισμός και η διάθεση Καλού Σαμαρείτη που διαχρονικά συνοδεύουν τον Έλληνα Αστυνομικό στην υπηρεσιακή του στάση ζωής, αποτελούν στοιχεία εκ των ων ουκ άνευ σήμερα και για τη διατήρηση των καλών σχέσεών μας με την ελληνική κοινωνία. Δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι των δανειστών, χρησιμοποιούν ολοένα και συχνότερα την «πυγμή της εξουσίας», αδιαφορώντας αν έτσι κινδυνεύει να μετατραπεί ο Έλληνας Αστυνομικός σε δυνάστη του αδύνατου συνανθρώπου του.
  2. Καταγγέλλουμε ότι ήταν βαριά επιζήμια για το κύρος του Οργανισμού της Ελληνικής Αστυνομίας, η επιχειρηθείσα γενικευμένη σύνδεση μεταξύ των δραστηριοτήτων της Χρυσής Αυγής και του συνόλου του αστυνομικού προσωπικού. Η ηχηρή και εκ των προτέρων δημοσιοποίηση της πραγματοποίησης ερευνών σε οικίες Αστυνομικών και Υπηρεσίες, εξέπεμψε λάθος μήνυμα προς το εσωτερικό του Σώματος, αλλά και μια λανθασμένη εικόνα προς την κοινή γνώμη, όσον αφορά το αστυνομικό προσωπικό.
  3. Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014, γεγονός που τη θέτει προ των ευθυνών της έναντι και του ελληνικού λαού, αλλά και των ευρωπαίων εταίρων. Ας μην ξεχνούμε, όπως ο Τύπος κατά καιρούς αναφέρει, ότι τα μεγάλα σκάνδαλα στην Ελλάδα είναι «γερμανική υπόθεση». Ας μην ξεχνούμε, επίσης, ότι η εμπέδωση κλίματος κοινωνικής δικαιοσύνης είναι το κλειδί για να ανακάμψουμε από αυτήν την λαίλαπα. Τα τρανταχτά σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας, μένουν στο απυρόβλητο της δικαιοσύνης, οποιαδήποτε προσπάθεια εξυγίανσης θα πέφτει στο κενό, καθώς αυτό που θα επικρατεί θα είναι η αίσθηση της αδικίας και η υπεροχή της ανομίας. Δυστυχώς, έρευνες διεθνών ινστιτούτων για τη διαφθορά στην χώρα μας, αναφέρουν ότι χάνονται είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, λόγω της κακοδιαχείρισης. Από την άλλη, επικρατεί τάση φυγής εταιριών από την Ελλάδα κάτι που υπονομεύει την οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης, ενώ την ίδια ώρα η ανεργία καλπάζει και φτάνει σε δυσθεώρητα ποσοστά. Είναι τραγικές οι αναφορές ότι δυο εκατομμύρια συμπολιτών μας έχασαν το δικαίωμα στην περίθαλψη, αλλά και ότι διανέμονται καθημερινά δωρεάν γεύματα σε πενήντα χιλιάδες μαθητές!
  Για όλα αυτά τα προβλήματα, όμως, δεν ευθύνεται ο θεσμός της Ελληνικής Αστυνομίας ούτε ο εργαζόμενος Αστυνομικός. Γι' αυτό καλούμε την Πολιτεία να μη χρησιμοποιεί την Ελληνική Αστυνομία, ως κατ' εξοχήν κατασταλτικό μηχανισμό, αλλά κατά τη διακυβέρνηση της χώρας να εξαντλεί το διάλογο και την πειθώ των επιχειρημάτων. Η Ελληνική Αστυνομία δεν είναι για να φοβίζει και να απομονώνει, αλλά για να ενώνει, υπηρετώντας την κοινωνική συνοχή και τη γαλήνη στον τόπο μας.
Ο συνάδελφος για τον συνάνθρωπο!
Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2013
Το 23° ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ



poasy.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.