.

Τραγωδία δίχως τέλος: Ξεκίνησε χερσαία εισβολή στη Γάζα ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Τραγωδία δίχως τέλος: Ξεκίνησε χερσαία εισβολή στη Γάζα


Μετά από εντολή του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας - Βαρύ ισραηλινό πυροβολικό σφυροκοπεί ολόκληρη την περιοχή - "Θα πληρώσετε ακριβό τίμημα", η απάντηση της Χαμάς

  



Σύμφωνα με την Haaretz, χτυπήθηκε νοσοκομείο αποκατάστασης στην Al Wafa, με άγνωστο αριθμό ανθρώπων να έχει τραυματιστεί. Νωρίτερα σήμερα και προτού ξεκινήσει η επίθεση, το Αljazeera μετέδιδε ότι ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει την εκκένωση του νοσοκομείου, με τον υπεύθυνο να αρνείται αφού πολλοί από τους 17 ασθενείς ήταν είτε με αναπνευστήρες ή ανίκανοι να κινηθούν.

11.30 μ.μ._____________________________________________________________

"Η χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας είναι ένα δραστικό, επικίνδυνο βήμα, και οι δυνάμεις κατοχής θα πληρώσουν ακριβά το τίμημα", αναφέρεται σε επίσημη δήλωση της Χαμάς.

11.20 μ.μ._____________________________________________________________

Νετανιάχου: "Το Ισραήλ είναι αναγκασμένο να υπερασπιστεί τους πολίτες του"

Η χερσαία επιχείρηση γίνεται για να πληγούν τα "υπόγεια τρομοκρατικά τούνελ που έχουν κατασκευαστεί στη Γάζα και οδηγούν στο ισραηλινό έδαφος", υποστήριξε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

11.10 μ.μ._____________________________________________________________

Τα ξενοδοχεία στη Γάζα που φιλοξενούν δυτικούς δημοσιογράφους εκκενώνονται.

11.05 μ.μ._____________________________________________________________

Ναυτικό, πυροβολικό και αεροσκαφή βομβαρδίζουν παντού στη Γάζα.





10.50 μ.μ._____________________________________________________________

Με ένα tweet ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την χερσαία εισβολή στη Γάζα.



Όπως αναφέρει σε άλλο tweet, ο νέος "στόχος" είναι η εξουδετέρωση των τούνελ της Χαμάς, που της επιτρέπουν να πραγματοποιεί επιθέσεις σστο Ισραηλ. "Χρειάζονται ακριβείς επιχειρήσεις", καταλήγει.



10.35 μ.μ._____________________________________________________________

Σημαντική κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων στη λωρίδα της Γάζας, περιγράφει η Haaretz. Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι βαρύ ισραηλινό πυροβολικό σφυροκοπεί ολόκληρη την έκταση της Λωρίδας της Γάζας. Κάτοικος της περιοχής ανέφερε στην ισραηλινή εφημερίδα ότι "χτυπάνε από κάθε κατεύθυνση, τα πάντα εδώ τρέμουν".

7.40 μ.μ._____________________________________________________________

Άλλα τρία παιδιά έπεσαν νεκρά έπειτα από την λήξη της κατάπαυση του πυρός στην Γάζα, ηλικίας 7, 8 και 10 ετών. Ακόμα πέντε άτομα τρυματίστηκαν. Ο αριθμός των νεκρών, που πλέον ανέρχονται στους 235, υπογραμμίζει την κτηνωδία.

5.00 μ.μ._____________________________________________________________

Δεν υπάρχει καμία συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για μακροπρόθεσμη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και για 10η μέρα συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή.
Μιλώντας στο BBC, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν διέψευσε προγενέστερες δηλώσεις μη κατονομασμένου ισραηλινού αξιωματούχου, ο οποίος είχε δηλώσει στο βρετανικό μέσο πως οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε συμφωνία.
Και από την πλευρά της Χαμάς, οι πληροφορίες περί συμφωνίας, διαψεύστηκαν.
«Η είδηση περί εκεχειρίας είναι ανακριβής, υπάρχουν προσπάθειες που συνεχίζονται αλλά καμία συμφωνία έως τώρα», σημείωσε ο αξιωματούχος της παλαιστινιακής οργάνωσης στο Γαλλικό Πρακτορείο. (efsyn.gr)

4.20 μ.μ._____________________________________________________________

Έληξε πριν λίγο η 5ωρη κατάπαυση του πυρός, ενώ διαψεύδεται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές η ύπαρξη συμφωνίας - μέσω Αιγύπτου - για εκεχειρία από το πρωί της Παρασκευής, όπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα (δείτε και στις 2.30 μ.μ.).



