.

Μετά την τραγωδία: Συγκέντρωση το Σάββατο στο Σύνταγμα - Επιμένει στις απάνθρωπες «πολιτικές αποτροπής» ο υπ. Ναυτιλίας ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Μετά την τραγωδία: Συγκέντρωση το Σάββατο στο Σύνταγμα - Επιμένει στις απάνθρωπες «πολιτικές αποτροπής» ο υπ. Ναυτιλίας

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στους επιζώντες του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι, στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 25/1, καλούν αντιρατσιστικές, μεταναστευτικές και πολιτικές οργανώσεις και κόμματα. Το άσπρο-μαύρο επιχειρεί να κάνει με δηλώσεις του ο υπ. Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, που επιτίθεται για «άστοχες, πρόωρες δηλώσεις» στον επίτροπο Μούιζνιεκς, τη Δ. Αμνηστία, το τμ. Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ., προσφέροντας έτσι πολιτική και ηθική κάλυψη για τις πρακτικές του Λιμενικού. Διάψευση των συγκλονιστικών μαρτυρίων των επιζώντων επιχειρεί το υπ. Ναυτιλίας και το Λιμενικό.




Δεκαπέντε οργανώσεις και φορείς καλούν το μεσημέρι του Σαββάτου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, ζητώντας να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες άμεσα για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι (παρακάτω το κάλεσμα).


Οι 16 επιζήσαντες του ναυαγίου έφτασαν το πρωί της Πέμπτης στον Πειραιά, καταθέτοντας τις συγκλονιστικές μαρτυρίες τους για τις συνθήκες του ναυαγίου , με πρώτο αίτημα να βρεθούν οι σωροί των συγγενών τους:


Οι μαρτυρίες των επιζώντων του ναυαγίου - και σχετικό: «Ο λιμενικός την κλωτσούσε, την πέταξε μέσα στη θάλασσα και πέταξε και το μωρό από την άλλη πλευρά της βάρκας»

Επιχείρηση διάψευσης από το Λιμενικό και το υπ. Ναυτιλίας

Το υπ. Ναυτιλίας και το Λιμενικό έδωσαν την Παρασκευή το μεσημέρι στη δημοσιότητα περιγραφές που υποτίθεται πως είναι καταθέσεις ναυαγών μετά την τραγωδία, στις οποίες εμφανίζονται να ευχαριστούν τους λιμενικούς για τη διάσωσή του. Οι ίδιοι οι επιζώντες ωστόσο διαψεύδουν ότι κατέθεσαν στους λιμενικούς για όσα έζησαν, καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά συνοδός τους, «δεν έδωσαν ποτέ καταθέσεις, δεν γνωρίζουν καν ελληνικά ή αγγλικά».

Σημειώνεται πως, ήδη από την πρώτη μέρα της παραμονής του στην Αθήνα, οι επιζώντες έζησαν από πρώτο χέρι την ελληνική... κρατική φιλοξενία, καθώςένας εκ των προσφύγων προσήχθη «για χαρτιά» όταν βγήκε να αγοράσει τσιγάρα.
Μ. Βαρβιτσιώτης: Επιμένει στην «αποτροπή», κωφεύει στις μαρτυρίες των επιζώντων


MΙλώντας στο ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5 το πρωί της Παρασκευής, ο υπ. Ναυτιλίας αρνήθηκε την πολιτική ευθύνη για τους χειρισμούς του λιμενικού στο ναυάγιο του Φαρμακονησίου. Επέμεινε εμφατικά στις «πολιτικές αποτροπής» που είναι «εθνική θέση»- διευκρινίζοντας ότι αν αυτές μεταβληθούν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης τότε το λιμενικό δείχνει αυτοθυσία, πέφτοντας σε προφανέστατη αντίφαση αφού ακριβώς οι τακτικές αποτροπής που εφαρμόζει το λιμενικό είναι που εκθέτουν σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τους πρόσφυγες που επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο. Ο υπ. Ναυτιλίας επιτέθηκε και στον επίτροπό Νιλ Μούιζνιεκς, τη Διεθνή Αμνηστία και το τμ. Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για τις «πρόωρες δηλώσεις» τους σχετικά με το ναυάγιο, και υιοθέτησε πλήρως την υπερασπιστική γραμμή του λιμενικού.

«Πολιτική και ηθική κάλυψη για όσα συνέβησαν στο Φαρμακονήσι»προσφέρει με αυτές του τις δηλώσεις ο υπ. Ναυτιλίας, τονίζει ο Π. Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι ήδη χθες ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης έσπευσε να κατηγορήσει όσους έθεταν τα αυτονόητα ερωτήματα για όσα συνέβησαν για «προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης».
Σαμαράς: «Νομιμοποιήσαμε απαγορευμένες πολιτικές αποτροπής» (!)



