.

Η ΕΛ.ΑΣ. θα ρίχνει δίχτυα να πιάνει... διαδηλωτές ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Η ΕΛ.ΑΣ. θα ρίχνει δίχτυα να πιάνει... διαδηλωτές

 Σουηδική «τεχνογνωσία» στην απώθηση διαδηλωτών με... δίχτυα μελετά να αποκτήσει η ΕΛ.ΑΣ.                             Σουηδική «τεχνογνωσία» στην απώθηση διαδηλωτών με... δίχτυα μελετά να αποκτήσει η ΕΛ.ΑΣ.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με τις προμήθειες συστημάτων ασφαλείας αλλά και τον τρόπο «αντιμετώπισης κινητοποιήσεων» έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τελευταίες εβδομάδες για ένα «πρωτοποριακό» σύστημα σουηδικής εταιρείας σε συνεργασία με τις ειδικές δυνάμεις της
συγκεκριμένης χώρας. 

Αστυνομικοί (σε ρόλο διαδηλωτών) σε άσκηση σε παρόμοιο σύστημα αντιμετώπισης διαδηλώσεων με αυτό που μελετά να αγοράσει η ΕΛ.ΑΣ.

Πρόκειται για ένα ανθεκτικό πλέγμα ύψους περίπου 2,5 μέτρων που θυμίζει δίχτυα ψαράδων ή γκολπόστ το οποίο δένεται στις άκρες των δρόμων και εμποδίζει την κίνηση των διαμαρτυρόμενων πολιτών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτού του συστήματος, οι διαδηλωτές πέφτουν στα... ανυποχώρητα και πυρίμαχα «δίχτυα» της Αστυνομίας χωρίς να χρειάζεται η επέμβαση των αστυνομικών.

Παράλληλα οι ένστολοι έχουν τη δυνατότητα με κυκλωτικές κινήσεις και με τοποθέτηση του διχτυού σε συγκεκριμένους δρόμους «να εγκλωβίσουν ομάδες σε οικοδομικά τετράγωνα». Το κόστος αυτού του συγκεκριμένου διχτυού ανάσχεσης των διαδηλωτών ανέρχεται περίπου στα 800 ευρώ το μέτρο πλέγματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είδαν για πρώτη φορά επίδειξη αυτού του συστήματος από εταιρεία της σουηδικής πόλης Ουμέα σε έκθεση σχετικών συστημάτων στη Μ. Βρετανία.

Οι υπεύθυνοι αναφέρουν ότι «το σύστημα αυτό είναι καλύτερο από τα μεταλλικά πλέγματα που είναι δύσκολο να μεταφερθούν ή υποχωρούν στην πίεση των διαδηλωτών. Το πλέγμα αυτό είναι ιδιαίτερα ελαφρύ, υποστηρίζεται από μεταλλικά στηρίγματα και είναι χαρακτηριστικό ότι 35 μέτρα αυτού του διχτυού μπορεί να τοποθετηθούν σε λιγότερο από τρία λεπτά με τη συμμετοχή οκτώ αστυνομικών. Το δίχτυ μεταφέρεται σε τσάντες και καρφώνεται με γρήγορες διαδικασίες σε τοίχους ή κολόνες στις άκρες των δρόμων και έχει τη δυνατότητα να περιορίσει την πρόσβαση διαδηλωτών σε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Επιπλέον δεν μπορεί να κοπεί γιατί έχει ίνες αλουμινίου, δεν καίγεται και δεν μπορούν να το διαπεράσουν οι βόμβες μολότοφ. Ιδιαίτερα θετικό είναι ότι σε περίπτωση επεισοδίων μειώνει σημαντικά την περίπτωση των τραυματισμών τόσο των διαδηλωτών όσο και των αστυνομικών. Ακόμη υπάρχει πρόβλεψη για τοποθέτηση πάνω στο δίχτυ και ειδικών επιπρόσθετων "αλεξίσφαιρων"  τμημάτων για περαιτέρω προστασία των αστυνομικών».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τιμή του «διχτυού για διαμαρτυρόμενους πολίτες» προσεγγίζει τα 24.000 ευρώ τα 30 μέτρα, με τα οποία υπολογίζεται η δημιουργία φραγμάτων σε τέσσερις δρόμους.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.