.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙ ΤΥΧΟΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙ ΤΥΧΟΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ

Αθήνα, 29-7-2014


ΘΕΜΑ: “Περί τυχόν παραγραφής των αξιώσεων των ενστόλων μετά την υπ’ αριθ. 2194/2014 απόφαση του ΣτΕ.”

Οι Ενώσεις Αττικής με υπευθυνότητα παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την επίμαχη απόφαση του ΣτΕ που αφορά την αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων των ενστόλων, καθώς και την επιστροφή των αναδρομικών ποσών που προέκυψαν από τον αναίσχυντο ν.4093/2012. Παρά την τελεσίδικη και άμεσα εκτελεστή απόφαση για εμάς, διαπιστώνουμε μια κωλυσιεργία από μεριά της κυβέρνησης και μια διάθεση να μην απαντηθεί κρυστάλλινα, αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης με τη δικαστική απόφαση.

Όλο αυτό είχε σαν συνέπεια να δημιουργηθεί μια χαώδης κατάσταση και να γεννήσει απορίες στους συναδέλφους μας για τις περαιτέρω ενέργειές τους. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς η εφαρμογή της δικαστικής απόφασης του ΣτΕ θα ανακουφίσει το χειμαζόμενο ένστολο προσωπικό. Έχουμε όμως την υποχρέωση και την ευθύνη να μην αφήσουμε τα μέλη μας στην άγνοια γύρω από το τι πρέπει να κάνουν και να τους αφήσουμε βορά στα διάφορα «παπαγαλάκια» που εξυπηρετούν δικά τους συμφέροντα εκμεταλλευόμενοι το φόβο πιθανής παραγραφής. Έτσι υπεύθυνα λοιπόν σας παραθέτουμε την αλήθεια παρακάτω, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των αναδρομικών, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Με τις υπ’ αριθ. 2192-2196/2014 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, έγιναν δεκτές αιτήσεις ακυρώσεως κατά της υπ’ αριθ. 2/83408/0022/14.11.2012 αποφάσεως του Υπουργού Οικονομικών, με την οποία καθορίσθηκε ο χρόνος και ο τρόπος επιστροφής ποσών που προέκυψαν από την αναδρομική μείωση των αποδοχών των μισθοδοτούμενων βάσει ειδικών μισθολογίων, κατ’ εξουσιοδότηση της περιπτώσεως 37 της υποπαραγράφου Γ1 της παραγράφου Γ του ν. 4093/2012. Αυτό σημαίνει ότι η διάταξη του ν. 4093/2012 που προέβλεπε μείωση των μισθών και συντάξεων των ενστόλων, η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότησή του, καθώς και κάθε σχετική πράξη της Διοίκησης (π.χ. πράξεις αναπροσαρμογής συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους) είναι πλέον άκυρες.



Ερώτημα: Υφίσταται παραγραφή των απαιτήσεων εκάστου των δικαιούχων, εν ενεργεία ή συνταξιούχων;

Α) Η απαίτηση κάθε ενστόλου – εν ενεργεία ή συνταξιούχου – θεμελιώθηκε με τις 2192-2196/2014 αποφάσεις του ΣτΕ. Κατά συνέπεια, δεν νοείται παραγραφή για υπόθεση επί της οποίας όχι απλώς ασκήθηκε ένδικο μέσο, αλλά εκδόθηκε και απόφαση (2194/2014) η οποία ισχύει για όλους τους αστυνομικούς υπαλλήλους της ΕΛ.ΑΣ., καθώς ακυρώνει υπουργική απόφαση κατά το μέρος που τους αφορούσε, όπως ρητά αναφέρεται στο διατακτικό της.

Β) Ακόμη και αν υπήρχε παραγραφή, αυτή θα ήταν πενταετής και όχι διετής. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε στην υπόθεση Ζουμπουλίδη κατά Ελλάδας της 25-6-2009, ότι δεν συντρέχει λόγος για την ύπαρξη ειδικής διετούς παραγραφής υπέρ του Δημοσίου. Ομοίως έχει κρίνει και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Γ) Η παραγραφή αρχίζει από τότε που γεννήθηκε η αξίωση και είναι δυνατή η δικαστική αξίωσή της (άρθρο 251 ΑΚ). Κατά συνέπεια, ουδείς λόγος μπορεί να γίνει περί ενάρξεως παραγραφής 1-8-2012, αφού τότε ούτε είχε γεννηθεί η αξίωση, ούτε βεβαίως ήταν δυνατή η επιδίωξή της, καθώς οι μειώσεις έγιναν το πρώτον 22/3/2013 ή 4/4/2013 (τεκμαιρόμενη ημερομηνία κοινοποίησης, 60 ημέρες δηλαδή μετά την ημερομηνία που έφεραν τα έγγραφα αναπροσαρμογής των μισθών και συντάξεων : 22/1/2013 ή 4/2/2013, ως αναφέρεται στα ίδια τα έγγραφα αυτά). Από 22/3/2013 και μετά γίνεται δυνατή η επιδίωξη αξιώσεως, ασχέτως αν οι μειώσεις αυτές, περιελάμβαναν και αναδρομικές κρατήσεις. Άρα, ακόμη και αν υπήρχε παραγραφή, θα ξεκινούσε από 22/3/2013 και θα συμπληρωνόταν 22/3/2018.

Δ) όσοι έχουν υποβάλει ενστάσεις ή αιτήσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή εφέσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο θα είχαν ούτως ή άλλως διακόψει την όποια παραγραφή σε κάθε περίπτωση.



Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,



Κλείστε τα αφτιά σας στις διάφορες Κασσάνδρες, ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμμαχος.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή απορία μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα της οικείας Ένωσης στην οποία ανήκετε. Τέλος να γνωρίζετε ότι για οποιαδήποτε εξέλιξη ή οποιαδήποτε ενέργεια απαιτηθεί θα ενημερωθείτε εκ νέου ώστε να κινηθούμε μαζικά και συντεταγμένα. 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.