.

ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ «ΜΑΡΑΚΑΝΑΣΟ» ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ «ΜΑΡΑΚΑΝΑΣΟ» ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ



Του ΚΩΣΤΑ ΗΣΥΧΟΥ*
Εάν το Μαρακανάσο του 1950, έμεινε στην ιστορία ως το Μουντιάλ της μεγαλύτερης αθλητικής ανατροπής (τελικός, Βραζιλία - 1, Ουρουγουάη- 2) , ίσως αυτό το Μουντιάλ θα μείνει στην ιστορία για το ότι στην μεγαλύτερη «ποδοσφαιρομάνα» του κόσμου, ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού, που συνεχίζει να λατρεύει το ποδόσφαιρο, θα στείλει το δικό του μήνυμα μέσα από την ταξική αφύπνιση και αγωνιστικότητα σημαντικού μέρους της βραζιλιάνικης νεολαίας και του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, αμφισβητώντας με το πιο δραματικό τρόπο τη σπάταλη δις. δολαρίων για το φετινό μουντιάλ και τους επερχόμενους Ολυμπιακούς αγώνες στη χώρα τους.
Οι κοινωνικές πολιτικές της χώρας, έχουν βαλτώσει κυριολεκτικά, αφού η 5η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη το 2014, δεν έφτασε ως το τέλος για να χτυπηθεί η ρίζα των μεγάλων ταξικών αντιθέσεων.
Σε λίγες ώρες ξεκινά το Μουντιάλ, όπου κάθε τέσσερα χρόνια ο μοναδικός και πραγματικός νικητής είναι η πανίσχυρη ΦΙΦΑ. Πριν λίγες εβδομάδες ολοκληρωθήκαν οι χειμερινή Ολυμπιακοί αγώνες στο Σότσι, στην Νότια Ρωσία, οι πιο ακριβοί αγώνες στην ιστορία των χειμερινών Ολυμπιάδων, γεγονός που έκανε την Διεθνή Ολυμπιακή επιτροπή ιδιαίτερα ευτυχή.
Οι δυο πιο σημαντικές παγκόσμιες αθλητικές «γιορτές» έχουν μετατραπεί εδώ και αρκετά χρόνια σε «χρυσοφόρα ορυχεία» για μια σειρά πολιτικών, οργανωτικών οντοτήτων και διαφημιστικών εταιριών.
Αν λάβουμε υπόψη το τεράστιο κόστος που ΦΙΦΑ και ΔΟΕ, απαιτούν, κάθε φορά από τις   διοργανώτριες χώρες που μπορούν να οικειοποιηθούν την εξέλιξη των αθλητικών κέντρων και των υποδομών ως μοναδικό κέρδος τους. Η περίπτωση της Ελλάδας αποκτά παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού τα πανάκριβα αθλητικά κέντρα και υποδομές περνούν ως δώρα σε ιδιώτες μετά από πολύχρονη σκόπιμη απαξίωση!.
Το σημαντικό στην περίπτωση της Βραζιλίας είναι ότι μέσα σε δυο χρόνια διοργανώνει παγκόσμιο κύπελλο ποδόσφαιρου και Ολυμπιακοί αγώνες!
Οι δύο πανίσχυροι φορείς, ΦΙΦΑ και ΔΟΕ που δεν δέχονται ουσιαστικό οικονομικό και πολιτικό έλεγχο (πεδίο δόξης λαμπρό για τον ΟΗΕ) προσφέρουν πακέτα με τους δικούς τους κανόνες, ως μια πολυεθνική εταιρεία, στο ύφος ενός franchise, με κόστος και με ένα ορισμένο αρχικό κέρδος. Σε απάντηση, οι πολιτικοί και οικονομικοί παίκτες της κάθε χώρας, εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να επενδύσουν στην εικόνα και δημοτικότητα της χώρας τους και των ιδίων, ώστε να προσελκύσουν πελατειακές δομές στο κάθε πολιτικό και κοινωνικό σύστημα (έχουμε παροιμία εμπειρία από του Ολυμπιακούς Aγώνες της Αθήνας, που μόλις τώρα αποκτούν αρνητικά πολιτικά και οικονομικά συμπέρασμα στη ευρύτερη λαϊκή συνείδηση) , ακόμα κι αν αυτό σημαίνει αλλοίωση του πραγματικού κόστους για την διοργάνωση των δυο πιο δημοφιλών αθλητικών εκδηλώσεων σε παγκόσμια κλίμακα.
Όσον αφορά το Παγκόσμιο Κύπελλο η ΦΙΦΑ ξέρει πολύ καλά πώς είναι η επιχείρηση, δεδομένου ότι το 95% των κερδών που προκύπτουν από το μάρκετινγκ το εισπράττει η ίδια ενώ   για την χώρα υποδοχής μένει 5%, η υποδομή και το όποιο σχεδιαζόμενο αναπτυξιακό σχέδιο των αθλητικών εγκαταστάσεων.   Η πιο πρόσφατη περίπτωση που ήταν στην Νότια Αφρική το 2010, όπου το FIFA πήρε στα ταμεία της κάποια 3,45 δισ. δολάρια μόνο την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων. Αλλά η χώρα υποδοχής, οι Νοτιοαφρικανοί, έκλεισαν «ταμείο» με ένα χρέος ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού οι δαπάνες για τις υποδομές ήταν δυσβάστακτες.
Όσοι λατρεύουμε το ποδόσφαιρο, δεν χρειάζεται να αγνοούμε το τι κρύβεται πίσω από την κουρτίνα. Έξαλλου τα εκατομμύρια παιδιά που είναι βυθισμένα στη φτώχεια στον λεγόμενο τρίτο κόσμο, είτε στις φανέλες του Ρίο, είτε στα μπάριος των περίχωρων του Μπουένος Άιρες, είτε στην Υπό-Σαχάρια Αφρική, θα βρουν την ευκαιρία να ονειρευτούν ότι θα γίνουν και αυτοί κάποτε μάγοι της μπάλας. Αρκεί να μην ξεχνούν τη ταξική τους καταγωγή. Λαμπρό παράδειγμα ο φοβερός επιθετικός της Εθνικής Αργεντινής Άνχελ Ντι Μαρία, που δεν άφησε την ευκαιρία να παραβρεθεί, αλληλέγγυος με την ανοικοδόμηση ορισμένων σπιτιών, στις φαβέλες του Μπελο Οριζόντε, δηλώνοντας ότι οι φτωχοί και οι ταπεινοί έχουν πάντα δίκιο, στους κοινωνικούς αγώνες, αφού ο ίδιος είναι παιδί των μπάριος του Μπουένος Άιρες.


* Ο Κώστας Ήσυχος είναι μέλος της Π.Γ. του ΣYΡΙΖΑ, υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα. 


#iskra.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.