.

«Κούβα-Βενεζουέλα: Δέκα χρόνια μετά»: Η συζήτηση στο 3ο Φεστιβάλ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

«Κούβα-Βενεζουέλα: Δέκα χρόνια μετά»: Η συζήτηση στο 3ο Φεστιβάλ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ



Ρεπορτάζ του left.gr από την εκδήλωση με θέμα τη «Συμμαχία των λαών της δικής μας Αμερικής» (ALBA) στην οποία μίλησαν οι Farid Fernandez, Πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Osvaldo Cobacho Martinez, Πρέσβης της Κούβας και Κώστας Ήσυχος, μέλος ΠΓ και υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ

  

Στο χώρο των διεθνών παρουσιών του Φεστιβάλ ο κόσμος είχε συρρεύσει από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής. Η προσμονή για το ελπιδοφόρο ταξίδι στην άλλη όχθη του Ατλαντικού μεγάλη καθώς τα παραδείγματα της Κούβας και της Βενεζουέλας αποτελούν διαρκές θέμα συζήτησης εντός της Αριστεράς σε ολόκληρο τον κόσμο. Την πορεία των δύο χωρών, δέκα χρόνια μετά την ίδρυση της ALBA (Μπολιβαριανή Συμμαχία των Λαών της Λατινικής -«δικής μας»- Αμερικής) επιχείρησαν να σκιαγραφήσουν οι καλεσμένοι της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν απ ‘ όλα τηρήθηκε 1 λεπτού σιγή για τον 27χρονο βουλευτή του Ενοποιημένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (PSUV) Ρόμπερτ Σέρα και τη σύντροφό του Μαρία Χερέρα οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί στην οικία τους στο Καράκας την Τετάρτη το βράδυ.



Ο Κώστας Ήσυχος, μέλος Π.Γ. και υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, στην εισήγησή του, αναφέρθηκε στη συκοφαντική επίθεση που δέχεται η ελληνική Αριστερά από τους «αργεντινολόγους» και «βενεζολανολόγους», τύπου Βούλτεψη και Αδ. Γεωργιάδη, των τηλεοπτικών πάνελ, οι οποίoi διαστρεβλώνουν πλήρως την κατάσταση στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Όπως σημείωσε ο Κ. Ήσυχος, η Βενεζουέλα των εγχώριων νεοφιλελεύθερων είναι η Βενεζουέλα της εποχής του δικομματισμού και του ΔΝΤ, η εποχή που προκάλεσε το Καρακάσο και τον λαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές. Ο Κ. Ήσυχος αναφέρθηκε στην Κούβα και το αποπνιχτικό εμπάργκο, το οποίο αποτελεί «την εκδίκηση του θηρίου που δεν μπορεί να ξεχάσει την αντίσταση ενός λαού που διεκδίκησε τα όνειρά του». Υπενθύμισε τα σημαντικά επιτεύγματα της Κούβας η οποία έχει στείλει πάνω από 75 αποστολές ιατρών και ιατρικού προσωπικού σε όλο τον Τρίτο κόσμο ενώ είναι η πρώτη χώρα που έστειλε γιατρούς στη Δυτ. Αφρική για την αντιμετώπιση του Έμπολα. Ο Κ. Ήσυχος, τέλος, έστειλε το μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ «από αυτή τη γωνιά της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου όπου ξεκινάει το δικό μας όνειρο για έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός».

Στον χαιρετισμό του, ο Ηλίας Παντελεάκος, γραμματέας του Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι ο αγώνας για την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού δεν σταματάει ποτέ, «αυτό είναι το μήνυμα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού». Στη συνέχεια πήραν το λόγο, με διαθέσεις… Φιντέλ Κάστρο (ο οποίος φημίζεται για τη μεγάλη χρονική διάρκεια των ομιλιών του) οι πρέσβεις των δύο χωρών κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου που, παρά το τσουχτερό κρύο, αυξανόταν όσο κυλούσε η ώρα.



