Το ΠΑΣΟΚ δεν θα στηρίξει το νομοσχέδιο της αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον Ν. Δένδια, υποστήριξε χθες ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο γενικό συμβούλιο των ΠΟΑΣΥ - ΠΟΑΞΙΑ, Γ. Παπακωνσταντής. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε πως το νομοσχέδιο, που έρχεται προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την προσεχή εβδομάδα, δεν αποτελεί ουσιαστική μεταρρύθμιση, αλλά "αναδιάταξη του επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ.", ενώ υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ δεν συμμετείχε στη διαμόρφωση του εν λόγω νομοσχεδίου.

Ο γεν. γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Αθ. Ανδρεουλάκος, στα αιτήματα των αστυνομικών για οδοιπορικά και συναφή ζητήματα του απάντησε σε γενικές γραμμές ότι "δεν υπάρχουν ούτε δανεικά", ενώ για κάθε αλλαγή που ζητήθηκε από τους συνδικαλιστές αστυνομικούς επικαλέστηκε την έλλειψη χρημάτων, παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών ή την τρόικα -προσλήψεις αστυνομικών-, χωρίς να απαντήσει όμως στο ζήτημα της επικείμενης πρόσληψης ειδικών φρουρών, παρά την ύπαρξη εισακτέων στις αστυνομικές σχολές που κατόπιν μνημονιακής δέσμευσης θα φοιτήσουν και διοριστούν από το 2016.
Για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, τις οποίες πρόκειται να φυλάσσουν αστυνομικοί, ο γεν. γραμματέας υπογράμμισε πως πρόκειται για κυβερνητική απόφαση. Σχετικά με την επίμονη δε δίωξη της Σταυρ. Τζατζανά, προέδρου των αστυνομικών Ροδόπης, που διώκεται πειθαρχικά -έπειτα από αθωωτική απόφαση σε πρώτο βαθμό- γιατί συμμετείχε σε διαμαρτυρία κατά της μετατροπής της σχολής αστυφυλάκων σε κέντρο κράτησης μεταναστών, είπε πως "κανείς δεν έχει πειθαρχική ασυλία", ενώ, όταν επισημάνθηκε ότι κανένας ανώτατος αξιωματικός που βρισκόταν εκεί δεν ανέφερε οτιδήποτε μεμπτό εις βάρος της, απάντησε ότι πρέπει να λογοδοτήσουν και αυτοί!
Την πρόταση για σύσταση διακομματικής επιτροπής με θέμα την ανασυγκρότηση της ΕΛ.ΑΣ. υποστήριξε ο Δ. Τσουκαλάς από τον ΣΥΡΙΖΑ τασσόμενος κατά του νομοσχεδίου. Για τη δίωξη της Στ. Τζατζανά τόνισε πως πρέπει να αποφασίσουν αν οι αστυνομικοί είναι εργαζόμενοι ή το βαθύ κράτος με περιορισμένα δικαιώματα.
Ο Θ. Παφίλης από το ΚΚΕ αναφέρθηκε στις θέσεις του ΚΚΕ για την αστυνομία και δήλωσε πως το νομοσχέδιο δεν λύνει κανένα εργασιακό πρόβλημα.

Ε.Ζ.

#avgi.gr