.

Σιώπησε για το ΤΕΑΠΑΣΑ η κυβέρνηση ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Σιώπησε για το ΤΕΑΠΑΣΑ η κυβέρνηση

Αν είχε η κυβέρνηση ένα λόγο να ικανοποιήσει ένα δίκαιο αίτημα σήμερα στη Βουλή, εν μέσω βροχής άσχετων τροπολογιών που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, θα ήταν για τα ασφαλιστικά ταμεία των ενστόλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την τροπολογία 2173/317, με την οποία ζητούν οι Ομοσπονδίες των ενστόλων να δοθεί έξι μήνες προθεσμία στα ασφαλιστικά ταμεία για να αποφασίσουν τι τελικά θα γίνει, θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ ή θα μετατραπούν αναγκαστικά (!) σε επαγγελματικό ταμείο. Η κυβέρνηση απλώς κώφευσε.
 Ο παριστάμενος υπουργός Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλος ή ήταν …αφηρημένος ή έκανε πώς δεν κατάλαβε τι του έλεγε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τσουκαλάς. Το ίδιο έκανε και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου όταν του το ζήτησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νικήτας Κακλαμάνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει την ίδια τροπολογία και από βδομάδα όταν δοθεί η ευκαιρία με άλλο νομοσχέδιο, ενώ οι Ομοσπονδίες συνεχίζουν να πιέζουν τους κυβερνητικούς βουλευτές και τους αρμόδιους υπουργούς να δουν θετικά την τροπολογία, ανεξάρτητα από το ποιος θα την καταθέσει και σε ποιο νομοσχέδιο.
Σήμερα πάντως, έδωσαν ρεσιτάλ στην Ολομέλεια της Βουλής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τσουκαλάς, Στρατούλης, Αμανατίδου και Καφαντάρη.
Παραθέτουμε την ομιλία του Δ. Τσουκαλά και του Ν. Κακλαμάνη καθώς και την παρέμβαση του υπουργού, που δεν είπε τίποτε για το αίτημα των Ομοσπονδιών (από τα πρακτικά της Βουλής (20-12-14):

«Εγώ θέλω να αναφερθώ σε μία τροπολογία που φέρνουμε εμείς -ενώ θα έπρεπε να έχει έρθει και να έχει λυθεί το θέμα από εσάς- και που αφορά κάτι το οποίο είχα πει και στον προϋπολογισμό και είναι η εξάμηνη παράταση, για να δοθεί η δυνατότητα στα συνδικάτα, στους εκπροσώπους των εργαζομένων, της Αστυνομίας, των πυροσβεστών και των λιμενικών, για να μπορέσουν να δουν τι θα κάνουν με το επικουρικό τους Ταμείο και με το Ταμείο Πρόνοιας, το ΤΕΑΠΑΣΑ.
                       
