.

Άκυρες οι 2.915 απολύσεις στην ΕΡΤ, άμεση επαναπρόσληψη αποφάσισε το Πρωτοδικείο ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Άκυρες οι 2.915 απολύσεις στην ΕΡΤ, άμεση επαναπρόσληψη αποφάσισε το Πρωτοδικείο



Διπλή δικαίωση για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ επιφύλασσε η σημερινή μέρα,αφού εκτός από την κατάθεση του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε άκυρες τις 2.915 απολύσεις, αποφασίζοντας την άμεση επαναπρόσληψή τους από τον διάδοχο φορέα, ο οποίος απειλείται με χρηματική ποινή 100 ευρώ για κάθε μέρα παράβασης και για κάθε εργαζόμενο.

Το Πρωτοδικείο έκρινε με την υπ΄ αριθμ. 820/2015 απόφασή του ότι οι 2.915 απολύσεις που έγιναν στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα εμπίπτουν στην νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων και επομένως έπρεπε να έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις του νόμου 1387/1983.
Σύμφωνα με αυτόν «ο εργοδότης ο οποίος προτίθεται να προβεί σε ομαδικές απολύσεις οφείλει, πριν προχωρήσει σε αυτές, να προσέλθει σε διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, προς το σκοπό αποφυγής ή μείωσης των σχεδιαζόμενων απολύσεων, παρέχοντας σε αυτούς κάθε χρήσιμη πληροφορία, αλλά και ανακοινώνοντάς τους, τους λόγους του σχεδίου απολύσεων, τον αριθμό και τις κατηγορίες των υπό απόλυση εργαζομένων και των απασχολούμενων εργαζομένων, το χρονικό διάστημα στο οποίο πρόκειται να γίνουν απολύσεις, καθώς και τα κριτήρια επιλογής των εργαζομένων που πρόκειται να απολυθούν».
Εάν δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις αυτές από την εργοδοτική πλευρά, τότε οι απολύσεις είναι άκυρες.
Η ΕΡΤ, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, «συνιστούσε πέραν πάσης αμφιβολίας επιχείρηση υπαγόμενη στη νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων, αφού παρείχε μεν δημόσια ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία, πλην όμως δεν αποτελούσε οργανισμό δημοσίου δικαίου».
Δηλαδή, η ΕΡΤ «δεν συνδεόταν με την άσκηση δημόσιας εξουσίας, ως τέτοιας προφανώς νοουμένης της αρμοδιότητας εκείνης να θεσπίζει μονομερώς κανόνες δικαίου», έτσι ώστε να εξαιρείται από την νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων.
Σε άλλο σημείο της απόφασης σημειώνεται ότι η αρνητική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκε για την ΕΡΤ δεν παράγει δεσμευτικό δεδικασμένο για τα πολιτικά δικαστήρια, τα οποία μπορούν να ελέγξουν-δικάσουν υποθέσεις με το ίδιο αντικείμενο, και πολύ περισσότερο όταν οι προσφεύγοντες στα δικαστήρια είναι διαφορετικά πρόσωπα.
Το δικαστήριο κηρύσσει την απόφαση προσωρινά εκτελεστή ως προς τους 198 απολυμένους που προσέφυγαν ζητώντας να κηρυχθούν παράνομες οι ομαδικές απολύσεις.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.