.

Η ακτινογραφία των αλλαγών στην ΕΛ.ΑΣ. με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Η ακτινογραφία των αλλαγών στην ΕΛ.ΑΣ. με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ



Απίστευτο είναι αυτό που συμβαίνει στις αστυνομικές υπηρεσίες τις τελευταίες ημέρες. Όσο πλησιάζει η Κυριακή και η εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ με σφοδρή την πιθανότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, σπάει ο φόβος και ανοίγουν τα στόματα. Το ενδιαφέρον των αστυνομικών για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλο και αυτό που τους απασχολεί δεν είναι ο φόβος για το αν θα χάσουν τη δουλειά τους, όπως προσπαθούσε να τους τρομοκρατήσει η κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά το κατά πόσο αυτά που υπόσχεται ένα αριστερό κόμμα, μπορεί πράγματι να τα υλοποιήσει.
Από τις συναντήσεις των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ με τους συνδικαλιστές της αστυνομίας προκύπτει μια ψύχραιμη προσέγγιση των εξελίξεων και από τις δυο πλευρές. Χωρίς κραυγές, βάζοντας στην άκρη ιδεοληψίες και προκαταλήψεις η επόμενη μέρα θα τους βρει όλους στο πεδίο της αντιμετώπισης των προβλημάτων, παλιών και νέων. Προβλημάτων που υπάρχουν εδώ και τριάντα χρόνια και τα οποία ήταν κάποτε η βασική αιτία της ίδρυσης των συνδικαλιστικών σωματείων. Η ζωή το έφερε έτσι βέβαια που ένας εκ των ιδρυτών του αστυνομικού συνδικαλισμού, ο Δημήτρης Κυριαζίδης, παρά τη μεγάλη συμβολή του, θα δει δικές τους προτάσεις και διεκδικήσεις να υλοποιούνται από ένα κόμμα της αριστεράς ενώ ο ίδιος θα έχει στο ενεργητικό του μια πολιτική διαδρομή με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Άλλοι συναγωνιστές του, όπως ο Χρήστος Φωτόπουλος, νυν πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, ο Μιχάλης Τολίκας, πρόεδρος του ΔΣ της ΠΟΑΣΥ, ο επίσης εν ενεργεία υποστράτηγος και παλιός συνδικαλιστής Αθηναγόρας Παζαρλής, ο Μπάμπης Νίκας, ο Γιώργος Μαλαγκωνιάρης, ο Νίκος Μάρκου και πολλοί άλλοι μάλλον θα δουν επίσης να εκπληρώνονται τα όνειρά τους και να δικαιώνονται οι αγώνες τους.
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν για την αστυνομία περιέχει ριζοσπαστικές τομές σε θεσμικό, εργασιακό και υπηρεσιακό επίπεδο, απαντώντας τόσο στα τρέχοντα όσο και στα χρόνια αιτήματά τους.
  Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε στους αστυνομικούς ότι θέση του κόμματος είναι η πλήρης υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά την αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων, η κατάργηση του άρθρου 220 για το ΤΕΑΠΑΣΑ και η αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας με συγκεκριμένο περιεχόμενο (εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, υγιεινή ασφάλεια και άλλα).
Αν έπρεπε, όμως, να κωδικοποιήσουμε τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ σε δέκα σημεία, κατά την άποψή μας αυτά θα ήταν:


