.

Αριθμοί οι κρατούμενοι στην Αμυγδαλέζα ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Αριθμοί οι κρατούμενοι στην Αμυγδαλέζα



Στην Αμυγδαλέζα δεν υπάρχουν πια ονόματα, υπάρχουν αριθμοί, τετραψήφιοι αριθμοί. Για παράδειγμα, πλησιάζεις τα συρματοπλέγματα που θυμίζουν κλουβιά και βλέπεις ανθρώπους με διαλυμμένες παντόφλες να πλησιάζουν και να φωνάζουν τετραψήφιους αριθμούς.

«Είναι ο αριθμός μου» εξηγεί σε κάποιον από την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ (με τους βουλευτές Β. Κατριβάνου, Κ. Ζαχαριά, Γ. Ζερδελή, Μ. Μπαρσέφσκι και δικηγόρους του Τμήματος Δικαιωμάτων) που βρέθηκε χθες μέσα στα συρματοπλέγματα της Αμυγδαλέζας. Με αυτόν τον αριθμό τον ξέρουν οι αστυνομικοί που τον φυλάνε και με αυτόν τον αριθμό θα τον αναζητήσουν γιατροί, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί που τους τελευταίους μήνες έχουν αναλάβει υπηρεσία στην Αμυγδαλέζα. Με αυτόν τον αριθμό ίσως καταφέρει να πάρει το δυσεύρετο σαπούνι/σαμπουάν ή τηλεκάρτα -προϊόν που ζητούν εναγωνίως- για να μπορέσει να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο.
Αυτή τη στιγμή στην Αμυγδαλέζα βρίσκονται 1.662 κρατούμενοι μετανάστες, εκ των οποίων οι 625 έχουν κάνει αίτημα ασύλου και 137 βρίσκονται εκεί περισσότερο από 18 μήνες, όταν σε όλη την Αττική οι κρατούμενοι μετανάστες άνω του 18μηνου είναι 157 σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε το κλιμάκιο από τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής Φραγκίσκο Ιωάννη. Mέρα με την ημέρα, η λίστα όμως όσων συμπληρώνουν το 18μηνο μεγαλώνει, όπως και η απελπισία των κρατουμένων που συνειδητοποιούν τι σημαίνει η επ” αόριστον κράτηση σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Πρέπει να θυμίσουμε ότι οι μετανάστες κρατούνται εκεί γιατί δεν είχαν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα. Ωστόσο αυτή τη φορά στην Αμυγδαλέζα, το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε εκτός από ανήλικους κρατουμένους -σύμφωνα με τους ίδιους αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις, η εικόνα επιβεβαίωνε την μαρτυρία- και Σύρους κρατούμενους καθώς και κρατουμένους που, ενώ είχαν εκτίσει την ποινή τους σε φυλακή, στη συνέχεια είχαν μεταφερθεί στην Αμυγδαλέζα για απέλαση.
Από τους κρατουμένους μάλιστα δεν λείπουν και θύματα βασανιστηρίων που βιώνουν μετατραυματικό στρες σε συνθήκες κράτησης, σύμφωνα με τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ ανάμεσα στους κρατουμένους οι βουλευτές και οι δικηγόροι αντίκρισαν κρατούμενο με τραύμα στη γλώσσα που δεν είχε επουλωθεί και τον βασάνιζε. Πώς είχε τραυματιστεί; Οι Ταλιμπάν είχαν πάει να του κόψουν την γλώσσα!
Η κατάσταση που αντίκρυσε το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μάλλον χειρότερη από τις προηγούμενες επισκέψεις του, όπως μας τονίζουν, με το σαπούνι άφαντο, ένα συνεργείο καθαριότητας που δεν επαρκεί να καθαρίσει τα λυόμενα, το φαγητό πραγματικά λιγοστό και τη χορήγηση φαρμάκων, εάν δεν πρόκειται για απλά αναλγητικά, εξαιρετικά προβληματική, καθώς και κρατουμένους με βασανιστικά οδοντιατρικά προβλήματα.
Όπως εξήγησαν στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, τα φάρμακα δίνονται από δωρεές είτε κατόπιν σχετικών αιτημάτων στο ΕΚΕΠΥ, που τα προμηθεύεται μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, διαδικασία όμως που είναι χρονοβόρα. Η συνέχιση της θεραπείας μετά από νοσηλεία του κρατουμένου είναι και αυτή προβληματική, όπως πληροφορήθηκε το κλιμάκιο, καθώς, μετά τη διάγνωση από τον γιατρό, η φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να πάρει ο ασθενής δίνεται στον αστυνομικό που τον συνοδεύει και ο αστυνομικός είναι αυτός που θα τον καλεί ανά διαστήματα και θα χορηγεί το φάρμακο. Τους τελευταίους μήνες, την ιατροφαρμοκευτική περίθαλψη έχει αναλάβει το ΕΚΕΠΥ, μετά την αποχώρηση των ΜΚΟ. Στο ιατρείο απασχολούνται 5 γιατροί και 10 νοσηλευτές-τριες, που εναλλάσσονται σύμφωνα με το πρόγραμμα, καθώς καλύπτουν και άλλους χώρους κράτησης. Χθες, στη βάρδια ήταν ένας χειρουργός και ένας γυναικολόγος. Στο Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη, που καλύπτεται με το ίδιο πρόγραμμα, έχει γυναίκες που τον χρειάζονται, διευκρίνισε.


#avgi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.