.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ 96 ΕΤΩΝ...ΜΕ ΤΟ ΦΥΛΛΟ 67 Α/22-3-1919 ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΕΠΕΤΕΙΟΣ 96 ΕΤΩΝ...ΜΕ ΤΟ ΦΥΛΛΟ 67 Α/22-3-1919 ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

Το άρθρο 3 αποτελεί την επίσημη ληξιαρχική πράξη της γέννησης του Λιμενικού Σώματος. Την είχαν εμπνευστεί οι  Γεώργιος Σακαλής και Κωνσταντίνος Μπούκας, την υπέγραψε ο βασιλιάς Αλέξανδρος και την προσυπογράφουν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Ναυτικών. Όπως ήταν φυσικό, ο ίδιος νόμος πρόβλεψε και τον τρόπο συγκρότησης του νεοσύστατου Σώματος. Προς τον σκοπό αυτό με διατάγματα εξουσιοδότησε τη μετάταξη από το Π.Ν. ενός συνόλου 66 Αξιωματικών.
Η διαδικασία της μετάταξης θα άρχιζε με τη μετάταξη, μέσα σ' ένα μήνα από τη δημοσίευση του Νόμου, 4 Αντιπλοιάρχων και Αρχιφροντιστών και στη συνέχεια με τη μετάταξη μέσα σε ένα τρίμηνο των υπολοίπων 62 στελεχών και ειδικότερα 6 Πλωταρχών ή Φροντιστών, 16 Υποπλοιαρχών ή Υποφροντιστών, 24 Ανθυποφροντιστών και Λογιστών και 16 Υπολογιστών. Πρέπει να σημειωθεί οτι την εποχή εκείνη  και μέχρι το 1929 οι βαθμοί των ειδικών κλάδων του Π.Ν. (οικονομικοί, γιατροί, ναυπηγοί, κ.λπ.) δεν ήταν ταυτόσημοι με τους βαθμούς των μάχιμων και μηχανικών αλλά διατηρούσαν δικές του κατά κλάδο ονομασίες. Έτσι οι βαθμοί των Οικονομικών Αξιωματικών ήταν:Ανώτερος Αρχιφροντιστής, Αρχιφροντιστής, Φροντιστής, Υποφροντιστής, Ανθυποφροντιστής, Λογιστής και Υπολογιστής, οι οποίοι αντιστοιχούσαν στους βαθμούς του Πλοιάρχου, του Αντιπλοιάρχου, του Πλωτάρχη, του Υποπλοιάρχου, του Ανθυποπλοιάρχου, του Σημαιοφόρου και του Δόκιμου Σημαιοφόρου. Το σύστημα αυτό ήταν επόμενο να ακολουθήσει και η ονομασία των βαθμών των στελεχών του νεοσύστατου Λιμενικού Σώματος. Οι ανώτεροι έλαβαν τους βαθμούς Επιλιμενάρχη Α, Β και Γ Τάξης που αντιστοιχούσαν στους βαθμούς Πλοιάρχου, Αντιπλοιάρχου και Πλωτάρχη, ενώ οι κατώτεροι τους βαθμούς Λιμενάρχη Α, Β και Γ Τάξης που αντιστοιχούσαν στους βαθμούς Υποπλοιάρχου, Ανθυποπλοιάρχου και Σημαιοφόρου. Οι νεοκατατασσόμενοι δόκιμοι αξιωματικοί ονομάζονταν "Λιμενικοί Βοηθοί" που ήταν ισόβαθμοι με τους Αρχικελευστές και αντιστοιχούσαν στους δόμιμους Σημαιοφόρους.
Το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου 1919 στάθηκε πραγματικά ορόσημο για τη μορφή, τη συγκρότηση και την περαιτέρω εξέλιξη του Σώματος.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ" ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.