1)    Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όχι μόνο δεν θα αφοπλίσει τους αστυνομικούς, αλλά θα τους εξοπλίσει υλικοτεχνικά και θεσμικά, διασφαλίζοντάς τους από τους κινδύνους που διατρέχουν. Θα θεσμοθετήσει διατάξεις πραγματικής συμμετοχής στα υπηρεσιακά συμβούλια και στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Οποιαδήποτε αλλαγή στην ΕΛ.ΑΣ., θα είναι αποτέλεσμα ευρύτατου διαλόγου και συναίνεσης με τα κόμματα, με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, με συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και κοινωνικών φορέων, διασφαλίζοντας τη συναίνεση αυτών που θα τις εφαρμόσουν όπως και της κοινωνίας. Η μεταρρύθμιση της αστυνομίας θα γίνει από διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας με αξιοκρατία και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.
2)    Κατοχύρωση της αυτοτέλειας του Αρχηγείου, προστασία από παρεμβάσεις κομματικής ή εξωυπηρεσιακής εξουσίας αλλά και καθιέρωση διαδικασιών ελέγχου της λειτουργίας της αστυνομίας. Επιλογή Αρχηγού από διαρκή διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία θα στηρίζει και θα ελέγχει το έργο τους.
3)    ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ- ΚΡΙΣΕΩΝ –ΠΡΟΑΓΩΓΩΝ. Η σημερινή αξιολόγηση είναι υποκειμενική, δεν συνυπογράφεται από τον αξιολογούμενο, δεν του κοινοποιείται (ενώ υπάρχει γνωμοδότηση του συνηγόρου του πολίτη για το αντίθετο) παρά μόνο σε περίπτωση δυσμενούς κρίσεως και δεν υπάρχει δευτεροβάθμιο όργανο προσφυγής του αξιολογούμενου. Προτείνεται: Θεσμοθέτηση Τριμελούς Συμβουλίου Αξιολόγησης, Συνυπογραφή του αξιολογούμενου και κοινοποίηση της βαθμολογίας στον κρινόμενο, Δημιουργία Δευτεροβάθμιου Συμβουλίου Αξιολόγησης. Αντικειμενικά κριτήρια κρίσης- προαγωγής με τη συγκρότηση επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των σωμάτων, των συνδικαλιστών. -Συμμετοχή στα συμβούλια κρίσεων και προαγωγών του προέδρου ή εκπροσώπων των ομοσπονδιών. ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣΗ ΒΑΘΜΟΥ-ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. Οι διοικητές των υπηρεσιών να τοποθετούνται με βάση τον προβλεπόμενο βαθμό και την ικανότητά τους.
4)    ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΔΙΑΡΚΗΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
5)    ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ.
6)    ΑΜΕΣΑ ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Η εγκληματικότητα δεν αντιμετωπίζεται μόνο με αστυνομικά μέτρα, αλλά με πολιτικές που αντιμετωπίζουν τα κοινωνικά αίτιά τους. ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ. Κατάργηση των ΥΑΤ (ΜΑΤ)-ΥΜΕΤ ως ειδικών δυνάμεων για την καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων και ένταξη του ανθρώπινου δυναμικού τους σε νέες υπηρεσίες που θα δημιουργηθούν για την αντιμετώπιση κρίσεων (φυσικές καταστροφές, ακραία εγκληματικότητα, βία κ.λπ.). Άμεση απόσυρση απαγορευμένων- επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία χημικών και υλικών, απαγόρευση χρησιμοποίησής τους. Ενοποίηση των ομάδων ΔΙΑΣ, ΖΗΤΑ και Δ.Ε.Λ.Τ.Α. και απαγόρευση εμπλοκής και χρησιμοποίησής τους σε διαδηλώσεις και μετατροπή τους σε ταχυκίνητη λαϊκή αστυνομία στο πλευρό του πολίτη σε 24ωρη βάση.
7)    ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΕΡΓΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ Η ΕΛ.ΑΣ.
8)    Δικαστική Αστυνομία. Διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων αστυνόμευσης από την προανακριτική λειτουργία και από την υποβοηθητική προς τη Δικαιοσύνη αρμοδιότητα. Στελέχωση της Δικαστικής Αστυνομίας.
9)    ΔΙΑΦΑΝΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ σε περιστατικά ρατσιστικής βίας, απάνθρωπης συμπεριφοράς και βασανισμού πολιτών. Δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας, εκτός εποπτείας Υ.Δ.Τ. και Προστασίας του Πολίτη, η οποία θα δέχεται τις καταγγελίες, θα συλλέγει τα στοιχεία, θα τα επεξεργάζεται και θα τα παραπέμπει στη δικαιοσύνη. Σχετικές διαλέξεις και διάλογος για το σύνολο του προσωπικού. ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ. Θέσπιση και εφαρμογή του θεσμού του ombudsman (διαμεσολαβητή του αστυνομικού). Η παρέμβασή του σε θέματα μείζονος αλλά και ελάσσονος σημασίας, αναφορικά με τα δικαιώματα των αστυνομικών, θα είναι καταλυτική και θα επιλύσει χρόνια προβλήματα (γραφειοκρατικά, θεσμικά, υπερασπιστικά κλπ) προς την κατεύθυνση της πλήρους αποδοχής του.
10) ΕΦΑΡΜΟΓH ΚΑΝΟΝΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ- ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ-ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ.



#enatokalopaidi.blogspot.gr/







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.