.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε την κόρη της ηρωίδας της αντίστασης, Ηλέκτρας Αποστόλου, στην Μόσχα ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε την κόρη της ηρωίδας της αντίστασης, Ηλέκτρας Αποστόλου, στην Μόσχα



Στα πλαίσια του ταξιδιού του στη Μόσχα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε σήμερα το πρωί στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Κόκκινη Πλατεία. Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν εκτός από την αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης και την πρέσβειρα της Ελλάδας στην Μόσχα, και οικογένειες αντιστασιακών του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά την κατάθεση στεφάνου, ο Αλέξης Τσίπρας πλησίασε μια από τις κυρίες που τον συνόδευαν και είχε έναν σύντομο διάλογο μαζί της. Η κυρία αυτή ήταν ηΑγνή Σιδερίδου, κόρη της ηρωίδας της Αντίστασης, Ηλέκτρας Αποστόλου, η οποία κατοικεί εδώ και χρόνια στην Μόσχα.
Η Ηλέκτρα Αποστόλου οργανώθηκε στην Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας το 1912, όταν ήταν μόλις 14 χρονών. Το 1934 ήταν η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Παρίσι για το Παγκόσμιο Αντιφασιστικό και Αντιπολεμικό Συνέδριο Γυναικών. Το 1935 πήρε μέρος στο 6ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς Νέων (ΚΔΝ), εκπροσωπώντας την ΟΚΝΕ Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, έγινε μέλος του Γραφείου της ΚΕ της ΟΚΝΕ. Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου την συνέλαβε και την έκλεισε στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ. Όταν αποφυλακίστηκε πέρασε στην παρανομία και στάλθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ανέλαβε γραμματέας του Γραφείου της ΟΚΝΕ Μακεδονίας - Θράκης. Το 1939 συλλήφθηκε ξανά και στάλθηκε εξορία στην Ανάφη. Τον Σεπτέμβριο του 1942 κατάφερε να δραπετεύσει από το Τμήμα Μεταγωγών Αθηνών μαζί με την τρίχρονη, τότε, κόρη της και, μέχρι τη σύλληψή της το 1944, είχε αναλάβει την καθοδήγηση της οργάνωσης «Λεύτερη Νέα» - ενώ με την ίδρυση της ΕΠΟΝ έγινε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της. Στις 25 Ιουλίου του 1944, συνελήφθη, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε στην Ειδική Ασφάλεια Αθηνών, για την αντιστασιακή της δράση.
Ο υποδιοικητής της στρατιωτικής φρουράς ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό που αφιέρωσε χρόνο για να τιμήσει τους νεκρούς του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως τιμά τους πολίτες που έδωσαν τη ζωή τους στον κοινό αγώνα ενάντια στον ναζισμό και πως μ’ αυτό τον τρόπο τιμάει και τους Έλληνες πεσόντες.








#huffingtonpost.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.