Φάνηκε εν συνεχεία και μετά από τη λήξη των συζητήσεων του προϋπολογισμού ότι η Κυβέρνηση είχε κατανοήσει ότι αυτοί οι άνθρωποι έπρεπε να έχουν ένα εξάμηνο παράταση στη θηλειά που τους είχατε βάλει στο λαιμό ότι πρέπει να αποφασίσουν εδώ και τώρα με το πιστόλι στον κρόταφο τι θα κάνουν σε σχέση με το Ταμείο τους, το ΤΕΑΠΑΣΑ, ένα Ταμείο το οποίο το ξεφλουδίσατε, του πήρατε ό,τι είχε, έχει μείνει πλέον με λίγα αποθεματικά.
Έρχεστε τώρα λοιπόν και τους λέτε ότι μέχρι 31/12 θα πρέπει να αποφασίσετε τι θα κάνετε: Θα ρίξετε τα λεφτά σας σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, όπως είναι το ΕΤΕΑ ή θα πάρετε εσείς την απόφαση να απαγχονιστείτε μόνοι σας, δηλαδή να πάτε να φτιάξετε ένα επαγγελματικό ταμείο που εκεί πέρα μέσα ναι μεν εσείς θα είσαστε υπόλογοι για το τι συντάξεις θα δίνετε, αλλά εγώ σαν Κυβέρνηση θα καθορίζω τη ροή των νέων εργαζομένων στα Σώματα ή την εκροή ή το πότε θα φεύγουν ή πότε θα μπαίνουν; Άρα, καταλαβαίνετε ότι άλλος θα έχει το μαχαίρι και άλλος θα έχει το πεπόνι και οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν τίποτα απολύτως.
Άρα, αυτό που εμείς λέμε με την τροπολογία μας -και μίλησα πριν από λίγο και με τον Πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ που είναι στην ίδια κατεύθυνση- είναι να δώσετε έξι μήνες παράταση για να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αναλογιστικές μελέτες, για να δουν τέλος πάντων, πρώτον, πώς θα σώσουν τα Ταμεία τους και, δεύτερον, αν θα υπάρχουν συντάξεις, διότι με τον τρόπο που το πάτε εσείς, κύριοι, σε λίγο δεν θα υπάρχει καμία επικούριση, δεν θα υπάρχει φράγκο στα Ταμεία τους.
Γιατί εσείς τι θέλετε; Ο κ. Βρούτσης, κατά τα ειωθότα, αυτό που κάνει είναι το εξής: Βλέπει ένα Ταμείο που έχει ένα φράγκο στη γωνία, το βουτάει, το πετάει μέσα στο ΕΤΕΑ, εξαφανίζεται το Ταμείο, εξαφανίζονται τα λεφτά. Το έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο. Το ίδιο πάτε να κάνετε και με τους ενστόλους αυτή τη στιγμή;
Εμείς, λοιπόν, λέμε: Δώστε τώρα και πάρτε απόφαση και ψηφίστε την τροπολογία που καταθέτουμε, έτσι ώστε να δοθεί έξι μήνες παράταση, να γίνουν εκείνες οι αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες θα προκρίνουν και θα δείξουν τον ορίζοντα προς τα πού θα πρέπει να κατευθυνθούν τα αποθεματικά που έχουν στο Ταμείο τους οι ένστολοι να δουν από εδώ και πέρα τι θα κάνουν, πώς το κράτος θα παρέμβει ούτως ώστε η ασφάλιση να εξακολουθήσει να είναι κοινωνική ασφάλιση, γιατί αλλιώς πέστε τους να πάνε στην Εθνική Ασφαλιστική να ασφαλιστούν. Θα έχουν κοινωνική ασφάλιση ή δεν θα έχουν; Αυτό είναι το θέμα.
Νομίζω ότι εδώ θα πρέπει να πάρετε τώρα, σήμερα, καθοριστική απόφαση, γιατί πέντε μέρες μένουν μέχρι το τέλος του χρόνου και από εκεί και πέρα βέβαια καταλαβαίνετε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έχουν πού την κεφαλή κλίναι».