Ο Osvaldo Cobacho Martinez, Πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, υπογράμμισε τις δυσκολίες που προκαλεί ο αποκλεισμός του νησιού, ένας αποκλεισμός που από την πρώτη στιγμή (με την επιτυχία της Επανάστασης του 1959) έχει στόχο να προκαλέσει την εξαθλίωση του λαού της Κούβας και την κοινωνική έκρηξη. Ο κ. Martinez, έκανε εκτενή αναφορά στους «5 Κουβανούς ήρωες», «μαχητές εναντίον της τρομοκρατίας», οι τρεις εκ των οποίων παραμένουν φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επί 16 χρόνια. «Ζητάμε από εσάς να σπάσουμε τη σιωπή των μεγάλων media» είπε απευθυνόμενος στους «συντρόφους της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Στη συνέχεια σχολίασε την προπαγάνδα περί έλλειψης δημοκρατίας στην Κούβα: «Δουλεύουμε για την κοινωνική παρακαταθήκη που έχουμε υποσχεθεί. «Η Επανάσταση ήταν λαϊκή απόφαση με λαϊκή ετυμηγορία όπου η πλειοψηφία αποφάσισε τον δρόμο του σοσιαλισμού. Λένε ότι στην Κούβα δεν υπάρχει δημοκρατία αλλά αμφιβάλλω αν υπάρχει καμία άλλη χώρα που να συζητείται τόσο η νομοθεσία» ανέφερε μεταξύ άλλων «θυμίζοντας» ότι στην Κούβα γίνονται εκλογές, γεγονός που αποσιωπάται από τα δυτικά ΜΜΕ. Στις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που ακολούθησαν τις τοποθετήσεις, ο πρέσβης της Κούβας μίλησε αναλυτικά για την πολιτική κινήτρων για δημιουργία «μικρομεσαίων επιχειρήσεων» (αυτοαπασχολούμενων όπως είπε) που σύμφωνα με τους στόχους της κυβέρνησης Κάστρο ανοίγει το δρόμο για συγκρότηση συνεταιρισμών.



Ακολούθησε ο πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Farid Fernadez ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στα χτυπήματα που έχει δεχθεί η κυριαρχία της Βενεζουέλας μετά τα θάνατο του Hugo Chavez: «Αυτή τη χρονιά υπήρξε μία προσπάθεια πραξικοπήματος απέναντι στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, με τη στήριξη των διεθνών και των αμερικανικών ΜΜΕ τα οποία μέσω σκανδαλωδών ψεμάτων προσπαθούν να σπείρουν το χάος στη Βενεζουέλα» σημείωσε ο κ. Fernadez που πριν περίπου μισό χρόνο είχε εξηγήσει στον φακό του left.gr όσα συμβαίνουν στη Βενεζουέλα μετά το θάνατο του ηγέτη της Μπολιβαριανής Επανάστασης.

Έκρινε διαφωτιστική μία ιστορική αναδρομή από την εποχή της Ισπανικής κυριαρχίας μέχρι και τις δεκαετίες του 1970 και 1980 όταν οι ΗΠΑ, ελέγχοντας κόμματα και κυβερνήσεις στη Νότια Αμερική «εφάρμοσαν το πιο βάρβαρο πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού» χαρακτηρίζοντας μάλιστα «τέλεια δημοκρατία τη Βενεζουέλα της εξάρτησης και της ανέχειας. Το 1998 ανήλθε στην εξουσία ο Hugo Chavez και έτσι ξεκίνησε μία περίοδος όπου σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής βρέθηκαν στην εξουσία αριστεροί ηγέτες. Στη Βενεζουέλα σημειώθηκαν σημαντικά επιτεύγματα τα οποία «χρειαζόμαστε μία ολόκληρη ημέρα για να απαριθμήσουμε»: Καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, εξάλειψη της πείνας, κατακόρυφη πτώση της ακραίας φτώχειας, μεγάλη αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού με πρόσβαση στην εκπαίδευση και στα πανεπιστήμια και πολλά ακόμα «κατορθώματα τα οποία δεν βρίσκουμε στα ΜΜΕ» και τα οποία πραγματοποιήθηκαν «χάρη στην πολιτική ωριμότητα και τη θέληση του λαού αλλά και το όραμα του ηγέτη της Βενεζουέλας που κατάφερε να επανιδρύσει τη χώρα μας το 1999 και να δρομολογήσει μεγάλες αλλαγές με κορυφαία το Σύνταγμα της Βενεζουέλας».

