.

Τρίτη 1/7 στο «Τιτάνια»: Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις φυλακές τύπου Γ' ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Τρίτη 1/7 στο «Τιτάνια»: Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις φυλακές τύπου Γ'

Στην εκδήλωση παρεμβαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και Βασιλική Κατριβάνου, η συντονίστρια του Τμήματος Δικαιοσύνης Δανάη Κολτσίδα και η συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων Τασία Χριστοδουλοπούλου

Σε ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση σχετικά με τις φυλακές “υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ'), τις οποίες προωθεί με νομοσχέδιό του το Υπουργείο Δικαιοσύνης, καλεί την Τρίτη 1/7 και ώρα 18.30 στο Ξενοδοχείο “Τιτάνια”, η ΕΕΚΕ Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα Τμήματα Δικαιοσύνης και Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.


Στην εκδήλωση παρεμβαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και Βασιλική Κατριβάνου, η συντονίστρια του Τμήματος Δικαιοσύνης Δανάη Κολτσίδα και η συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Αναλυτικά, το κείμενο της πρόσκλησης έχει ως εξής:

Φυλακές τύπου Γ': Από σωφρονιστικά ιδρύματα σε φυλακές ψυχών.

Είναι τα δικαιώματα των κρατουμένων ο “εχθρός”;

Αν “ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από το επίπεδο διαβίωσης των φυλακισμένων της”, τότε σίγουρα στην Ελλάδα υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί.

Στις συνθήκες της πρωτοφανούς κοινωνικής κρίσης της μνημονιακής Ελλάδας, οι φυλακές αντιμετωπίζονται ως η “πίσω αυλή”. Ανθρώπινες ψυχές στοιβάζονται εγκαταλελειμμένες χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα, συχνά χωρίς τροφή, χωρίς περίθαλψη, χωρίς τρεχούμενο νερό. Ούτε οι επανειλημμένες καταδίκες της χώρας μας από το ΕΔΔΑ ούτε η κραυγή αγωνίας των κρατουμένων, που τις τελευταίες μέρες προχωρούν μαζικά σε απεργία πείνας σε όλη την Ελλάδα, και των εμπλεκόμενων φορέων και οργανώσεων έχουν μέχρι στιγμής σταθεί ικανές να στρέψουν την προσοχή της πολιτείας στο θέμα.

Αντίθετα, σε μια προσπάθεια εκμετάλλευσης του γενικευμένου συναισθήματος φόβου και ανασφάλειας των πολιτών, σε μια προσπάθεια καλλιέργειας ενός δόγματος “νόμος και τάξη”, η κυβέρνηση αυστηροποιεί διαρκώς το πλαίσιο διαβίωσης στις φυλακές, χωρίς την ίδια στιγμή να παίρνει κανένα θετικό μέτρο αναβάθμισης των συνθηκών ζωής των κρατουμένων.

Έτσι, ακόμα και τα στοιχειώδη δικαιώματα των κρατουμένων συμπιέζονται και καταπατούνται όλο και περισσότερο, με αποκορύφωμα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται και ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή, σχετικά με τις φυλακές “γ' τύπου”. Με το νομοσχέδιο αυτό – και παρά την παραπλανητική αναφορά σε φυλακές “υψίστης ασφαλείας”– το μόνο που επιδιώκει και επιτυγχάνει η κυβέρνηση είναι η πλήρης υπονόμευση κάθε έννοιας σωφρονισμού και κάθε προοπτικής ομαλής κοινωνικής επανένταξης και η μετατροπή της φυλακής σε μηχανισμό εξόντωσης των κρατουμένων.

Απέναντι σε αυτή την αντίληψη, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει την πρωτοβουλία να ανοίξει τη συζήτηση με πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς και κινήματα, σε μια προσπάθεια, πρώτα απ' όλα, να δημιουργηθεί ένα μέτωπο που θα σταματήσει το απαράδεκτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ένα νομοσχέδιο που συνάντησε την ομόθυμη καταδίκη όλων των φορέων που κλήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ένα νομοσχέδιο που γυρίζει αιώνες πίσω το επίπεδο του νομικού μας πολιτισμού και του επιπέδου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας.

Αλλά και περαιτέρω, έχοντας ως πάγια πεποίθηση το γεγονός ότι η ασφάλεια και η δημοκρατία δεν είναι έννοιες ανταγωνιστικές, αλλά παραπληρωματικές, ο ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγει τη συζήτηση για την κατάσταση στις φυλακές και για τις δυνατότητες δημιουργίας ενός σωφρονιστικού συστήματος σύγχρονου και δημοκρατικού, που θα σέβεται τα δικαιώματα των κρατουμένων, θα προωθεί τον πραγματικό σωφρονισμό και την κοινωνική επανένταξη και, με τον τρόπο αυτό, θα συμβάλει στην περιστολή της εγκληματικότητας και στην ενίσχυση του δικαιώματος ασφάλειας των πολιτών.

Με αυτές, λοιπόν, τις σκέψεις, καλούμε σε ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση, την Τρίτη 1η Ιουλίου και ώρα 18.30 στο Ξενοδοχείο “Τιτάνια”.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.