.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ





(Tρ. 24/12/13 - 13:25)
Για τους πολίτες που δεν παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις θα τους έρθει «ταμπλάς» : Τρόικα και κυβέρνηση διαπραγματεύονται και νέα μέτρα από τις αρχές του 2014!
Μετά τον εξουθενωτικό Ενιαίο Φόρο στα Ακίνητα , μετά τα πρόστιμα και τις

προσαυξήσεις στα καθυστερούμενα χρέη προς το δημόσιο και τη μερική άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία, έρχονται και νέα «πεσκέσια» στον ελληνικό λαό , προκειμένου , υποτίθεται, να καλυφθούν σειρά από «κενά» και κυρίως το «δημοσιονομικό κενό», αρχής γενομένης από αυτό του 2014
Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η μνημονιακή ληστεία μπορεί να έχει αρχή αλλά στην ουσία αποτελεί ατελείωτο φαύλο κύκλο.
ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να απαιτηθούν νέα σκληρά μέτρα για το 2014 με την τρόικα -και ιδίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) - να μην έχουν διαγράψει από την ατζέντα τους την περικοπή των υψηλών συντάξεων. Στις 13 Ιανουαρίου αναμένεται να επιστρέψουν οι επικεφαλής ελεγκτές και το πρώτο θέμα συζήτησης θα είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση θα καλύψει μία «τρύπα» που ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ και προέρχεται από το δημοσιονομικό κενό και την πίεση για άμεση εφαρμογή του μέτρου μείωσης των εργοδοτικών εισφορών.
Την ίδια ώρα, η τρόικα θεωρεί ως ιδιαιτέρως κρίσιμης σημασίας τις αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, ενώ αναμένει από το αρμόδιο υπουργείο τη λίστα με τους επιπλέον 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Είναι ξεκάθαρο ότι ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσει σε σχεδόν 20 ημέρες, μόνο εύκολος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Και καθίσταται ακόμα δυσκολότερος εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία έως τις 27 Ιανουαρίου, ώστε το Eurogroup που συνεδριάζει εκείνη την ημέρα να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε δύο εβδομάδες θα πρέπει να κλείσουν όλα τα θέματα που είναι ανοικτά από τον Σεπτέμβριο.
Στο διάστημα αυτό, η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει πως μπορεί να εξασφαλίσει την κάλυψη ενός κενού συνολικού ύψους 2,05 δισ. ευρώ, χωρίς να λάβει νέα σκληρά μέτρα. Ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών παραδέχονται ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών της χώρας δεν έχουν εγκαταλείψει τη ρητορική για νέες παρεμβάσεις στις υψηλές συντάξεις. Ειδικότερα:
Μείωση εργοδοτικών εισφορών. Η συμφωνία που υπάρχει με την τρόικα προβλέπει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες θα πρέπει να μειωθούν κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2016 και η αρχή της μείωσης να γίνει εντός του 2014. Συνολικά, εκτιμάται ότι αυτό θα κοστίσει στα ταμεία 850 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από άλλες πηγές, με το ΔΝΤ να μην απορρίπτει την εναλλακτική της νέας περικοπής των υψηλών συντάξεων ("ευγενών" Ταμείων και ΟΑΕΕ) ή ακόμα και τον περιορισμό των δικαιούχων του ΕΚΑΣ. Προς το παρόν, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται πρόταση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το προβλεπόμενο για να περιοριστεί το ετήσιο κόστος και να μην απαιτηθούν νέα μέτρα.
Δημοσιονομικό κενό. Για το 2014 η τρόικα το υπολογίζει σε 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 600 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (315 εκατ. ευρώ) και από τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% για ολόκληρο το 2014 (περίπου 300 εκατ. ευρώ). Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι η τρόικα υποεκτιμά την εισπραξιμότητα του νέου φόρου ακινήτων και δεν απαιτείται κάποιο μέτρο για να καλυφθούν τα 315 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, θεωρεί πως τελικά από τον φόρο αυτό θα εισπραχθούν περισσότερα από τα 2,65 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι θα προκληθεί «τρύπα» 44 εκατ. ευρώ η οποία όμως μπορεί να διευρυνθεί έως και τα 107 εκατ. ευρώ εάν η πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης δεν περιοριστεί στα προβλεπόμενα επίπεδα.
