ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΛΗ ΖΩΤΟΥ 
Στα φύλλα της προηγούμενης Κυριακής και Τρίτης εξετάσαμε πώς έγιναν οι έρευνες πανελλαδικά για τα "σταγονίδια" της Χ.Α. στην αστυνομία, που κατέληξαν οι έρευνες, οι ΕΔΕ και οι διαθεσιμότητες των αστυνομικών που σχετίζονται με χρυσαυγίτες.
Είδαμε πως δύο αστυνομικοί πέταξαν πέρα τη στολή και ουσιαστικά η αποκάλυψη της δράσης τους όχι δεν σήμανε την τιμωρία τους αλλά την εκλογή στην τοπική αυτοδιοίκηση: ο πρώτος -ο πρώην αστυνομικός του Κ. Μπαρμπαρούση που απασχόλησε δύο φορές την αστυνομία για την αγαστή του συνεργασία με τη Χ.Α.- στο δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου και ο δεύτερος στο περιφερειακό του Ν. Αιγαίου.
Είχαμε ζητήσει, όπως γράψαμε και τότε, με επίσημο αίτημα προς το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να ενημερωθούμε για την εξέλιξη των πειθαρχικών ερευνών τόσο εις βάρος των δύο αυτών αστυνομικών, όσο και των αστυνομικών της Χαλκίδας που ήταν οι πρώτες διαθεσιμότητες εκείνων των ημερών. Υπενθυμίζουμε ότι το περιστατικό της Χαλκίδας για το οποίο ουσιαστικά αναγκάστηκαν σε παραίτηση ο τότε γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Γ. Δικόπουλος και ο αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος Απ. Κασκάνης αφορούσε την ολιγωρία που είχε επιδειχθεί από τις τοπικές αστυνομικές αρχές όταν σε απόσταση λίγων μέτρων από την αστυνομική διεύθυνση Ευβοίας εθεάθησαν χρυσαυγίτες με ρόπαλα κ.ά.
Οι απαντήσεις της ΕΛ.ΑΣ. ήλθαν μες στην εβδομάδα και ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τα πενιχρά αποτελέσματα.
 

Μόνο ο αστυνομικός διευθυντής Ευβοίας πλήρωσε την ολιγωρία

Για το περιστατικό της Χαλκίδας, είχε διαταχθεί η διαθεσιμότητα πέντε αστυνομικών: τoυ διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, του διοικητή και του αξιωματικού υπηρεσίας του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας, καθώς και του σκοπού. Όπως έγραφε η "Α" και επιβεβαίωσε η ΕΛ.ΑΣ., ο μόνος που δεν είναι αυτή τη στιγμή στην υπηρεσία είναι ο αστυνομικός διευθυντής Ευβοίας καθώς στις κρίσεις του περασμένου Απριλίου αποστρατεύθηκε. Όλοι οι άλλοι έχουν επιστρέψει στο τμήμα.
 

Τρεις καταδίκες, μία αθώωση, δύο περιμένουν δίκη, μια στο αρχείο και έντεκα ακόμα ερευνώνται

 
Σύμφωνα με την απάντηση του αρχηγείου, την οποία λάβαμε υπό τη μορφή στατιστικών στοιχείων, από τους υπόλοιπους 18 που εμφανίζονταν να εμπλέκονται με τη Χ.Α. ή σχετικά αδικήματα, 5 παραμένουν σε διαθεσιμότητα, δύο σε αυτοδίκαια αργία, 8 επέστρεψαν στη δουλειά τους, 2 διαγράφηκαν από το Σώμα κατόπιν αίτησής τους -ο ένας είναι ο αστυνομικός της Ρόδου- και ένας δεν τέθηκε καν σε διαθεσιμότητα.
Πού βρίσκονται οι πειθαρχικοί έλεγχοι εις βάρος τους; Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, για 8 η διοικητική έρευνα εκκρεμεί στο στάδιο της διενέργειας, για έναν αναμένεται ο έλεγχος της έρευνας και η λήψη της απόφασης, για έναν ακόμα η διοικητική έρευνα ολοκληρώθηκε και το αρμόδιο προς εκδίκαση όργανο ανέστειλε τη λήψη απόφασης για επιβολή ή μη πειθαρχικής ποινής ή παραπομπής αυτού στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο, μέχρι την έκδοση απόφασης του ποινικού δικαστηρίου για την αντίστοιχη ποινική υπόθεση. Στο αρχείο ετέθη η διοικητική έρευνα εις βάρος ενός ακόμα και εις βάρος ενός άλλου η απόφαση ήταν επιβολή προστίμου.
Για 6 αστυνομικούς, η διοικητική έρευνα ολοκληρώθηκε και, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου, παραπέμφθηκαν στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο, όπου και εκκρεμεί η εκδίκαση των υποθέσεών τους.
Στο ποινικό κομμάτι τώρα, οι δικογραφίες 2 αστυνομικών βρίσκονται στην προκαταρκτική εξέταση, ενός στην προανάκριση, για 8 στην κύρια ανάκριση, ενώ η δικογραφία ενός ακόμα πάει για αρχειοθέτηση έπειτα από εισαγγελική διάταξη. Ένας αστυνομικός αθωώθηκε, 2 περιμένουν τη δίκη τους και 3 καταδικάστηκαν και άσκησαν έφεση.


#avgi.gr