Αναλυτική αναφορά έγινε από τον κ. Ferandez στα επιτεύγματα της ALBA που ιδρύθηκε στις 14/12/2004 με πρωτοβουλία των Fidel Castro και Hugo Chavez ως απάντηση στην πρόταση δημιουργίας της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής (ALCA) από τις ΗΠΑ. Η συμμαχία της ALBA απαριθμεί 9 χώρες – μέλη (Αντίγκουα & Μπαρμπούντα, Αγ. Βικέντιος & Γρεναδίνες, Αγ. Λουκία, Βενεζουέλα, Βολιβία, Ισημερινός, Κούβα, Νικαράγουα και Ντομίνικα), δεν έχει νομική προσωπικότητα και υπερεθνικούς οργανισμούς ή θεσμούς που να επιβάλουν αποφάσεις στα κράτη μέλη, κι όμως βλέπουμε θεαματικά αποτελέσματα ιδίως στον κοινωνικό τομέα: Με το πρόγραμμα «Milagro» («θαύμα» στα ελληνικά) για παράδειγμα, το οποίο επιτρέπει τη δωρεάν επέμβαση ασθενών με οφθαλμολογικά προβλήματα, έχουν θεραπευτεί πάνω από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η ALBA παίζει ρόλο και στον γεωπολιτικό τομέα καθώς οι 9 χώρες που την αποτελούν αναδεικνύουν ότι «ένας εναλλακτικός δρόμος είναι επιτυχημένος, ότι ο καπιταλισμός δεν είναι χωρίς τέλος». «Εάν το σύστημα μας ήταν αποτυχία, δεν θα είχαν επιτευχθεί όλα τα αποτελέσματα των τελευταίων δεκαετιών» σημείωσε ο κ. Ferandez. Μέσω των σοσιαλιστικών πολιτικών ή Βενεζουέλα κατάφερε να είναι η χώρα της περιφέρειας με τις μικρότερες ανισότητες. «Ο δείκτης που μετράει τις ανισότητες είναι ο μικρότερος στη Βενεζουέλα από όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής» πρόσθεσε ο ομιλητής, «γεγονός σημαντικό «για μία χώρα που μέχρι πριν λίγα χρόνια αναφερόταν στα διεθνή ΜΜΕ μόνο για τα επιτυχή αποτελέσματα στα Καλλιστεία»…

Δεχόμενος, όπως και ο πρέσβης της Κούβας, τις καταιγιστικές ερωτήσεις του κοινού, ο F. Fernadez υπογράμμισε την προσπάθεια να σπάσει το μονοπώλιο των μεγάλων ιδιωτικών ΜΜΕ μέσω της απελευθέρωσης των συχνοτήτων και της δημιουργίας κοινοτικών σταθμών όπου το λόγο έχουν οι «από κάτω». Αναφέρθηκε στη μεγάλη εγκληματικότητα που παραμένει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Βενεζουέλας τονίζοντας ότι πλήττει κυρίως τις λαϊκές τάξεις και πηγάζει από τις μεγάλες ανισότητες των δεκαετιών του νεοφιλελευθερισμού και την παγίωση ισχυρών εγκληματικών οργανώσεων με παραστρατιωτικά τμήματα τα οποία χρησιμοποιούν ακόμα και πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης με στόχο τη δημιουργία χάους.



Μόνιμη επωδός όλων των ομιλητών η φράση «Venceremos!» (θα νικήσουμε!) και το μήνυμα υποστήριξης στους αγώνες του ελληνικού λαού να σταματήσει τις καταστροφικές πολιτικές της λιτότητες. Αναμφισβήτητα, παρά τις διαφορετικές ιστορικές, οικονομικές και πολιτικές συντεταγμένες μεταξύ Ελλάδας και Λατινικής Αμερικής, τα διδάγματα από Κούβα και Βενεζουέλα είναι πολύτιμα για όσους χαράσσουν δρόμους δημοκρατικής μετάβασης σε «έναν άλλο κόσμο» και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δε θα μπορούσε να μη συμπεριλάβει τις παρακαταθήκες των δύο χωρών στη μεγάλη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη για την ανατροπή στην Ελλάδα και το «ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού».

HASTA LA VICTORIA SIEMPRE!

Ρεπορτάζ: Τάσος Γιαννόπουλος

Φωτογραφίες: Μελίνα Βελιμέζη (η κεντρική φωτογραφία από φωτορεπορτάζ του Άγγελου Καλοδούκα για τη δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ).



#left.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.