Τα περιθώρια που του δίνει η κοινοβουλευτική διαδικασία εξαντλεί ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο που επιτρέπει τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας. Χθες κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας, ενώ η εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, επί των άρθρων και επί του συνόλου του νομοσχεδίου
.
Ν. Βούτσης: Ιδεολογικό προαπαιτούμενο για το κοινό της Χρυσής Αυγής

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου κατέθεσε σωρεία αλλαγών και αναγκάστηκε να αποδεχθεί το αίτημα της αντιπολίτευσης η συζήτηση να μην ολοκληρωθεί χθες, αλλά τη Δευτέρα. Την ίδια ώρα, η Ν.Δ. επιχειρεί να υποβαθμίσει τη συζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο μόνος βουλευτής που μίλησε (πλην του εισηγητή Βασίλη Υψηλάντη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Τάσου Νεράντζη) ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος...

Ωστόσο το νομοσχέδιο για τις φυλακές έχει σκληρό ιδεολογικό πρόσημο, που δεν άλλαξε με τις αλλαγές που έκανε ο Χ. Αθανασίου. "Αυτό το νομοθέτημα, σε αντίθεση με τα άλλα που είναι προαπαιτούμενα για τις αντικοινωνικές δεσμεύσεις που έχετε πάρει έναντι των δανειστών, είναι προαπαιτούμενο ιδεολογικό και πολιτικό από την πλευρά της παράταξης της Ν.Δ. με συνεπικουρία του ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε να υπάρξει μια ικανοποίηση σε συντηρητικό και αντιδραστικό ακροατήριο", τόνισε ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε: "Δηλαδή για μια ακόμη φορά, καθώς είστε αδιόρθωτοι, δουλεύετε πάνω στην ατζέντα της Χρυσής Αυγής με προφανή στόχο να προσποριστείτε μέρος του ακροατηρίου της και τις ψήφους της ενόψει των εθνικών εκλογών".
 

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ένσταση αντισυνταγματικότητας

Αναπτύσσοντας την ένσταση αντισυνταγματικότητας η Ζ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι "με το νομοσχέδιο επιχειρείται η τρώση, το βαρύ πλήγμα, η άλωση στην πραγματικότητα του πυρήνα του κράτους δικαίου, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας, όπως αυτά συνταγματικά κατοχυρώνονται, και βέβαια, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της οικουμενικής δημοκρατικής αρχής, της διάκρισης των εξουσιών".
Η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι κατά παράβαση του άρθρου 72 του Συντάγματος έρχεται το νομοσχέδιο σε θερινό τμήμα, ενώ τόνισε ότι με τα άρθρα 1 παράγραφος 4, 3, 12 "εισάγεται δυσμενής διακριτική μεταχείριση κρατουμένων ή κατηγορουμένων με βάση το αδίκημα για το οποίο έχουν καταδικασθεί ή κατηγορούνται - και μάλιστα χωρίς διάκριση για το αν πρόκειται για υποδίκους ή καταδικασθέντες". Παραβιάζεται το άρθρο 4 του Συντάγματος, που καθιερώνει την ισότητα όλων ενώπιον του νόμου, και το άρθρο 26 του Συντάγματος, που καθιερώνει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, είπε η Ζ. Κωνσταντοοπουλου. Η ένσταση αντισυνταγματικότητας, που βρήκε απροετοίμαστους Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, απορρίφθηκε δι' εγέρσεως των βουλευτών.


#avgi.gr