.

Επταμελής Επιτροπή και νομικός σύμβουλος για το ακτοπλοϊκό ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Επταμελής Επιτροπή και νομικός σύμβουλος για το ακτοπλοϊκό




Σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης αντιπροσωπείας της Λήμνου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας, κ. Θεόδωρο Δρίτσα και της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την αναζήτηση εξειδικευμένης νομικής υποστήριξης στο θέμα του ακτοπλοϊκού, την Τετάρτη 18 Μαρτίου, συνεκλήθη εκ νέου από τον Έπαρχο Λήμνου κ. Ευάγγελο Γιαρμαδούρο και τον Δήμαρχο Λήμνου κ. Δημήτρη Μαρινάκη ευρεία σύσκεψη φορέων, προκειμένου να δρομολογηθούν περαιτέρω ενέργειες με στόχο η Λήμνος και ο Άγιος Ευστράτιος να μην οδηγηθούν εκ νέου σε συγκοινωνιακή απομόνωση.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Μαυροθαλασσίτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γ. Ζαχάρωφ, δημοτικοί σύμβουλοι των Δήμων Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, ενώ εκπροσωπήθηκαν η Ιερά Μητρόπολη Λήμνου, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λήμνου, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες Λήμνου, η ΕΛΜΕ Λήμνου, ο Εμπορικός Σύλλογος Λήμνου, ο Εμπορικός Σύλλογος Μούδρου, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Λήμνου, η Ένωση Ξενοδόχων Λήμνου, το Επιμελητήριο Λέσβου, ο Ιατρικός Σύλλογος Λήμνου, οι Ιδιοκτήτες Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λήμνου, το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, ο Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομίας Νήσου Λήμνου «Ανεμόεσσα», ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λήμνου, ο Σύλλογος ΟΤΑ Λήμνου, ο Σύλλογος Φοιτητών Λήμνου, ο ΣΥΡΙΖΑ Λήμνου, το Σωματείο Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Λήμνου, το Σωματείο Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Λήμνου και η Τοπική Οργάνωση Νέας Δημοκρατίας Λήμνου,
Εκτιμώντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα και παρά την πρόσφατη επανέναρξη των δρομολογίων του πλοίου «Ταξιάρχης», οι φορείς εξέφρασαν την αγωνία τους απέναντι στο σοβαρό ενδεχόμενο η Λήμνος και ο Άγιος Ευστράτιος να βρεθούν εκ νέου χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με την κεντρική Ελλάδα και κατά τη διάρκεια της προσεχούς πασχαλινής και θερινής περιόδου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν βαριές συνέπειες για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να ζητηθεί νομική συνδρομή, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες για την υπεράσπιση του έννομου συμφέροντος των κατοίκων των δύο νησιών.

Επίσης, αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής για το ακτοπλοϊκό, με τη συμμετοχή του Επάρχου Λήμνου κ. Ευάγγελου Γιαρμαδούρου, του Δημάρχου Λήμνου κ. Δημήτρη Μαρινάκη, της Δημάρχου Αγίου Ευστρατίου κ. Μαρίας Κακαλή, του πρώην Αντιδημάρχου κ. Παναγιώτη Τσανταρλιώτη, εκπροσώπου της ΑΔΕΔΥ, εκπροσώπου του Εμπορικού Συλλόγου Λήμνου και του Επιμελητηρίου Λέσβου (παράρτημα Λήμνου) και εκπροσώπου του τουρισμού.
Ενισχυτικά στις αποφάσεις της σύσκεψης, έρχεται και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λήμνου στην οποία αναφέρει:

«Στην χθεσινή σύσκεψη φορέων που διοργανώθηκε από τον Δήμο Λήμνου επαναβεβαιώθηκε το αίτημα να κηρυχθεί η ΝΕΛ «έκπτωτη».

συριζα2

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λήμνου:Υποστηρίζει ανεπιφύλακτα το αίτημα αυτό. Τα συσσωρευμένα προβλήματα όλων αυτών των χρόνων και η υποχωρητικότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων απέναντι στους εφοπλιστές, δημιούργησαν μια εκρηκτική κατάσταση στην ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Λήμνου. Ο φραγμός στον οικονομικό μαρασμό και η ανάπτυξη του νησιού μας προϋποθέτουν:

• Την απομάκρυνση της ΝΕΛ από τις γραμμές διασύνδεσης.
• Την αντικατάσταση από αξιόπλοα πλοία και συχνά δρομολόγια σύμφωνα με τις ανάγκες.
• Την δρομολόγηση των διαδικασιών για τη δημιουργία Δημόσιου Φορέα Συγκοινωνιών, στον οποίο θα είναι ενταγμένη και η διασύνδεση της Λήμνου.

Το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού με Δελτίο
Τύπου στις 12/3/15 ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ξεκινήσει την διαδικασία συγκέντρωσης και καταγραφής των αναγκών των νησιών και την διαμόρφωση, βάση αυτών και μέσω διαβούλευσης, ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τη ακτοπλοΐα.
Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να πάει χαμένη.
Καλούμε τον Δήμο Λήμνου να οργανώσει άμεσα συζήτηση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και των ενδιαφερόμενων πολιτών προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις και να διαμορφωθούν σε μια τελική, τεκμηριωμένη, εφαρμόσιμη και κοινά αποδεκτή πρόταση. Πρόταση η οποία θα μπορεί να αποτελέσει βασικό εργαλείο ανάπτυξης του νησιού μας».
Ηρεμήσαμε λοιπόν! Επιβεβαιώσαμε την πάγια θέση μας, σύμφωνα με την οποία, απαιτούμε τον εξοβελισμό της ΝΕΛ από τη γραμμή, απαιτούμε τη δρομολόγηση σύγχρονων, γρήγορων πλοίων στη γραμμή Λαυρίου και δημιουργούμε επιτροπή για παρακολούθηση του θέματος!
Καλά όλα αυτά, καλύτερο όμως θα είναι η επιτροπή να εστιάσει στο Δελτίο Τύπου της 12/3/15 με το οποίο το ΥΕΝ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να
 ξεκινήσει την διαδικασία συγκέντρωσης και καταγραφής των αναγκών των νησιών και την διαμόρφωση, βάση αυτών και μέσω διαβούλευσης, ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τη ακτοπλοΐα.
Γιατί απ’ ότι φαίνεται ξεκινούν οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης των επιδοτούμενων ακτοπλοϊκών γραμμών, που δεν θα έχουν σχέση με τις σημερινές και στην κατάρτισή τους είτε θα συμμετάσχουμε προς συμφέρον του νησιού μας, είτε θα σχεδιασθούν ερήμην μας και ότι μας λάχει.



#peiratikoreportaz.blogspot.gr






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.