Συγγενείς της οικογένειας Sheikh El-Eid, το σπίτι της οποίας γκρεμίστηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό, σκοτώντοντας 3 μέλη της.



Τη φωτό αυτή δημοσίευσε πριν λίγο στο λογαριασμό του στο Twitter o Μohammed Omer, βραβευμένος παλαιστίνιος δημοσιογράφος από τη Γάζα. Είναι μικρά «βέλη» (flechettes) που ρίχτηκαν από ισραηλινά τανκ στην περιοχή της Χαν Γιούνις στη Γάζα σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τον ίδιο. Προορίζονται να μεγιστοποιούν την απώλεια μετά την έκρηξη του βλήματος...

3.10 μ.μ._____________________________________________________________

Άλλαξε η διατύπωση στο Αλ Τζαζίρα σχετικά με την προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός. Οπως αναφέρεται πλέον, «Ενας ισραηλινός αξιωματούχος αποδέχτηκε την αιγυπτιακή πρόταση για μια περιεκτική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ξεκινώντας από την Παρασκευή, αλλά η ηγεσία του Ισραήλ δεν έχει εγκρίνει ακόμα τη συμφωνία, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερ».

2.30 μ.μ._______________________________________________________________
Ρόιτερ: Ισραηλινός αξιωματούχος λέει ότι συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός - θα ξεκινήσει από το πρωί της Παρασκευής

Το διεθνές πρακτορείο Ρόιτερ αναφέρει, επικαλούμενο ισραηλινό αξιωματούχο, ότι το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ συμφώνησε σε εκεχειρία, μετά από συζητήσεις που έκαναν ισραηλινοί αξιωματούχοι στην Αίγυπτο. «Υπάρχει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός ξεκινώντας από αύριο. Πιστεύω πως θα ξεκινήσει από τις 6 το πρωί της Παρασκευής 18/7», είπρε ισραηλινός αξιωματούχος στο Ρόιτερ.

Δεν υπάρχει ακόμα κάποια αντίδραση από την πλευρά της Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς είχε αρνηθεί να συμφωνήσει σε πρόταση κατάπαυσης του πυρός νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, επειδή δεν της είχε ζητηθεί η δική της άποψη σχετικά με τους όρους. (πηγή: Αλ Τζαζίρα - σχετικό ρεπορτάζ με παρόμοιο περιεχόμενο και στην Jerusalem Post)

To σχετικό πρωτοσέλιδο στη σελίδα του BBC:



Και μια φωτογραφία από την UNRWA, την υπηρεσία για τους πρόσφυγες του ΟΗΕ - δώστε προσοχή στη λεζάντα:



Παρέχουμε τροφή, νερό και καταφύγιο σε όλους τους 22.000 ανθρώπους που αναζητούν στέγη στα καταφύγιά μας στη Γάζα - UNRWA

1.15 μ.μ.________________________________________________________________

Το Ισραήλ αναφέρει τη ρίψη δύο ρουκετών από την παλαιστινιακή πλευρά, παρά την 5ωρη κατάπαυση του πυρός.

Ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίζεται πως η πρόταση της Αιγύπτου για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς «κερδίζει έδαφος» (πηγή: Αλ Τζαζίρα)

1.10 μ.μ._________________________________________________________________

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως «εξουδετέρωσε» (σκότωσε) παλαιστίνιους μαχητές που επιχείρησαν να μπουν στο Ισραήλ - είναι η είδηση που αναφέρεται και νωρίτερα (10.30 π.μ.). Ο Ισραηλινός στρατός δημοσιοποίησε και βίντεο, καθώς και εικόνες από τα όπλα που ισχυρίζεται πως άφησσαν πίσω τους οι παλαιστίνιοι μαχητές:



Στην κατάσταση στη Γάζα, αναφέρεται αυτή την ώρα και το ραδιόφωνο του ΒΒC, όπου σημειώνεται πως «οι ισραηλινοί ακόμα πιστεύουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης τους» παρά το συγκλονιστικό περιστατικό με τη δολοφονία των τεσσάρων παιδιών στην παραλία της Γάζας.

Το ρεπορτάζ για την εν ψυχρώ δολοφονία των 4 παιδιών παρακάτω (με ένδειξη 10.00 π.μ.)



