.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ «ΜΕΣΑΙΩΝΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ «ΜΕΣΑΙΩΝΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ




Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΠΑΝΟΥ*
Ολοένα και περισσότερο η χώρα μας «βυθίζεται» σ' έναν -άνευ προηγουμένου για ευρωπαϊκή χώρα- κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα, με τους εργαζόμενους, σύγχρονους δουλοπάροικους, να «πουλιούνται και να νοικιάζονται» στα σύγχρονα «σκλαβοπάζαρα» των μνημονιακών (από)ρυθμίσεων. Το προηγούμενο διάστημα η υπόθεση Μπαλτάκου είχε κυριαρχήσει στην επικαιρότητα. Παρά τη σημασία που έχει και αποδεικνύει τη σχέση της Ν.Δ. με τη νεοναζιστική οργάνωση "Χρυσή Αυγή" και το μέγα θέμα της δημοκρατίας που αναδεικνύεται σε αυτό τον τόπο, η υποβάθμιση όλων των άλλων θεμάτων και ιδιαίτερα των νέων μέτρων δεν βοηθάει στην ανάδειξη των πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας.  Η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει την υπόθεση Μπαλτάκου προβάλλοντας την δήθεν έξοδο στις αγορές,δημιουργώντας αυταπάτες στον ελληνικό λαό και αποκρύπτοντας το γεγονός ότι η περιορισμένη αυτή έξοδος - "επίσκεψη" την έχουν χαρακτηρίσει κάποιοι – έγινε με το αγγλικό δίκαιο και με τοκογλυφικά επιτόκια (άρα εις βάρος του ελληνικού δημοσίου) και σαφώς δεν θα έχει καμιά ευεργετική συνέπεια για τη ζωή του ελληνικού λαού.
Το σοβαρότερο, όμως, από όλα είναι η απόκρυψη των συνεπειών του νέου νόμου, (καθώς και των επερχόμενων μέτρων) που έχει διττή σημασία: 1) διάλυση των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων για την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και 2) σκανδαλώδεις ρυθμίσεις για τις τράπεζες και τους τραπεζίτες που ευθύνονται για την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και για την επιβάρυνση του ελληνικού λαού.
Τα βασικά σημεία του νέου νόμου έχουν ως εξής:
α) δραστική μείωση επικουρικών συντάξεων και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους από 01.07.2014,
β) μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα έχει ως συνέπεια μείωση των εσόδων κατά 1δισ. το χρόνο και συνεπώς μείωση και της κύριας σύνταξης ενώ ταυτόχρονα καταργούνται τα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα μητρότητας του ΟΑΕΔ προς τις εργαζόμενες μητέρες και στις εργαζόμενες σε περίπτωση λοχείας και τοκετού. Με βάση αυτές τις ρυθμίσεις 200.000 οικογένειες χάνουν τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΑΕΔ και 30.000 εργαζόμενες μητέρες χάνουν τα επιδόματα μητρότητας,
γ) καταργούνται οι κοινωνικοί πόροι από 01.01.2015 με τεράστιες συνέπειες για τα ταμεία, ιδιαίτερα για το ΕΤΕΑ, ΝΑΤ, ΜΤΠΥ και άλλων ταμείων επικουρικής σύνταξης. Ήδη προετοιμάζεται π.χ. στο ΜΤΠΥ η μείωση του μερίσματος και η αύξηση των εισφορών. Μόνο στο ΜΤΠΥ η κατάργηση του κοινωνικού πόρου θα έχει ως συνέπεια την μείωση του μερίσματος κατά 30%.
δ) επεκτείνεται και διευκολύνεται η εφαρμογή της ενοικιαζόμενης εργασίας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, και κυρίως στην οικοδομή και στα μεγάλα έργα (αποτελεί μεγάλη παροχή στους εργολάβους π.χ. Μπόμπολας, και λοιποί.)
ε) καταργεί από 01.01.2017 τις τριετίες, συμπιέζοντας όλους τους μισθούς προς τον ήδη μειωμένο κατώτερο μισθό των 586€ και 511€ κάτω των 25 ετών, ξεκινώντας αρχικά με την μείωση για τους μακροχρόνια άνεργους κατά ποσοστό 50%. Είναι σίγουρο ότι ο μειωμένος αυτός μισθός δε θα περιοριστεί μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά θα επεκταθεί και στο Δημόσιο με την εφαρμογή ενός νέου μισθολογίου με πολύ κατώτερους μισθούς, ακόμη και από αυτούς που προβλέπει ο Ν. 4021/2011. Ήδη ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανακοίνωσε ότι το νέο μισθολόγιο-«λαιμητόμος» θα δρομολογηθεί από τον Σεπτέμβριο, συνδέοντας τις αμοιβές με την «παραγωγικότητα» και την απαράδεκτη διαδικασία της δήθεν «αξιολόγησης», με στόχο τις απολύσεις και τις μειώσεις των μισθών.
στ) ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη απελεύθερη της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ένα μέτρο το οποίο σίγουρα θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Ο εργαζόμενος δηλαδή θα εργάζεται όταν και όσο επιθυμεί ο εργοδότης και θα αμείβεται επίσης κατά βούληση.
ζ) δίνει τη δυνατότητα της καταγγελίας σύμβασης εργασίας για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, αναιτιολόγητα, ακόμη κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, προκειμένου να εξυπηρετήσεις τους ιδιοκτήτες των σχολών,
η) προωθεί νέες χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο. Ήδη ο υπουργός έχει εξαγγείλει και την τυπική άρση της μονιμότητας, προκειμένου να μπορεί να απολύει όποιον θέλει και να προσλαμβάνει επίσης όποιον θέλει με ελάχιστα χρήματα. Στόχος είναι η επιστροφή κατά έναν αιώνα πίσω, όπου οι κυβερνώντες απέλυαν και διόριζαν με γνώμονα τα μικροκομματικά τους συμφέροντα.

