Καμία λύση στα καίρια προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος δεν βλέπουν να δίνει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την αναδιάρθρωση της Πυροσβεστικής οι συνδικαλιστές πυροσβέστες και εθελοντές πυροσβέστες που παρέστησαν στη χθεσινή διαβούλευση με την ΕΕΚΕ Δημόσιας Τάξης του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ παρέστησαν οι βουλευτές Δ. Τσουκαλάς, Χ. Καφαντάρη, Μ. Διακάκη, Ι. Γαϊτάνη και ο υπεύθυνος του τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας, Τ. Μαυρόπουλος.


Διαβούλευση ΣΥΡΙΖΑ με τους φορείς

Το νομοσχέδιο πρόκειται να συζητηθεί την προσεχή εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής πριν τεθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση, ωστόσο θυμίζουμε ότι πριν ακριβώς από ένα χρόνο το υπουργείο είχε δώσει στη δημοσιότητα και σε ηλεκτρονική διαβούλευση νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Πυροσβεστικής. Το τότε νομοσχέδιο είχε επικριθεί ως "γονατογράφημα", ωστόσο, αν και από το νέο έχουν απαλειφθεί κάποιες διατάξεις, όπως η ίδρυση δημοτικών πυροσβεστικών σταθμών, που είχε συγκεντρώσει τα πυρά όλων των φορέων, τα προβλήματα παραμένουν και συνεχίζουν να απειλούν τη δημόσια ασφάλεια, όπως τονίζουν οι πυροσβέστες.
Η τριχοτόμηση του πυροσβεστικού σώματος παραμένει δυσκολεύοντας το πυροσβεστικό έργο, αλλά και διαιωνίζοντας αδικίες μέσα στο σώμα, καθώς στην πράξη οι πενταετούς υποχρέωσης πυροσβέστες εκπληρώνουν καθήκοντα μόνιμου πυροσβέστη, την ίδια όμως ώρα τα καθήκοντα αυτά δεν αναγνωρίζονται από τον νόμο με συνέπεια να μην απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους μονίμους.
Το μόνο θετικό βήμα στο οποίο αναφέρθηκαν οι φορείς των πυροσβεστών ήταν η εισαγωγή μέσω Πανελληνίων εξετάσεων, ωστόσο και το βήμα αυτό είναι κουτσό καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για μεταβατικό διάστημα.
Κατά τα άλλα παραμένουν και επικρίνονται οι διατάξεις που οδηγούν στη συρρίκνωση των υφιστάμενων δομών με παράλληλη δημιουργία άλλων "υδροκέφαλων" υπηρεσιών, η δυνατότητα να επιβάλλονται πρόστιμα στους πολίτες αν κατά τη διάρκεια κατάσβεσης ή απεγκλωβισμού διαπιστώσουν ότι δεν τηρούνται όλες οι διατάξεις ασφαλείας, η συνεργασία με την Europol που παραπέμπει στην εμπλοκή των πυροσβεστών στην καταστολή αλλά και η εισαγωγή ενός ακόμα Εσωτερικών Υποθέσεων, παρά την ύπαρξη σχετικών οργάνων. Εκφράστηκαν για άλλη μια φορά φόβοι για ιδιωτικοποίηση σε τομείς.
Από την πλευρά των εθελοντών πυροσβεστών -σε απάντηση ουσιαστικά στο δόγμα Δένδια περί εθελοντισμού στην πυρόσβεση και λιγότερων επαγγελματιών- τονίστηκε ότι οι εθελοντές θέλουν να βοηθήσουν ειδικά όταν σε μεγάλες καταστροφές δεν φτάνουν οι πυροσβέστες, αλλά δεν μπορούν να τους αντικαταστήσουν.

Ε.Ζ.

#avgi.gr