Η στιγμή της δολοφονίας των παιδιών όπως καταγράφηκε από τις κάμερες των διεθνών δημοσιογράφων που διαμένουν σε ξενοδοχείο κοντά στην παραλία της Γάζας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα και στον Βόλο: Καταδίκη της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα: συγκέντρωση διαμαρτυρίας, Πέμπτη 17/7, 7.00μμ, πλ. Αγ. Νικολάου‏

12.40 μ.μ.__________________________________________________________________

To σχόλιο του αμερικανού κωμικού Jon Stewart: «Τι να κάνουν οι κάτοικοι της Γάζας; Να εκκενώσουν την περιοχή προς τα πού; Εχετε δει ποτέ γαμώτο τη Γάζα στο χάρτη; Το Ισραήλ μπλόκαρε τα σύνορα, η Αίγυπτος μπλόκαρε τα δικά της σύνορα, τι να κάνουν; Να κολυμπήσουν;»



Και η δουλειά ενός ανώνυμου παλαιστίνιου καλλιτέχνη, που ζωγραφίζει πάνω στις εικόνες της καταστροφής:



και:



(πηγή: BrainwashUpdate)

12.25 μ.μ.___________________________________________________________________

Η Χιλή διακόπτει τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για εμπορική συμφωνία - ας θυμίσουμε, με ένα δημοσίευμα από τον Οκτώβρη του 2013, πως τα ισραηλινά αεροσκάφη προετοιμάζονταν για τις δολοφονικές επιχειρήσεις τους με ασκήσεις πάνω από την Ελλάδα: Πρόθυμος σύμμαχος του Ισραήλ η Ελλάδα: κοινή αεροπορική άσκηση και επίσκεψη Σαμαρά τη Δευτέρα

12 μ.μ._______________________________________________________________________

Η πλήρης ανταπόκριση του Πάνου Χαρίτου από τη Λωρίδα: Γάζα: Το τελευταίο παιχνίδι...



Η φωτογραφία που συνοδεύει το ρεπορτάζ του Π. Χαρίτου. Ενα παιδί νεκρό, και κάμποσα άλλα να κοιτούν από τα κάγκελα τον φίλο τους...

Και η διεθνής υποκρισία: Στη γραμμή των ίσων αποστάσεων ΕΕ και ΗΠΑ: «Να τερματίσουν τις εχθροπραξίες» καλούν το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους



11.10 π.μ._______________________________________________________________________

Στη φωτογραφία, φίλοι των 4 παιδιών που δολοφονήθηκαν χθες στην παραλία της Γάζας:



Πηγή: We are all Khaled Said (σελίδα στο Facebook)

Σϋμφωνα μετο Αλ Τζαζίρα, ισραηλινή υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία βρίσκεται στο Κάιρο για διαβουλεύσεις σχετικά με την επίθεση στη Γάζα.

10.30 π.μ._______________________________________________________________________

Όπως μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα, λίγο νωρίτερα σήμερα η ισραηλινή αεροπορία απέτρεψε διείσδυση παλαιστίνιων μαχητών μέσω τούνελ από τη Γάζα προς το κιμπούτς Σουφά.

Ο ισραηλινός στρατός εντόπισε ομάδα 15 παλαιστινίων που επιχειρούσε να περάσει σε ισραηλινό έδαφος. Χτύπησε με αεροπορικό βομβαρδισμό το τούνελ, σκοτώνοντας 8 από τους μαχητές ενώ 7 κατάφεραν να διαφύγουν. Από τις 10 σήμερα το πρωί έχει τεθεί σε ισχύ πεντάωρη κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουν οι κάτοικοι της Γάζας να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα (δείτε και παρακάτω)

->Επίσης: Ευρωομάδα της Αριστεράς: Να μπει ένα τέλος στον αποκλεισμό της Γάζας



-> Η μαρτυρία του αμερικανού φωτορεπόρτ Tyler Hicks των New York Times (η φωτογραφία επάνω, δική του) για τη δολοφονία των 4 παιδιών στην παραλία της Γάζας: Through Lens, 4 Boys Dead by Gaza Shore

10.00 π.μ.________________________________________________________________________