Αυτές είναι οι σημαντικότερες διατάξεις μαζί με πολλές άλλες που προβλέπουν τη δυνατότητα απόλυσης, και όλα αυτά είναι ένα μέρος από αυτά που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει προκειμένου να βγούμε στις αγορές. Ήδη περιμένουμε το καλοκαίρι νέο πακέτο για τα εργασιακά και ασφαλιστικά, για τα συνδικάτα και για το δικαίωμα της απεργίας.
Το σημαντικότερο, όμως, στοιχείο που αποδεικνύει τις προθέσεις και διαθέσεις της κυβέρνησης είναι οι χαριστικές ρυθμίσεις για τις τράπεζες όπου δίνει τη δυνατότητα να ξαναπωληθούν (προφανώς σε αυτούς που τις είχαν βουλιάξει) σε τιμή ακόμη και μικρότερη της χρηματιστηριακής, χάνοντας δεκάδες δις το δημόσιο και δίνοντας άλλο ένα δώρο στους τραπεζίτες, προσθέτοντας στα πολλά που έχουν πάρει μέχρι τώρα. Ήδη το «χάρισμα» επί της ουσίας της Eurobank σε ντόπιους και ξένους ολιγάρχες σηματοδοτεί την κορύφωση της λεηλασίας του δημοσίου χρήματος.
Μη ξεχνάμε ότι από το 2009 έως το 2013 δόθηκαν στις τράπεζες εγγυήσεις και ρευστό γύρω στα 230 δισ., χωρίς αυτά να πάνε στην πραγματική οικονομία η οποία έχει στραγγίξει αλλά δίνοντας τη δυνατότητα στους τραπεζίτες, με αγορά εντόκων γραμματίων και άλλους τρόπους, να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους. Πραγματοποιείται δηλαδή μια άνευ προηγουμένου αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου σε βάρος των πολλών, με τους εργαζόμενους να εξαθλιώνονται και ο πλούτος να συγκεντρώνεται σε ελάχιστα χέρια.
Σήμερα, λοιπόν, μετά τη νέα λεηλασία και την προετοιμασία των νέων μέτρων, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την έξοδο στις αγορές, δημιουργώντας ψευδαισθήσεις στον ελληνικό λαό για τις συνέπειες και διακηρύσσοντας ότι αυτό σημαίνει το τέλος των μνημονίων. Αποκρύπτουν επιμελώς και διαστρέφουν, με τη βοήθεια των συστημικών ΜΜΕ την αλήθεια : ότι δηλαδή τα χειρότερα έρχονται! Εξαπατούν τον λαό ακόμα και με τις προεκλογικού τύπου εξαγγελίες τους: το μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα δοθεί παρά σε ελάχιστους πολίτες, αφού συνδέεται με «προκρούστεια» εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Αναδεικνύεται ως βασικό ερώτημα, λοιπόν, ποιες συνέπειες για την ζωή των πολιτών θα έχει η έξοδος στις αγορές; Θα μειωθούν ή θα αυξηθούν οι μισθοί; Θα αυξηθούν ή θα μειωθούν οι συντάξεις; Με τις νέες απολύσεις θα μειωθεί ή θα αυξηθεί η ανεργία; Θα διατηρηθούν ή θα καταργηθούν κοινωνικά επιδόματα; Θα προστατευτούν ή θα αποδιαρθρωθούν πλήρως οι εργασιακές σχέσεις;
Οι πολίτες, λοιπόν, που θα κληθούμε να ψηφίσουμε στις επόμενες εκλογές, πρέπει να επιλέξουμε με αυτά τα κριτήρια. Έχει στηθεί μια παράσταση για μια ακόμη εξαπάτηση του ελληνικού λαού, για να εξασφαλίσει τη διατήρηση της συγκυβέρνησης στην εξουσία, ώστε απρόσκοπτα να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο. Μην τους το επιτρέψουμε!
Οι προσεχείς εκλογές πρέπει να αποτελέσουν, μαζί με τους λαϊκούς αγώνες, έκφραση αντίστασης και διαμαρτυρίας σε αυτές τις πολιτικές. Έκφραση αντεπίθεσης για αλλαγή πορείας. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, όλος ο ελληνικός λαός, και θα κρίνουμε και θα κριθούμε.

*Η Δέσποινα Σπανού είναι υπεύθυνη του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια ευρωβουλευτής.

#iskra.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.