Είναι σαφές ότι η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να το προδικάσει κανείς. Στα παραπάνω θέματα θα πρέπει να προστεθούν η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015 (το ΔΝΤ το υπολόγιζε στην έκθεσή του σε 3,4 δισ. ευρώ) και η κατάργηση ή η ενσωμάτωση στον προϋπολογισμό των φόρων υπέρ τρίτων. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη καταγράψει περίπου 70 τέτοιους φόρους που μπορούν να καταργηθούν χωρίς να προκληθεί σημαντικό πρόβλημα για τους φορείς που τους εισπράττουν (συνολικά αποδίδουν περί τα 20 εκατ. ευρώ), ενώ φαίνεται πως οι φόροι υπέρ των ασφαλιστικών Ταμείων θα συνεχίσουν να εισπράττονται από τα ίδια τα Ταμεία. Συνολικά, οι φόροι υπέρ τρίτων υπολογίζονται σε 2 με 3 δισ. ευρώ και το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να παρουσιάσει μία συνολική πρόταση για την διαχείρισή τους.
ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΥ ΚΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Μία δήλωση – δέσμευση της Ευρωζώνης στα τέλη Ιανουαρίου ότι θα αναλάβει δράση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο, αναμένει πλέον το οικονομικό επιτελείο, αντί της έμπρακτης και άμεσης επίλυσης του προβλήματος, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η απόφαση για το πώς θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος (αυτή τη στιγμή υπολογίζεται στα 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2014-2015) θα ληφθεί –εκτός απροόπτου– μαζί με τις αποφάσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους (από τον Ιούνιο και μετά).
Το σενάριο αυτό δείχνει να είναι το επικρατέστερο, καθώς «εξυπηρετεί» όλες τις πλευρές. Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ζητήσουν δύο διαφορετικές φορές μέσα σε λίγους μήνες (μία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και μία για τη διευθέτηση του χρέους) την έγκριση των Κοινοβουλίων τους για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. Και μάλιστα, κάτι τέτοιο να γίνει πριν από τις ευρωεκλογές.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει στείλει μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι μια ρητή δέσμευση στήριξης της Ελλάδας αρκεί για να συνεχίσει το Ταμείο να θεωρεί πως η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος είναι εξασφαλισμένη για τους επόμενους 12 μήνες. Κάτι το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για να εκταμιεύσει τις δόσεις που του αναλογούν.
Η ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή που έχει καταστεί ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να λάβει την έμπρακτη βοήθεια της Ευρωζώνης πριν από τις ευρωεκλογές, θα έχει ως «όπλο» ενόψει της εκλογικής μάχης τη δέσμευση των Ευρωπαίων ότι θα βοηθήσουν την Ελλάδα εντός του έτους. Βέβαια, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να επιδιώξει την υιοθέτηση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους εντός του πρώτου εξαμήνου, αλλά όλα δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δύσκολα θα πραγματοποιηθεί.
Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Η ανάγκη μιας αληθινής προοδευτικής ανατροπής μέσα στο 2014 γίνεται υπόθεση επιβίωσης της χώρας και του λαού.
Το ζητούμενο μέσα στο 2014 είναι η Αριστερά να μπορέσει να αφυπνίσει τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό , κυρίως τα πιο φτωχά στρώματά του, ώστε να ξεπηδήσει και να γιγαντωθεί μία συνειδητή κοινωνική έκρηξη, ικανή να λειτουργήσει καταλυτικά στην ανατροπή της κυβέρνησης και στο άνοιγμα ενός νέου προοδευτικού δρόμου για τη χώρα.
Η πρόκληση για την Αριστερά είναι , με κινητήριο μοχλό ένα γιγάντιο εργατικό-λαϊκό κίνημα με συμπαραταγμένες όλες τις δυνάμεις της , να προχωρήσει σε ρήξεις με εγχώρια , ευρωπαϊκά και υπερατλαντικά συμφέροντα για να προωθήσει τις αναγκαίες προοδευτικές ανατροπές διεξόδου και ανόρθωσης της χώρας με σοσιαλιστικό ορίζοντα.


πηγή:iskra

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.