.

Γερμανία:''Ισχυρή για να αγνοηθεί αδύναμη να επιβληθεί σε μια ΕE που η Μέρκελ διέλυσε σε 10 χρόνια'' ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Γερμανία:''Ισχυρή για να αγνοηθεί αδύναμη να επιβληθεί σε μια ΕE που η Μέρκελ διέλυσε σε 10 χρόνια''




Οι απειλές για “στραγγαλισμό” της ελληνικής οικονομίας πέφτουν βροχή ,όχι από την ΕΚΤ και τους Ευρωπαίους,αλλά από την Γερμανία. Το Βερολίνο χρησιμοποιεί την Ευρώπη και τους θεσμούς της ως μέσο, για να επιβάλλει την θέλησή του και χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το “πειραματόζωο” Ελλάδα να στείλει το μήνυμα σ΄ όλο τον ευρωπαϊκό νότο. Το μήνυμα ότι κουμάντο σ΄ αυτή την ήπειρο κάνει η Γερμανία. Αν κρίνουμε από τον πανικό και τις γραφικές αντιδράσεις του Ισπανού πρωθυπουργού η πολιτική τρομοκρατία της Γερμανίας πιάνει προς το παρόν τόπο.

Παρακολουθώντας όμως τις αναλύσεις και τα ρεπορτάζ σε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ του κόσμου και ειδικά σ΄ αυτά των ΗΠΑ, διαπιστώνει κανείς ότι οι απόψεις που θέλουν την Γερμανία να αισθάνεται στριμωγμένη και αμήχανη είναι πάρα πολλές. Και είναι απόψεις στοιχειοθετημένες.

Ο George Friedman, επικεφαλής του αμερικανικού think tank Stratfor ,την περιγράφει με δυο λέξεις που τα λένε όλα: “Ισχυρή αλλά ανασφαλής”!

Η Ευρώπη της Μέρκελ καταρρέει

Ο Friedman γράφει ότι το 2005 ,όταν η Μέρκελ ανέλαβε τα καθήκοντά της η Ευωρπαϊκή Ένωση ήταν …ενωμένη. Η Σοβιετική Ένωση δεν υπήρχε πια ως “απειλή” ,η “διάδοχος” Ρωσία βρισκόταν σε μια δύσκολη προσπάθεια ανάκαμψης και ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπήρχε ήταν η επιμονή πολλών κρατών να εισέλθουν κι αυτά στον …παράδεισο της ΕΕ.

Η Μέρκελ και η Γερμανία της κατόρθωσαν το ακατόρθωτο. Η ΕΕ σήμερα βρίσκεται σε βαθιά και κατά πολλούς μη αναστρέψιμη κρίση. Άπαντες -αν κι όχι όλοι δημόσια ακόμη- κατηγορούν την Γερμανία για της “επιθετική” της εξαγωγική πολιτική και για την χρησιμοποίηση του ευρώ για την εξυπηρέτηση ΜΟΝΟ των δικών της συμφερόντων. Και των γερμανικών ετιαρειών εννοείται.

Ο Friedman σημειώνει ότι “το όραμα μιας καλοπροαίρετης Γερμανίας έχει “εξατμιστεί” σε μεγάλο μέρος μέρος της Ευρώπης,δίκαια ή άδικα”. Και το σκοτεινό παρελθόν της επανέρχεται όλο και συχνότερα στις δημόσιες συζητήσεις. Μετά από μια δεκαετία Μέρκελ, οι Ευρωπαίοι φοβούνται την Γερμανία και τα κράτη που θέλουν να εισέλθουν στην ΕΕ είναι πια ελάχιστα. Ποιος θέλει με την θέλησή του να μπει σε στρατόπεδο αιχμαλώτων;


Η Γερμανία εκτός από την οικονομική βόμβα που ενεργοποίησε και δεν ξέρει πως να σταματήσει την έκρηξή της, έχει να αντιμετωπίσει και τα γεωπολιτικά προβλήματα που έχουν προκληθεί. Όταν θες να παριστάνεις την ηγέτιδα δύναμη δεν μπορείς να το κάνεις μόνο για να εισπράττεις. Το “πρόβλημα” που λέγεται Ρωσία είναι μεγάλο. Η Γερμανία εξαρτάται από το φυσικό της αέριο. Αλλά πλέον η Ρωσία δεν είναι η χώρα που πάλευε για την ανάκαμψή της .Τώρα παλεύει για την ηγεμονία της. Έχει προσαρτήσει ήδη την Κριμαία και η Δύση προσπαθεί να σταματήσει αυτή τη προσπάθεια.

