.

Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη στη συζήτηση του Προϋπολογισμού ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη στη συζήτηση του Προϋπολογισμού





ΧΑΡΟΥΛΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Πριν τοποθετηθώ επί του Προϋπολογισμού θα ήθελα από το Βήμα της Βουλής να καταγγείλω τη βία και την αστυνομική αυθαιρεσία που υπήρξε σήμερα το μεσημέρι ενάντια στους μαθητές οι οποίοι διαδήλωναν, με μία ευχή: Να μην επαναληφθεί το αντίστοιχο φαινόμενο και απόψε και τώρα που υπάρχουν διαδηλώσεις στην Αθήνα.

Έρχομαι τώρα στο θέμα μας. Κύριοι της Συγκυβέρνησης, σήμερα συζητάμε Προϋπολογισμό που καταθέσατε, έναν Προϋπολογισμό που με ανύπαρκτα επιτεύγματα θριαμβολογεί για πρωτογενές πλεόνασμα, «μαγειρεμένο» με τη δημιουργική λογιστική του παρελθόντος και τον αέρα της ανάπτυξης που έρχεται. Ο αέρας, όμως, δεν φέρνει την τόσο πολυπόθητη ανάπτυξη, αλλά τα θύματα των πολιτικών που με αναλγησία εφαρμόζετε, τα θύματα από το ξεχαρβάλωμα των δομών της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας, του ξεθεμελιώματος του δημόσιου τομέα, της παράδοσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους εργολάβους και τα κάθε είδους συμφέροντα, τα θύματα από την πολιτική σας για το πετρέλαιο θέρμανσης, που συνεχίζεται με την ίδια αναλγησία για δεύτερη χρονιά.
Τελικά, κύριοι της Συγκυβέρνησης, τι επιθυμείτε; Να μετατρέψετε την Ελλάδα σε βικτωριανή Αγγλία στις ιστορίες του Ντίκενς, με το πνιγμένο από την αιθαλομίχλη Λονδίνο και την άκρατη φτώχεια και εκμετάλλευση; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΙPCC, της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, στο μέλλον θα ζήσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα με μεγαλύτερη συχνότητα και σφοδρότητα.
Όμως η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, όπως τον καταντήσατε, είναι πασιφανής. Δεν μπορεί παρά τις προειδοποιήσεις ούτε τις συνέπειες από μία φυσική καταστροφή να προλάβει ούτε να τις αντιμετωπίσει. Πρόσφατα, παρά τις προειδοποιήσεις για τον κυκλώνα από τη Σαρδηνία που θα έφτανε στην Αθήνα, την προηγούμενη εβδομάδα γίναμε μάρτυρες μίας ακόμα ολοκληρωτικής καταστροφής με ανθρώπινα θύματα αυτήν τη φορά στη Ρόδο, ύστερα από μία εξαιρετικά έντονη κακοκαιρία. Μία καταιγίδα υψηλής έντασης ήταν ικανή να φέρει στην επιφάνεια με τον πιο τραγικό τρόπο και να καταδείξει το ρόλο της αυθαίρετης και ανεξέλεγκτης ανθρώπινης παρέμβασης, που επιδείνωσε σημαντικά τις συνέπειες του φαινομένου. Οι κυβερνώντες αρχίσατε και πάλι να μιλάτε για τη μανία και την εκδίκηση της φύσης, όταν όλοι γνωρίζουν ότι η φύση δεν εκδικείται, αλλά αναζητά το δικό της ρόλο.
Μιλάτε για την εκ των υστέρων κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, όταν το ζητούμενο ήταν η πρόληψη και η εκ των προτέρων παρέμβαση.
Μιλάτε για ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, την οποία έχετε «παρκάρει» στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όταν καταργήσατε στο πλαίσιο των μνημονίων τη μόνη σχετική παραγωγική σχολή του δημοσίου, δηλαδή τον Τομέα Πολιτικής Προστασίας της ΕΣΤΑ, που εκπαίδευε υπαλλήλους για τη στελέχωση του συστήματος πολιτικής προστασίας.
Όσο οι πολιτικές διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων δεν αλλάζουν και δεν εστιάζουν σε πολιτικές πρόληψης και πολιτικές αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, είναι προφανές ότι το κόστος σε ανθρώπινες ζωές θα αυξάνεται γεωμετρικά, ενώ το κόστος αποκατάστασης ζημιών θα αυξάνεται εκθετικά. Και όλα αυτά όσο γίνονται κάτω από το πλαίσιο των κυρίαρχων και αγοροκεντρικών μοντέλων ανάπτυξης, των ακροτήτων της ανθρώπινης δραστηριότητας που εσείς εφαρμόζετε.