Δολοφονία τεσσάρων παιδιών

Ο Μοχάμεντ, o Zακαρία, ο Ισμαήλ, ο Άχεντ: αυτά είναι τα ονόματα των 4 παιδιών που σκοτώθηκαν χθες στην παραλία της Γάζας, χτυπημένα από ισραηλινή οβίδα. Τα παιδιά, ηλικίας 7 έως 11 χρονών, έπαιζαν κοντά στη θάλασσα, όταν μια πρώτη οβίδα από ισραηλινό πλοίο χτύπησε παρακείμενο κτίσμα. Αρχισαν να τρέχουν, και μια δεύτερη οβίδα έσκασε ακριβώς πίσω τους, σκοτώνοντας και τα 4 παιδιά. Την άγρια δολοφονία παρακολουθούσαν εμβρόντητοι δημοσιογράφοι από διεθνή μέσα, ανάμεσά τους και ο Πάνος Χαρίτος, από το ξενοδοχείο εκεί κοντά στο οποίο διαμένουν. Το βίντεο (εδώ από το γαλλικό TF1) δείχνει όσα συνέβησαν:



Η μαρτυρία του Πάνου Χαρίτου από τη σημερινή Αυγή:

«Στη Γάζα δεν έχει σημασία τι έκανες, πού πήγες, τι έμαθες και τι έχεις κατά νου να γράψεις. Στο τέλος η ίδια η Γάζα είναι εκείνη που θα σου υποδείξει το θέμα.

Έτσι λοιπόν χθες, μετά από τρίωρη πρωινή περιπλάνηση στη γειτονιά της Ζεϊτούν κι άλλη μια απογευματινή στην πόλη της Γάζας, επέστρεψα στο ξενοδοχείο. Κοντοστάθηκα για λίγο στην τραπεζαρία συζητώντας με τους υπόλοιπους συναδέλφους κι ανέβηκα στο δωμάτιο που βρίσκεται στο δεύτερο όροφο του Beach Hotel μπροστά από την παραλία. Ενστικτωδώς η πρώτη μου κίνηση μπαίνοντας ήταν, όπως πάντα, να ανοίξω το παράθυρο ώστε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών το ωστικό κύμα να μην εκτονώνεται επάνω στα τζάμια με κίνδυνο να σπάσουν.

Έκατσα στο τραπέζι, άνοιξα το κομπιούτερ, κοίταξα την ώρα στο επάνω μέρος της οθόνης και ήταν ακριβώς 16:16 όταν ακούστηκε ο ήχος από την έκρηξη ενός βλήματος προερχόμενου από πολεμικό πλοίο του Ισραήλ. Το ωστικό κύμα ανέκοψε τη φορά του ανέμου για ελάχιστο χρόνο. Η έκρηξη ήταν υπερβολικά κοντά. Το δωμάτιο σείστηκε. Έτρεξα στο παράθυρο και είδα καπνό να αναδίδεται από ένα κιόσκι στον λιμενοβραχίονα, περίπου 100 μέτρα μακριά μας.

Τέσσερις σιλουέτες ξεπρόβαλαν πηδώντας τα βράχια που χωρίζουν το λιμάνι από την αμμουδιά. Τέσσερα παιδιά έτρεχαν μακριά από σημείο της έκρηξης με κατεύθυνση προς το ξενοδοχείο μας. Κοίταξα τα παράθυρα των γύρω δωματίων κι όλοι οι συνάδελφοι έστεκαν κι αυτοί, προσπαθώντας να κατανοήσουν την εικόνα...»



Πρωτοσέλιδο για τη δολοφονία των 4 παιδιών: «Τέσσερα παιδιά τρέχουν να σωθούν. Και τότε έπεσε η δεύτερη οβίδα»
5ωρη κατάπαυση του πυρός το πρωί της Πέμπτης

Από τις 10 το πρωί σήμερα, Πέμπτη, τέθηκε σε ισχύ 5ωρη «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» ώστε, όπως σημειώνει ο Guardian, «να μπορέσουν να εφοδιαστούν ξανά με τροφή, νερό και άλλα απαραίτητα οι παλαιστίνιοι κάτοικοι της Γάζας που έχουν παγιδευτεί μέσα στα σπίτια τους, εξαιτίας των βομβαρδισμών, επί μέρες. Ο απολογισμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 216, συμπεροιλαμβανομένων των 4 παιδιών που σκοτώθηκαν στην παραλία την Τετάρτη».



Το βίντεο για τη δολοφονία των 4 παιδιών, από το Αλ Τζαζίρα

«Τραγικό αποτέλεσμα» οι «αναφερόμενες «απώλειες πολιτών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός, διαβεβαιώνοντας πως «θα γίνει έρευνα».

Η μαρτυρία του δημοσιογράφου της Guardian, Peter Beaumont, που παρακολούθησε κι εκείνος το τραγικό περιστατικό: Witness to a shelling: first-hand account of deadly strike on Gaza port 


#left.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.