.

Δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα και Βασιλικής Κατριβάνου, με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτη για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα και Βασιλικής Κατριβάνου, με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτη για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι


 Λίγα εικοσιτετράωρα μετά το τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι και τον πνιγμό 12 ανθρώπων, η δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτη περί πολιτικών σκοπιμοτήτων της αντιπολίτευσης, ακόμα και του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προκαλεί θλίψη και απορία.
 Ως υπουργός της κυβέρνησης, και δη με την ιδιότητα του πολιτικού προϊσταμένου του Λιμενικού, θα όφειλε τουλάχιστον να βρίσκεται στο Λιμάνι του Πειραιά, για να υποδεχτεί τους επιζώντες του ναυαγίου εκ μέρους της κυβέρνησης και να τους δηλώσει διά ζώσης τη συμπαράσταση, ηθική και υλική, της Πολιτείας στο ανείπωτο δράμα τους.
 Ο κ. Βαρβιτσιώτης, και η κυβέρνηση συνολικά, έχουν την πλήρη ευθύνη για τη διαλεύκανση των συνθηκών που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο 12 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και ανήλικα παιδιά, καθώς και την ανεύρεση των νεκρών. Εκτός από την επείγουσα ανάγκη να διερευνηθούν διοικητικές και ποινικές ευθύνες για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, μέτρο των οποίων παρέχουν οι μαρτυρίες που κατέγραψε κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, υπάρχουν επίσης σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες. Η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας δεν τις ανέλαβε ποτέ μέχρι σήμερα. Αντίθετα, προτίμησε να αγνοήσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, σωρεία διαβημάτων και αναφορών, εκθέσεις διεθνών οργανισμών και έγκυρα δημοσιεύματα σχετικά με τις επαναπροωθήσεις. Η μομφή λοιπόν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν ζήτησε ως όφειλε ενημέρωση από τον υπουργό, αποτελεί αντιπερισπασμό άνευ νοήματος.

 Καλούμε την κυβέρνηση να ανταποκριθεί, έστω τώρα, στις εκκλήσεις διεθνών οργανώσεων και ευρωπαϊκών οργανισμών και να θέσει τέλος στην παράνομη πρακτική των επαναπροωθήσεων. Η εθνική κυριαρχία δεν διασφαλίζεται με τη μετατροπή του Αιγαίου σε πλωτό νεκροταφείο.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.