Μία άλλη λογική για την πολιτική προστασία: Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αναθεώρηση της πολιτικής υποβάθμισης και απαξίωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η συγκρότηση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η οποία θα εξετάσει και θα καταρτίσει νέο σχέδιο λειτουργίας της υπηρεσίας, αναβαθμίζοντας το ρόλο και την αποστολή της.
Σκοπός μας η πολιτική προστασία να είναι ομπρέλα όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, με δικό της προϋπολογισμό για τη διαχείριση των κονδυλίων, στην εμπλοκή της στις δράσεις αυτές, καθώς και με ελεγκτικό μηχανισμό για τον έλεγχο της απόδοσης των κονδυλίων αυτών, σύσταση ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης με δικό του προϋπολογισμό, ενιαίο κέντρο με τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς.
Μπορεί η μείωση στον Προϋπολογισμό του 2014 να φαντάζει μικρή για το Πυροσβεστικό Σώμα και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τα προβλήματα όμως στην απόκριση των μηχανισμών αυτών έχουν παρουσιαστεί από την αρχή του μνημονίου, όπως κατά καιρούς έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο κύριος Υπουργός.
Πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τα γερασμένα και λιγότερα πυροσβεστικά οχήματα και αεροσκάφη, με το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο, τη σταδιακή κατάργηση πυροσβεστικών κλιμακίων, με την τριχοτόμηση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, τις περικοπές σε προσωπικό και μέσα που αναγκάζουν την Πυροσβεστική να γίνει ζητιάνος χορηγιών και που ως άμεσο αντίκτυπο έχουν φυσικά την υποβάθμιση της προστασίας και της ασφάλειας του πολίτη.
Τα νέα ειδικά μισθολόγια για τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις έχουν σκοπό να επιβάλουν νέες μειώσεις για το μέλλον κατά 88 εκατομμύρια ευρώ, κάτι το οποίο ψηφίστηκε στο Μεσοπρόθεσμο το Φλεβάρη του 2013. Τέλος, στόχος σας είναι να ιδιωτικοποιήσετε τομείς των Σωμάτων Ασφαλείας, μειώνοντας έτσι την ασφάλεια και προστασία του πολίτη και του κράτους. Εμείς, σαν ΣΥΡΙΖΑ, μιλάμε για κατάργηση της μνημονιακής πολιτικής και άμεση ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, ώστε να αποκατασταθεί η ικανότητα απόκρισής του, για θεσμικές αλλαγές που θα αναβαθμίζουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα και δράση του.
Μιλάμε για άμεση επίλυση της τριχοτόμησης του Πυροσβεστικού Σώματος με ομογενοποίηση, δηλαδή ενσωμάτωση των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, άμεση πρόσληψη επτακοσίων είκοσι πέντε επιτυχόντων πυροσβεστών, κατοχύρωση της εξάμηνης χρονικής διάρκειας εργασίας στους εποχικούς πυροσβέστες για να μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας. Μιλάμε επίσης για αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μέσα από διακομματική επιτροπή για μια ολοκληρωμένη διαχείριση καταστροφών σε όλες τις φάσεις, από την πρόληψη έως την αποκατάσταση.
Τα οικονομικά μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και τρία χρόνια, αλλά και αυτά που έχουν ψηφιστεί για τα επόμενα χρόνια, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, δεν οδηγούν στην έξοδο από την οικονομική κρίση. Παράγουν ύφεση, ανεργία, αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, ανασφάλεια, εγκληματικότητα και –προσέξτε!- κοινωνικές εκρήξεις.
Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, μαζί με το λαό, για την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων και της τρόικας, επιζητώντας μια εθνική οικονομική πολιτική που θα βάζει πέρα και πάνω από όλα τα κέρδη τον άνθρωπο, ως αναπόσπαστο στοιχείο της όποιας αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας.
Οι ένστολοι, οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας αποτελούν ένα κομμάτι του εργαζόμενου ελληνικού λαού. Δεν είναι μηχανισμός καταστολής και έτσι, σαν κομμάτι του ελληνικού λαού πρέπει να αντιμετωπίζονται.
Ευχαριστώ.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.