.

Ρένα Δούρου: Σχεδιασμός και πρόληψη για αποτελεσματική πυροπροστασία ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Ρένα Δούρου: Σχεδιασμός και πρόληψη για αποτελεσματική πυροπροστασία


Σε ευρεία σύσκεψη για συνολική ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα πυροπροστασίας του Πεντελικού Όρους κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, μετείχε σήμερα η εκλεγμένη Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο εκλεγμένος αντιπεριφερειάρχης Βόρειου τομέα, Γιώργος Καραμέρος, στο Δημαρχείο Πεντέλης.
  
 

Στη σύσκεψη, υπό την προεδρία του δημάρχου Πεντέλης, Δ. Στεργίου - Καψάλη, μετείχαν δήμαρχοι των όμορων δήμων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού σώματος και εθελοντές δασοπυροσβέστες.


Η Ρένα Δούρου τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η πυροπροστασία πρέπει πρωτίστως να στηρίζεται στην πρόληψη και δευτερευόντως στην καταστολή, για αυτό και οφείλει να δίνει έμφαση τόσο στον κεντρικό όσο και στον περιφερειακό σχεδιασμό, μειώνοντας έτσι όσο το δυνατόν περισσότερο τις πιθανότητες ανάφλεξης». «Αυτό σημαίνει ορθολογική διαχείριση, επαρκή φύλαξη, αλλά και αυστηρό νομικό πλαίσιο προστασίας των δασικού χαρακτήρα εδαφών». «Η κεντρική εξουσία διαχρονικά αλλά και η σημερινή κυβέρνηση ειδικά, έχουν σοβαρές ευθύνες για τις θεσμικές ελλείψεις και τον ελλειμματικό σχεδιασμό και πόρρω απέχουν από το να επιτελούν ένα έργο που να ανταποκρίνεται στις ευσυνείδητες προσπάθειες του πυροσβεστικού σώματος, των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας των δήμων, συνδέσμων όπως ο ΣΠΑΠ καθώς και των εθελοντικών οργανώσεων». «Το γεγονός ότι στην Αττική, που περιβάλλεται από σπουδαίας σημασίας ορεινούς όγκους, δεν έχει γίνει τίποτε για την Πάρνηθα ενώ έχουν αναρτηθεί μόνο 6 δασικοί χάρτες, με εκείνους της Πεντέλης, της Νέας Πεντέλης και του Μαραθώνα, να είναι κυρωμένοι κατά το μέρος που δεν είχαν ενστάσεις, δεν δημιουργεί ιδιαίτερη αισιοδοξία». «Σήμερα, συνέχισε η Ρένα Δούρου, χρειαζόμαστε στελέχωση και ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών, των Διευθύνσεων δασών, προκειμένου να συνταχθούν και να αναρτηθούν οι Δασικοί χάρτες για όλα τα δάση της Αττικής, ορθή δασική διαχείριση που θα αποτρέπει τη συσσώρευση βιομάζας στα δάση, η οποία μπορεί να αποδώσει οφέλη στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες. Καθώς και ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η οποία από το 1997 έχει αναλάβει την δασοπυρόσβεση».

Τέλος, η εκλεγμένη περιφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη χθεσινή εσπευσμένη ψήφιση από το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής του νομοσχεδίου για την χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση. «Η κυβέρνηση με το πρόσχημα της μνημονιακής υποχρέωσης και στο όνομα μιας στρεβλής αντίληψης για την ανάπτυξη, απορρυθμίζει τις όποιες δικλείδες προστασίας του κοινωνικού ιστού και του περιβάλλοντος, δίνονται ακόμη περισσότερες αρμοδιότητες στην κεντρική διοίκηση σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη από τη γη, ανεξέλεγκτων ιδιωτικών συμφερόντων».

Κατόπιν η Ρένα Δούρου επισκέφθηκε τα γραφεία του ΣΠΑΠ, το Κέντρο επιχειρήσεων του Δήμου Πεντέλης καθώς και πυροφυλάκιο της Πεντέλης. 



#left.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.