.

ΠΕΑΛΣ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Απόψεις - Θέσεις για την αναδιάρθρωση Περιφερειακών Διοικήσεων και Λιμενικών Αρχών ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

ΠΕΑΛΣ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Απόψεις - Θέσεις για την αναδιάρθρωση Περιφερειακών Διοικήσεων και Λιμενικών Αρχών

Αριθμ. Πρωτ.:  05/14

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου αναφορικά με την υπογραφή και προώθηση Π.Δ. για την αναδιάρθρωση Περιφερειακών Διοικήσεων και Λιμενικών Αρχών, καθώς την προώθηση απόφασής του, εξορθολογισμού και ίδρυσης Λιμενικών φυλακίων, υπενθυμίζουμε τις απόψεις της ΠΕΑΛΣ για το θέμα, όπως διατυπώθηκαν με την από 22-11-2013 ανακοίνωσή μας:  

«Για την αναδιάρθρωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών η θέση της Ένωσης είναι γνωστή και πολλάκις διατυπωμένη. Υπενθυμίζουμε ότι η αναδιάρθρωση με ταυτόχρονη αναδιάταξη των δυνάμεων του Λ.Σ. όχι μόνο είναι αποδεκτή αλλά και απαιτητή. Η παρουσίαση λοιπόν της χθεσινής πρότασης για την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών, δεν ανταποκρίνεται απολύτως στις απαιτήσεις των καιρών, ούτε και στις ανάγκες ενός σύγχρονου Λιμενικού Σώματος. 

Μετά τις παραπάνω διαπιστώσεις, οι δικές μας προτάσεις είναι οι εξής:
  • επιμέρους επανεξέταση της γεωγραφικής κατανομής των Λιμενικών Αρχών
  • πρόβλεψη διάθεσης των οικονομικών πόρων που απαιτούνται στην επίτευξη του στόχου
  • ενίσχυση των νέων δομών που θα προκύψουν με μέσα και εξοπλισμό
  • επανασχεδιασμός της δράσης των Λιμενικών Αρχών με βάση τη νέα φιλοσοφία διάταξής τους
  • άμεσος καθορισμός των νέων οργανικών συνθέσεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η παρουσία του Λ.Σ. και η προσφορά των υπηρεσιών του προς τον πολίτη
  • ταχύτεροι ρυθμοί υλοποίησης των ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων εφαρμογής νέων τεχνολογιών και δημιουργία νέων, προκειμένου διευκολυνθεί το παραγόμενο έργο των Λιμενικών Αρχών και οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη. Επισημαίνουμε όμως, ότι αυτό δεν πρέπει να αποβεί σε βάρος των Ταμείων που λειτουργούν ανταποδοτικά σε σχέση με τις προσφερόμενες υπηρεσίες. 
Τέλος διατυπώνουμε την επιφύλαξη και την ανησυχία μας για το αν θα υπάρξει ορθολογική στελέχωση των υπηρεσιών που θα προκύψουν από αυτή τη συνένωση και για την οποία οι ανακοινώσεις του Υπουργού δεν δίδουν σαφείς απαντήσεις. 

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν αντιμετωπίζονται επίσης, ζωτικής σημασίας θέματα, συνθηκών εργασίας και διαβίωσης, που θα ήταν σκόπιμο με την ευκαιρία της αναδιάρθρωσης να αντιμετωπιστούν, π.χ. με την βελτίωση των συνθηκών στέγασης κλπ.

Τα παραπάνω σημεία πιστεύουμε ότι πρέπει με ιδιαίτερη προσοχή να εξετασθούν από όσους έχουν την ευθύνη λήψης αποφάσεων, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να δικαιώσει αυτή τη φορά τις προσδοκίες των στελεχών Λ.Σ.»

Συμπερασματικά, λαμβάνοντας υπόψη τις διατυπωμένες απόψεις μας αλλά και τις χθεσινές ανακοινώσεις, δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε έμπρακτα την προσπάθεια αναδιάρθρωσης με την προϋπόθεση ότι: 
  • Η "μεταρρύθμιση" δεν θα παραμείνει στη λογική των αριθμών ως αποτέλεσμα μνημονιακής υποχρέωσης.
  • Θα διευκρινιστεί με ποιό προσωπικό, ποιά μέσα, ποιά χρηματοδότηση κλπ, οι νέες δομές  θα λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα.
  • Θα αντιμετωπιστούν τα θέματα, συνθηκών εργασίας και διαβίωσης, ζωτικής σημασίας για τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. 
  • Θα επανασχεδιασθεί η δράση των Λιμενικών Αρχών και θα καθορισθούν άμεσα οι νέες οργανικές συνθέσεις με σεβασμό στο υπηρετούν προσωπικό, προκειμένου να εξασφαλίζονται  τόσο η  δέουσα παρουσία του Λ.Σ, όσο  και η προσφορά του προς τον πολίτη.
  • Θα διασφαλιστεί  ότι η δομή του Λιμενικού Φυλακίου δεν είναι κενή περιεχομένου.
Εν κατακλείδι, έως ότου δοθούν απαντήσεις στα προαναφερόμενα, δε μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο νέος σχεδιασμός θα μας οδηγήσει, με ασφαλή βήματα σε μια καλύτερη κατάσταση, επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου αλλά και των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                           Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος ΣΑΪΤΑΚΗΣ            Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.