.

Είναι απαγορευτικό να εφαρμόζονται μνημονιακές μεταθέσεις «εξαθλίωσης του Προσωπικού», στο Πυροσβεστικό Σώμα. ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Είναι απαγορευτικό να εφαρμόζονται μνημονιακές μεταθέσεις «εξαθλίωσης του Προσωπικού», στο Πυροσβεστικό Σώμα.



Οι μνημονιακές πολιτικές πού εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο με προεξέχουσα μορφή αυτή του κυρίου Στουρνάρα, δημιούργησαν ανεπανόρθωτες πληγές στην κοινωνία και στους πολίτες, πού άλλους τους φτωχοποίησαν, άλλους εξαθλίωσαν και άλλους τους οδήγησαν στις αυτοκτονίες. Άλλωστε δυστυχώς βρισκόμαστε στην αρχή της κρίσης παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες του Πρωθυπουργού ότι τελείωσε…… τελείωσαν τα μνημόνια και οι Τρόικες, πού σύμφωνα με αναλυτές η κρίση στην Πατρίδα μας θα έχει μακρύ ορίζοντα και τα επώδυνα αποτελέσματά της σε μέγεθος , δεν θα έχουν καμία σχέση με το σήμερα.

Με άλλα λόγια η ηθική και οικονομική κρίση για εμάς και τις οικογένειές μας βαθαίνει χωρίς όριο.

Παρόμοιες μνημονιακές πολιτικές εφαρμόζονται και στο Πυροσβεστικό Σώμα με τις μεταθέσεις των στελεχών του, μέσω ενός θεσμικού πλαισίου πού απευθύνεται σε μια παρελθούσα εποχή πού δεν είχε τα χαρακτηριστικά της κρίσης του σήμερα.

Οι Πυροσβέστες και οι οικογένειές τους, δεν μπορούν πια να επιβιώσουν μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους. Έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Ένα μεγάλο μέρος των Πυροσβεστών κινείται στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Η ηγεσία του Π.Σ., για μία ακόμη φορά απέδειξε ότι αγνοεί το ανωτέρω γεγονός, λες και ότι οι συνάδελφοι πού την απαρτίζουν, δεν είναι μέρος της κοινωνίας που έχει πρόβλημα.

Μεταθέσεις στελεχών από Λαμία προς Ζάκυνθο, από Αττική προς Σάμο, από Λάρισα προς Λευκάδα και σε πλήθος άλλων περιπτώσεων με μικρότερες αποστάσεις, απέδειξαν έλλειμμα Στρατηγικής και ευθιξίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των συναδέλφων λόγω της κρίσης.

Από την αρχή της κρίσης μέχρι και σήμερα, οι ηγεσίες του Π.Σ δεν προσέγγισαν καν το πρόβλημα της κατανομής των θέσεων των Αξιωματικών σε όλη την περιφέρεια της Χώρας. Οι όποιες θέσεις που δημιούργησαν ή άλλαξαν, είχαν κριτήριο ρουσφετολογικό, με πλείστες από αυτές να επιβάλλονται από την Πολιτική ηγεσία για την προστασία ‘’ημετέρων’’, πού τους έχει ευλογήσει ως διαχειριστές των πολιτικών της, με μόνο κριτήριο, το πόσο υποταχτικοί θα είναι στα αφεντικά τους.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων, αποτελούν τα δημόσια ‘’ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ’’ στον εκάστοτε Πρωθυπουργό και τη Κυβέρνησή του, μερικών αξιότιμων ηγετών μας, με την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Εδώ πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας, ότι ο ηγέτης στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις, υπηρετεί με αξίες και αρχές, εξασφαλίζοντας με την Στρατηγική του και με την βοήθεια όλων των συναδέλφων, ανεξαρτήτως βαθμού, την προστασία και η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας του πολίτη.

Γι αυτό και η επιλογή του ηγέτη, θα πρέπει να γίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια και από σύμφωνη γνώμη της διακομματικής επιτροπής της Βουλής.

Ο αρχηγός δεν εκπροσωπεί μιας οποιασδήποτε Κυβερνητική πλειοψηφία ή και μειοψηφία, άλλα ηγέτης ενός φορέα πού υπηρετεί όλους τους πολίτες της χώρας, και θα πρέπει να είναι κοινά αποδεκτός από όλους.

Όσο για τις μεταθέσεις που αποφασίστηκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα πριν λίγες ημέρες, ανέδειξαν ουσιαστικά προβλήματα.

Η έλλειψη αξιοκρατίας στην πλήρωση κενών θέσεων που είχε ως αποτέλεσμα την άδικη μετάθεση των υπεράριθμων συναδέλφων, χωρίς εμφανή αξιοκρατικά κριτήρια και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο γενικός πίνακας μορίων της συγκεκριμένης κατηγορίας συναδέλφων, ώστε να υπάρχει δίκαιη σειρά μεταθετότητας.

Τα αναχρονιστικά τηρούμενα στοιχεία και οι ελλείψεις του υφιστάμενου κανονισμού μεταθέσεων, βοήθησε την περπατημένη πρακτική του ρουσφετιού πού ξεκινούσε από την Βάση και αγκάλιασε την Πολιτική, την Φυσική Ηγεσία και κάποιους από τους Συνδικαλιστές, με κάποιους από τους τελευταίους να το θεωρούν ως ΔΥΝΑΜΗ για το μελλοντικές τους φιλοδοξίες.

Στην νέα εποχή των ανατροπών οι συνδικαλιστές θα πρέπει να έχουν επαγγελματικές αξίες, ηθικές αρχές, τιμιότητα, σεβασμό προς την βάση πού τους εκλέγει και τον θεσμό πού υπηρετούν.

Η ΕΑΠΣ, είναι ένα θεσμικό όργανο και έχει να επιδείξει παραγωγικό έργο με προτάσεις, θέσεις, παρουσία και παρέμβαση όχι μόνο στις πολιτικές πού εφαρμόζονται στο Π.Σ. αλλά και σε αυτές που εφαρμόζονται σε όλη την κοινωνία.

Είναι επιτακτική ανάγκη, η ηγεσία του Π.Σ. να προχωρήσει στη δημιουργία νέου οργανογράμματος, προσαρμοσμένο στα νέα κοινωνικά και πυροσβεστικά δεδομένα με την δημιουργία ενός νέου κανονισμού μεταθέσεων κατόπιν ουσιαστικού διαλόγου με τους συνδικαλιστικούς φορείς.

Οι συνάδελφοι θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους, για το οργανόγραμμα και για τον νέο κανονισμό μεταθέσεων, στους περιφερειακούς εκπροσώπους τους και αυτοί με την σειρά τους, να τις διαβιβάζουν για συζήτηση στο Δ.Σ της ΕΑΠΣ προς διαμόρφωση θέσεων


Τάσος Μανιάτης

Γενικός Γραμματέας της ΕΑΠΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.