.

Η φαρσοκωμωδία με τις ελβετικές καταθέσεις ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Η φαρσοκωμωδία με τις ελβετικές καταθέσεις



Τώρα θυμήθηκαν τις ελληνικές καταθέσεις που είχαν πάει στην Ελβετία και, πλέον, ουδείς γνωρίζει πού έχουν αποταμιευτεί. Το ταξίδι, σήμερα, του υφυπουργού Οικονομικών στην Ελβετία και το αναμενόμενο, στις 4 Φεβρουαρίου, στην Ελλάδα της Ελβετίδας υπουργού Οικονομικών είναι στάχτη στα μάτια των πολιτών, κυρίως της Ελλάδας. Πρόκειται για καταθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, μερικοί μάλιστα υπολογίζουν ότι ξεπερνούν το ποσό των 100 δισ. ευρώ.
Ούτως ή άλλως, πρόκειται για αδήλωτο χρήμα, δηλαδή «μαύρο», αφού ουδείς γνωρίζει την προέλευσή του και τους κατόχους του -είναι προϊόν δραστηριοτήτων στον χώρο της παραοικονομίας.

Οι ανταλλαγές επισκέψεων είναι καθαρή φαρσοκωμωδία, διότι γίνονται «τύποις» και διότι είναι ετεροχρονισμένες, το «πουλάκι» δηλαδή έχει πετάξει σε άλλη «φωλιά». Η διαδικασία ελέγχου δρομολογήθηκε πριν από τρία χρόνια ακριβώς και στο διάστημα αυτό καμία πλευρά, ούτε η ελβετική ούτε η ελληνική, έδωσε την παραμικρή σημασία για την τύχη αυτών των καταθέσεων, αφορολόγητων και άγνωστης προέλευσης. Τουναντίον όλο αυτό το διάστημα οι ενδιαφερόμενοι φρόντισαν με την ησυχία τους να μεταβιβάσουν την «περιουσία» τους, μέσω offshore εταιρειών κυρίως, σε άλλους φορολογικούς «παραδείσους», αφού διήνυσαν δαιδαλώδεις και ανεντόπιστες διαδρομές.

Εχουμε επισημάνει στο παρελθόν ότι η μακριά λίστα με τα 54.000 ονόματα είναι σχεδόν ανέγγιχτη και ότι έχουν ελεγχθεί σε μία διετία μόνο 50 καταθέτες, τη στιγμή που 25.000 εξ αυτών δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα εμβάσματα που έστειλαν στο εξωτερικό. Οι ελεγκτές κινούνται με εντυπωσιακή βραδύτητα, δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο όταν πρόκειται να ελέγξουν ληξιπρόθεσμα χρέη Ελλήνων φορολογουμένων.

Οι διαδικασίες κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων σ” αυτήν την περίπτωση κινούνται με αστραπιαία ταχύτητα, εξοργίζοντας τους μικροοφειλέτες, αφού τους «πίνουν το αίμα». Το σκάνδαλο γιγαντώνεται στην περίπτωση που, ενώ έχει γίνει ρύθμιση των χρεών, η Εφορία δεν δίνει φορολογική ενημερότητα, αποκλείοντας έτσι τους μικροοφειλέτες από την οποιαδήποτε συναλλαγή. Η αδικία είναι κραυγαλέα και ουδείς φαίνεται να ενοχλείται από την πολιτική τού «δύο μέτρα και δύο σταθμά», ουδείς -εννοείται- από τους φοροφυγάδες και τα οικονομικά στελέχη της κυβέρνησης.

Το ότι όλα γίνονται για το θεαθήναι ενισχύεται από το γεγονός ότι στις διαπραγματεύσεις με τις ελβετικές αρχές απαραίτητος όρος είναι να μη γίνουν γνωστά τα επώνυμα των καταθετών καθώς και τα ποσά των καταθέσεων. Ολα παραμένουν μυστικά, άρα όλα παραμένουν στο ίδιο σκοτεινό σημείο. Χρειάζεται συμπλήρωση του κραυγαλέα ελλιπούς νομοθετικού πλαισίου που διέπει αυτές τις συναλλαγές και, ασφαλώς, περισσότερη σοβαρότητα από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

#efsyn.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.