Στην αίθουσα βρισκόταν ο υπουργός Εσωτερικών και ζήτησε το λόγο:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε συνάδελφε.
Ορίστε, κύριε Ντινόπουλε, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.
ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Κύριε συνάδελφε, επειδή λέτε πολλά για την εξαθλίωση του κόσμου και για μια ακόμη φορά ακόμα και παραμονές των εορτών πλειοδοτείτε πάνω στα προβλήματα και στη δυστυχία του Έλληνα, βγείτε και μια βόλτα έξω να δείτε πώς είναι η κοινωνία, βγείτε μια βόλτα για να δείτε κατά πόσο είναι σύμφωνοι μαζί σας και με όλες αυτές τις ενέργειες, τις οποίες κάνετε που θέλετε να οδηγήσετε τη χώρα σε νέες περιπέτειες.
Θα έρθω και σε αυτά που είπατε περί τροπολογιών, αγαπητέ κύριε Τσουκαλά, για να διορθωθούν κάποια ζητήματα τα οποία υπάρχουν. Στην Πελοπόννησο αυτή τη στιγμή το ξέρετε ότι υπάρχουν περιοχές, οι οποίες έχουν σοβαρότατο πρόβλημα με τα απορρίμματα. Με την υπουργική τροπολογία, την οποία φέρνουμε, δίνουμε τη δυνατότητα στους ΦΟΣΔΑ, που είναι οι Φορείς Διαχείρισης των Απορριμμάτων εκτός Αττικής -το διευκρινίζω- να μπορούν και συμβάσεις να συνάπτουν, αλλά εν πάση περιπτώσει και τα χρήματα τα οποία λαμβάνουν από τους δήμους να έχουν ένα ειδικό Ταμείο, να μπορούν να τα διαχειρίζονται, σε τελική ανάλυση για να μπορούν να διαχειρίζονται τα απορρίμματα και να μην έχουν πρόβλημα οι κάτοικοι μεγάλων πόλεων της Πελοποννήσου. Έρχεστε τώρα και μας αιτιάστε γιατί φέρνουμε τέτοιες νομοθετικές ρυθμίσεις!
Θέλω, επίσης, να συμπληρώσω κάτι και για τις δύο βουλευτικές τροπολογίες, δηλαδή, για την παράταση της προθεσμίας λειτουργίας των παιδικών σταθμών. Για παιδικούς σταθμούς μιλάμε, είσαστε ενάντια και σε αυτό;
Θέλω, κύριε Πρόεδρε, να διευκρινίσω ότι το άρθρο 1 είναι όχι μέχρι 31/12/2015, επειδή οι υπάρχουσες άδειες λήγουν, παρακαλώ να γίνει 30/06/2016, όπως και η δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας κάποιων ΔΕΥΑ, οι οποίες εξαιτίας των Καλλικρατικών Δήμων αναγκάζονται να έχουν πολύ μεγαλύτερο κύκλο εργασιών από αυτόν τον οποίο είχαν πριν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ένα λεπτό, κύριε Υπουργέ. Δηλαδή, στη συγκεκριμένη τροπολογία από 30/12/2015 το βάζετε 30/6/2016; Διορθώνετε αυτή την ημερομηνία;
ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Καλώς. Μπορείτε να συνεχίσετε.
ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Επίσης, κάνουμε κάποια διόρθωση κάποιων αδικιών που υπάρχουν για υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα.
Επαναλαμβάνω ότι οι ΔΕΥΑ είναι σε τελική ανάλυση δημοτικές επιχειρήσεις και ότι όλα αυτά είναι με τη σύμφωνη γνώμη της αυτοδιοίκησης, για την οποία κόπτεστε. Ερχόμαστε και το αίτημα αυτό το ικανοποιούμε -και κλείνω με αυτό- διότι είναι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, δηλαδή νερό στον κόσμο πηγαίνουν. Και με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», επειδή έχουν μεγαλύτερο κύκλο εργασιών, για να μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα που προέκυψε τους δίνουμε μια παράταση, ακριβώς για να μπορέσουν να πετύχουν αυτή την προσαρμογή.

Δεν μπορώ να καταλάβω, κύριε Τσουκαλά, πώς όλα αυτά είναι, τέλος πάντων, εις βάρος του λαού, τον οποίο συνεχώς επικαλείστε».

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ:
.... Τρίτον, είναι από τις λίγες φορές που συμπέφτει η γνώμη μου με συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με του επικουρικό των αστυνομικών. Παρ’ ότι εδώ και έξι μήνες όφειλαν και αυτοί να είχαν τελειώσει την ιστορία και να μην φτάνουμε στις 31 Δεκεμβρίου και να μην είναι τελειωμένη, παρά ταύτα μια εξάμηνη παράταση είναι απολύτως αναγκαία για να κοιτάξουν τα του οίκου τους σε ό,τι αφορά το επικουρικό Ταμείο».



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.