Η Ευρώπη που βρηκε η Μέρκελ το 2005 δεν υπάρχει πια. Καταρρέει. Ο εθνικισμός παντού αυξάνεται. Η Γερμανία δείχνει ανίσχυρη να παίξει τον ρολο που αναλογεί σε μια “ισχυρή δύναμη” ,γιατί όπως φάνηκε δεν ήθελε ποτέ να αναλάβει ηγετικό πολιτικό ή στρατιωτικό ηγετικό ρόλο. Την ενδιέφερε μόνο το οικονομικό . Μόνο που τώρα το αδιέξοδο στο οποίο έφερε την Ευρώπη δεν της επιτρέπει τέτοιες …πολυτέλειες . Όπως γράφει ο Friedman η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση μετρά ήδη επτά χρόνια. Και είναι πασιφανές ότι δεν πρόκειται πλέον για οικονομικό, αλλά για βαθύ πολιτικό πρόβλημα.

Όπως σημειώνει και στο θέμα της Ουκρανίας αλλά και στο ελληνικό ζήτημα η στάση της Γερμανίας είναι …αίνιγμα. Γιατί προσπαθεί μέσα από αντιφάσεις να αντιμετωπίσει τα προβλήματα μενοντας η ίδια απ΄ έξω.


Στην Ουκρανία για παράδειγμα. Έκαναν τα πάντα για να ρίξουν την κυβέρνηση και τοποθέτησαν άλλη της αρεσκείας τους. Κοντόφθαλμα είδαν μια ακόμη αγορά για να πουλάνε γερμανικά προϊόντα. Αλλά όταν τα όπλα πήραν τον λόγο το Βερολίνο προσπάθησε να απομακρυνθεί από την καυτή εστία της κρίσης. Συμμετέχουν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας αλλά από την άλλη προσπαθούν απλά να παίξουν τον ρόλο του “συμφιλιωτή”.


Για την Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμη πιο ξεκάθαρα. Αφού επέβαλλε μια καθολικά καταστροφική πολιτική για την χώρα , τώρα αρνείται να κάνει πίσω όχι επειδή δεν έχει καταλάβει τι συνέβη. Θέλει με κάθε τρόπο να στείλει το μήνυμα ότι η Γερμανία δεν κάνει πίσω σ΄ ότι λέει , επειδή της το λέει όλος ο πλανήτης. Αδιαφορώντας ακόμη και για την καταστροφή του κόσμου ολόκληρου. Προς το παρόν καταστρέφει την Ευρώπη!

Ο Friedman όμως στην ανάλυσή του για το Stratfor επισημαίνει ότι μπορεί η Γερμανία να “βλέπει” στην Ελλάδα το παράδειγμα που θέλει να δώσει σ΄ όλους τους άλλους θα πρέπει όμως να καταλάβει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αν θέλει να επιβιώσει δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνθηκολογήσει. “Η δύναμη της Γερμανίας”,γράφει στηρίζεται στην ικανότητα και στην προθυμία των άλλων χωρών να της δώσουν πρόσβαση στις αγορές τους. Χωρίς αυτή την πρόσβαση η γερμανική ισχύς θα καταρρεύσει. Με την Ελλάδα θέλουν να δείξουν στην υπόλοιπη Ευρώπη τις συνέπειες της αθέτησης των συμφωνιών. Αλλά αν η Ελλαδα πτωχεύσει το μόνο μάθημα που θα προκύψει είναι η στάση πληρωμών”! Και προς τους δανειστές.


Και ο Friedman καταλήγει:

“Οι Γερμανοί προσπαθούν να αναμορφώσουν την Ευρώπη, αλλά οι απειλές τους έχουνφθίνουσα αξία. Προσπάθησαν να αναμορφώσει την Ουκρανία, αλλά παγιδεύτηκαν στη ρωσική αντίδραση… Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, δεν είχαν επαρκή ισχύ, και δεν αναζήτησαν την συναίνεση των άλλων…Αυτό είναι παλιό γερμανικό πρόβλημα: η Γερμανία είναι πολύ ισχυρή για να αγνοηθεί και πολύ αδύναμη για να επιβάλει τη θέλησή της”.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.