Μετά την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, αποκτα επιπλέον νόημα η αποστροφή του πρωθυπουργού μες στη Βουλή στις 8 Δεκέμβρη του 2013, στην ομιλία για τον προϋπολογισμό του 2014, λέγοντας ότι «νομιμοποιήσαμε τακτικές αποτροπής που μέχρι σήμερα απαγορεύονταν» - αναφέροντας μάλιστα προηγούμενως ότι «στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν τολμούσαν καν να πουν τη λέξη "λαθρομετανάστευση"».
Η «σκληρόκαρδη άγνοια» του Βερολίνου



Απαντήσεις έδωσε η γερμανική κυβέρνηση σε ερωτήσεις που είχε καταθέσει το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), με βάση τη σχετική αναφορά για τις παράνομες επαναπροωθήσεις που είχε συντάξει η οργάνωση ProAsyl. Στην απάντηση της η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει ότι γνωρίζει την σχετική έκθεση, αλλά ότι πέραν αυτού δεν έχει σχετική ενημέρωση για “συστηματικές επαναπροωθήσεις”. Η βουλευτής του Κόμματος της Αριστεράς Ούλα Γέλπκε μίλησε για τη “σκληρόκαρδη άγνοια” του Βερολίνου έναντι των προσφύγων επειδή, όπως υποστηρίζει, δεν θέλει να παραδεχθεί ότι γνωρίζει για “παράνομες επαναπροωθήσεις” προσφύγων από τις ελληνικές συνοριακές αρχές. Η εκπρόσωπος για θέματα εσωτερικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της, κάνει λόγο για “αυξανόμενη βιαιότητα” απέναντι στους πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα

Σχετικά: Μαρτυρία: «Οι διασωθέντες πρόσφυγες πέρασαν 30 ώρες στο κρατητήριο μετά τη τραγωδία» - Δύο ηχητικά αποσπάσματα από το Κόκκινο 105,5: Διεθνής Αμνηστία: «Ανησυχούμε πως υπάρχει μια σκανδαλώδης αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή» - Τμήμα σωμάτων ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ: «Οι ακροδεξιές τάσεις έχουν γίνει πλέον κρατική πολιτική απο αυτή τη κυβέρνηση»
«Η "Ευρώπη-φρούριο" δολοφονεί ακόμα και παιδιά. Πολιτικές και ποινικές ευθύνες τώρα!»

Το κάλεσμα για τη συγκέντρωση του Σαββάτου:

Τις πρώτες ώρες της Δευτέρας 20 Ιανουαρίου το λιμενικό εντόπισε ένα μικρό σκάφος κοντά στο Φαρμακονήσι. Στο σκάφος επέβαιναν 28 άτομα (25 Αφγανοί και 3 Σύροι), μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των επιβαινόντων, το λιμενικό επιχείρησε να το επαναπροωθήσει στην Τουρκία, έδεσε το σκάφος με ένα σκοινί, και κινήθηκε προς τις τουρκικές ακτές. Από την ταχύτητα που ανέπτυξε, το σχοινί κόπηκε και μετά από μία δεύτερη απόπειρα επαναπροώθησης η βάρκα αναποδογύρισε, οι μετανάστες έπεσαν στην θάλασσα και το λιμενικό έφυγε. Ακούγοντας τις φωνές τους, το σκάφος του λιμενικού επέστρεψε μετά από λίγο και περισυνέλεξε 16 από τους επιβαίνοντες. Μια γυναίκα και ένα παιδί 5 ετών εντοπίστηκαν νεκροί κοντά στις τουρκικές ακτές, ενώ δέκα ακόμη άτομα (2 γυναίκες και 8 βρέφη και μικρά παιδιά) αγνοούνται. Όσοι επέζησαν έφθασαν την Πέμπτη το πρωί στην Αθήνα, όπου τους υποδέχθηκε πλήθος αλληλέγγυων.

Για εμάς είναι σαφές πως αυτοί οι 16 θάνατοι οφείλονται στην απάνθρωπη λογική της ευρωπαϊκής κι ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής, στη βάρβαρη τακτική των «άτυπων επανπροωθήσεων» που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των προσφύγων και παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητας. Οφείλονται στην αντιμετώπιση των προσφύγων ως «εχθρών» και «δημόσιου κινδύνου».

Καλούμε όλους-ες σε διαμαρτυρία και συνέντευξη τύπου με όσους επέζησαν από τη δολοφονική πράξη του ελληνικού ναυτικού το Σάββατο 25/1 στις 12:00 στην πλ. Συντάγματος (Λ. Αμαλίας).

Υπογράφουν: Ανοιχτό σχολείο μεταναστών, Αντιφασιστικός συντονισμός Αθήνας, Αφγανική κοινότητα, Δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών, Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, Κυριακάτικο σχολείο μεταναστών, Κίνηση απελάστε το ρατσισμό, Νέοι-ες Σύριζα, Πρωτοβουλία ενάντια στα κέντρα κράτησης, Ελληνικό forum προσφύγων, Οικολόγοι πράσινοι, Σύλλογος Σύρων, Συριακή κοινότητα ,Υ.R.Ε/ Anti nazi zone, Τμήμα Δικαιωμάτων Σύριζα


left.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.