.

Εκλογές με δημοκρατία τύπου Γ, της Ηρώς Διώτη ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Εκλογές με δημοκρατία τύπου Γ, της Ηρώς Διώτη



Η επιλογή της κυβέρνησης να στείλει κρατούμενους στις φυλακές υψίστης ασφαλείας (τις λεγόμενες τύπου Γ) στο Δομοκό, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, δεν αφορά μόνο τους κρατούμενους και την επιδείνωση της καθημερινότητας και των δικαιωμάτων τους: αφορά ολόκληρη την κοινωνία.
Είναι μήνυμα εκφοβισμού και «τάξης και ασφάλειας» γιατί αυτό είναι το μόνο μήνυμα που μπορεί να πλασάρει αυτή η κυβέρνηση και τα κόμματα που την απαρτίζουν, έχοντας επιλέξει να ρημάξουν την ελληνική κοινωνία, τον κόσμο της εργασίας, τα δημόσια αγαθά και τον δημόσιο πλούτο. Καθώς η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η πλειοψηφία του λαού την θεωρεί επικίνδυνη και ανάλγητη, κάπως πρέπει να στείλει ένα μήνυμα στα πιο ακραία και συντηρητικά κομμάτια τμήματα της κοινωνίας, ώστε να συσπειρώσει κάπου ιδεολογικά ένα ακροατήριο. Εδώ και καιρό, έχει επιλέξει να το συσπειρώσει σε ακροδεξιές πρακτικές και κορώνες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τις φυλακές τύπου Γ, ακριβώς γιατί το θέμα δεν είναι η ασφάλεια των φυλακών: και οι άλλες φυλακές είναι υψίστης ασφαλείας. Το θέμα είναι η εκδικητικότητα προς συγκεκριμένους κρατούμενους και η τρομοκράτηση ευρύτερων ακροατηρίων. Η φυλακή τύπου Γ είναι φυλακή μέσα στη φυλακή, είναι φυλακή απομόνωσης. Είναι σαν να ξαναδικάζεται κανείς ενώ είναι ήδη φυλακή. Γι’ αυτό και ο νόμος που τη θέσπισε πρέπει να καταργηθεί.
Η πολιτική της κυβέρνησης δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στις φυλακές. Αφορά ουσιαστικά τις δημοκρατικές αξίες. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, σε κάθε εκδοχή του, έκαναν την δημοκρατία εν γένει «τύπου Γ»: απομόνωσης και υψίστης ασφαλείας από την ανάποδη. Ασφάλεια και ασυλία για τους ημέτερους, ανεξάρτητα αν έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον, αυταρχισμός και καταστολή για τους κοινωνικούς αγώνες και τους ανθρώπους που παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο. Ξεκίνησαν απο νωρίς με τον κοινωνικό αυτοματισμό και την ποινικοποίηση κάθε κατηγορίας εργαζομένων που έβγαινε στο δρόμο. Συνέχισαν με την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Έριξαν μάυρο στη δημόσια τηλεόραση σε μια νύχτα. Προχώρησαν σε πάρε-δώσε με τους ναζί και σε εφαρμογή πολιτικών που θα ζήλευε κάθε ακραίος ως ακροδεξιός νεοφιλελεύθερος ηγέτης. Έφτασαν να αποκλείσουν με τεχνάσματα 100.000 νέους απο τις εκλογές.
Είναι σαφές πως μόνο με την εγκαθίδρυση δημοκρατίας τύπου Γ, ή αλλιώς ενός κράτους έκτακτης ανάγκης, μπορούν να εφαρμόσουν μια τόσο αντικοινωνική πολιτική. Αυτή εφαρμόζεται και περνάει μόνο αν δουλεύει πάνω στο φόβο και την τρομοκρατία. Πάνω στην δαιμονοποίηση όσων αρνιούνται την πολιτική τους και αυτή την προοπτική για τις ζωές τους. Και επειδή αυτοί/ές που αρνιούνται και αντιστέκονται είναι απο την αποδώ πλευρά, την πλευρά των αγώνων, των αξιών, των οραμάτων, είναι αυτοί και αυτές που θεωρούνται επικίνδυνοι για τις πολιτικές της μνημονιακής βαρβαρότητας. Πάνω σε αυτό έχτισαν και την θεωρία των δυο άκρων, στην προσπάθειά τους να ταυτίσουν τους κοινωνικούς αγώνες και την δικαιοσύνη για την οποία παλεύει η Αριστερά, με το ζόφο της ναζιστικής συμμορίας. Το ότι το σενάριο δεν τους βγήκε, παρότι έπαιξαν καιρό με αυτό μέσω όλων των ΜΜΕ, είναι δείγμα υγείας μιας κοινωνίας που αντιστάθηκε.
Παρακολουθώντας την κυβέρνηση σε άλλες πτυχές της πολιτικής, πέρα απο την οικονομία, η εικόνα είναι ξεκάθαρη. Η πολιτική τους δεν έχει απλώς ταξικό πρόσημο κατά της εργασίας. Έχει βαθιά μέσα της την κατάργηση ουσιαστικά της ίδιας της δημοκρατίας. Με το δραματικό συμβάν της αποτρόπαιας επίθεσης στο Παρίσι, δεν πέφτουμε απο τα σύννεφα με τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη μαζική δολοφονία ανθρώπων στο περιοδικό Charlie Hebdo, και να ταυτίσει το κακό με τους μετανάστες και τους μετανάστες με το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η δήλωση προκάλεσε σοκ ακόμα και σε ευρωπαϊκά ακροατήρια και ΜΜΕ, που κατήγγειλαν τον Αντώνη Σαμαρά, και απολύτως δίκαια τον διέσυραν.
Η δημοκρατία αυτή δεν μας κάνει. Οι άνθρωποι αυτοί είναι επικίνδυνοι, όχι απλά για την πολιτική και τα μέτρα που εφαρμόζουν, αλλά γιατί έχουν κηρύξει πόλεμο εναντίον της κοινωνίας, των δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του πολιτισμού.
Πρέπει να βγούμε από αυτή την κατάσταση που δηλητηριάζει καθημερινά τα μυαλά των ανθρώπων και απλώνει σκοτάδι, ανθρωποφαγία, βαρβαρότητα και εργασιακό μεσαίωνα. Με τους αγώνες μας στο δρόμο και στη βουλή, με τις αξίες και το όραμά μας για ένα καλύτερο μέλλον, με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια, να φτάσουμε στη χειραφέτηση και την κοινωνική δικαιοσύνη. Στις 26 του Γενάρη η απάντηση σε όλα αυτά θα είναι: σριστερή κυβέρνηση.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.